• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Problem z ładowaniem akumulatora?

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Problem z ładowaniem akumulatora?

Postautor: choinka » śr 01 cze, 2011

Po co na pych jak masz kopkę?
I weź odłącz akumulator i odpal silnik włącz światła jeśli światła będą to masz ładowanie.

Awatar użytkownika
zumico gr 500
Specjalista
Specjalista

Postautor: zumico gr 500 » śr 01 cze, 2011

Wbijasz bieg,najlepiej dwójkę. Trzymasz sprzęgło i przesuwasz motor kawałek. Wtedy wciskasz rozrusznik i patrzysz czy odpali. Jak nie to robisz dalej to samo.
Jeśli w którymś momencie bzyczenie się skończy i normalnie załapie to powód jest taki jaki mówiłem.
NajpiĂŞkniejsza muzyka to ryk silnika. ;)
Liczy siĂŞ pasja!

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » czw 02 cze, 2011

No więc wbiłem 2 bieg nacisnąłem sprzęgło i rozrusznik i bzyczał, przepchałem kawałek i znów nacisnąłem rozrusznik ale dalej bzyczał. Przepchałem jakieś 5-10metrów i co kilka centymetrów zatrzymywałem się i naciskałem rozrusznik. Cały czas bzyczał. Czyli rozrusznik chyba jest sprawny.
Jeszcze będę musiał później sprawdzić, czy są światła na odłączonym aku.

marbie1
Amator
Amator

Postautor: marbie1 » czw 02 cze, 2011

Zrób tak:
Znajdź przekaźnik i zewrzyj te dwie śruby co są na klucz 10mm., powinien zakręcić rozrusznikiem. Jeżeli nie zakręci, a pójdzie mocna iskra to prawdopodobnie rozrusznik do wymiany.
Rób to na biegu neutralnym żeby motor czasami nie pojechał.

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » sob 04 cze, 2011

Zdaje się, że znalazłem przyczynę mojego problemu. Od silnika idzie 6 kabli które trzeba wpiąć do kabli w motorze. 5 kabli było słabo wpiętych a 1 całkiem się odczepił. Pewnie jak montowałem silnik, to za słabo je powpinałem. I wyciągnąłem akumulator z motoru, żeby go naładować i przy okazji podłączyłem go do brata quada. Po naciśnięciu guzika rozrusznika głos jest identyczny jak u mnie(bzyczenie), a na jego aku rozrusznik działa normalnie. Problem polega na tym, że ładuję aku już jakieś 4godziny. Na prostowniku mam 6kontrolek: nimimum, 25%, 50%, 75%, 100% i max. Po podłączeniu zapaliła się kontrola minimum, jakąś godzinę temu się świeciły kontrolki minimum i 25%, a teraz znowu się pali tylko minimum. Coś jest z aku nie tak? Prostownik raczej działa, bo wczoraj ładował akumulator w aucie.

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » sob 04 cze, 2011

By wyglądało na koniec akumulatora i nie idzie już go naładować.

Awatar użytkownika
Favo
Weteran
Weteran

Postautor: Favo » sob 04 cze, 2011

Jak akumulator kończy żywot , to ładuje się bardzo szybko i rozładowywuje .No coś jest ewidentnie zje**ne. Jaki typ prostownika?
Ostatnio zmieniony sob 04 cze, 2011 przez Favo, łącznie zmieniany 1 raz.

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » sob 04 cze, 2011

Nie mam pojęcia jaki mam typ prostownika. Nie wiem nawet jakie są typy prostownika.
Też mi się coś wydaje, że chyba akumulator do wymiany. Ładowałem go jakieś 6 godzin. Po naładowaniu podpiąłem go do brata quada, bo wiem, że ten quad jest sprawny, a w moim motorze tej pewności nie mam, ale po podłączeniu i tak rozrusznik bzyczał, a nie chodzi normalnie. A tego akumulatora się nie da jakoś naprawić? Bo ja mam z tych lepszych. Wymieniałem go jakiś rok temu. Coś koło 100zł za niego dałem.

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » sob 04 cze, 2011

Spróbuj dolać wody destylowanej może to mu pomoże. A jeśli nie to, to wylej cały kwas z niego i napełnij od nowa elektrolitem.

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » sob 04 cze, 2011

Jeśli elektroda się zasiarczyła to nic to nie da
Obrazek

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » wt 07 cze, 2011

To co teraz napiszę nie będzie miało kompletnie nic wspólnego z nazwą tematu, ale nie chcę zaśmiecać forum nowym tematem.
Wydaje mi się, że od niedawna mój silnik wolniej się zbiera. Silnik spokojnie docierałem przez 700km. Po tych 700km zacząłem już normalnie jeździć. Zacząłem go kręcić do wyższych obrotów i jeżdżę nim szybciej. Nie żebym od razu go kręcił na każdym biegu do max obrotów i na 4 biegu cały czas jechał ile fabryka dała. Zmieniam biegi mniej więcej przy 3/4 maksymalnych obrotów. Oczywiście nie cały czas. Lubię jeździć ze zmiennymi obrotami. Niekiedy na 2biegu jadę te 30km/h a nie kiedy na 4. I vmax wynosi 85km/h. Przeważnie nie przekraczam 70-75km/h. Po prostu szkoda mi silnika. I teraz nie wiem, czy po prostu przyzwyczaiłem się do tej mocy i już przyspieszanie nie daje takiej frajdy jak na początku, czy coś z silnikiem się dzieje? Mam aktualnie troszkę ponad 900km przejechanych na tym silniku. Czy wizyta na przeglądzie na ustawianiu zaworów coś da? I nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale od nowości nie robiłem przeglądu. A powinno się zrobić na 300 i na 1000km. Niedługo się muszę wybrać na przegląd na 1000km. No oczywiście przy 300km zmieniłem olej w silniku, ale nic po za tym.

Awatar użytkownika
Favo
Weteran
Weteran

Postautor: Favo » wt 07 cze, 2011

razor500, silnik się z czasem zużywa, ale nie winien po 900 km. Po części mogłeś się już przyzwyczaić do jego mocy.

Powiem tak , jeżeli już docierasz silnik , to nie wymieniać oleju odrazu , po przejechaniu na nowych częściach gdzieś 50-100 km , odrywa się z nich większość opiłków metalu . To najlepszy moment na wymianę ;]

Jeżeli tego nie zrobiłeś ( piszesz że wymieniałeś 1 raz - do tego na 2 docierania ? ) to tych opiłków może być u Cb sporo ( nie wiem jaka jest sprawność tego olejowego filterka w naszych silnikach) , potem wiadomo - syf w oleju i wiadomo co dalej za tym idzie ;]

.Także zbiegiem Km olej może się rozcięczać paliwem i słabiej smarować .

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » wt 07 cze, 2011

Od czasu gdy zamontowałem ten nowy silnik to zrobiłem na nim mniej więcej 250km i wtedy wymieniłem olej. Teraz mam ponad 900km. Pora wymienić olej. Jutro pojadę do serwisu kupić olej i sobie go w domu sam zmienię, a przy okazji umówię się na regulację zaworów. Ogólnie o silnik dbam od samego początku i źle ze mną nie ma. Ale, żeby po 900km już się części zużywały to chyba mało prawdopodobne, jak teoretyczne się powinno docierać przez 1000km. Ale słyszałem, że 700km spokojnie wystarcza, żeby silnik się dotarł i przez tyle właśnie docierałem. Po regulacjach zobaczę jak będzie się sprawował. Jak dalej źle to wtedy się będę martwił.
Zna ktoś jakiś dobry olej do tych silników? Nie chcę kupować najtańszego jaki jest, a jak kupię droższy to nie oznacza, że kupię lepszy olej. Wolę się was poradzić. Chcę, żeby silnik na nim dobrze pracował.

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » wt 07 cze, 2011

Kup jakiś motocyklowy czy Castrol czy też Mobil, chyba ten pierwszy jest jednym z lepszych olei na rynku.

Awatar użytkownika
Favo
Weteran
Weteran

Postautor: Favo » śr 08 cze, 2011

znowu wątek o olejach :D mój ulubiony :D

Wróć do „Pomoc”