• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

sprzęgło yx 140

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
zipp shock
Specjalista
Specjalista

sprzęgło yx 140

Postautor: zipp shock » śr 30 maja, 2012

Cześć,dostałem dzisiaj silnik yx 140 i jakoś lekko mi dziwignia sprzęgła chodziła (silnik leży na łużku) i zamocno to przekręciłem coś pstrykło i teraz dziwignia kręci się na około bez oporu czyli sprzęgło chwilowo niesprawne i pytanko co mogło pujść?,może tylko sprężynka wyskoczyła?,niewiem jak to tam działa bo to jest taki rodzaj sprzęgła jak w silniku na logo?
i jeszcze jedno ,jak mam zębatke rozrządu na 2 śrubkach to mam wałek z40?
Ostatnio zmieniony śr 30 maja, 2012 przez zipp shock, łącznie zmieniany 1 raz.
DR.ALBONista rzÂądzi

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Re: sprzęgło yx 140

Postautor: Yautja » śr 30 maja, 2012

Musisz zdjąć pokrywę sprzęgła i zobaczyć
Obrazek

adrol

Postautor: adrol » śr 30 maja, 2012

prawdopodobnie jakaś sprężynka wyskoczyła, zlej olej i zdejmij pokrywę sprzęgła, uważaj aby nie uszkodzić uszczelki, w przeciwnym razie będziesz musiał kupić nową.
Wałek rozrządu masz na pewno tuningowy, bo seryjne mają 3 śrubki, i raczej jest to z40, bo są najtansze i najpopularniejsze.

zipp shock
Specjalista
Specjalista

coś jest wogóle nie tak,zdiołem dekiel wszystko niby ok,tylko taka sprężynka była krzywo,nieidzie jej prosto wsadzić,a to co popycha te sprzęgło w tym dklu to jakoś ciężko sie rusza,jak poskładam to jeciutko to idzie,nieodbija i można tym kręcić do okoła i wyciągnąć z dekla,a niemoga znajść jakiegoś zdjęcia jak to powinno wyglądać.
DR.ALBONista rzÂądzi

adrol

Postautor: adrol » śr 30 maja, 2012

tam wszystko wygląda jak w normalnym sprzęgle, jak mam trochę inną pokrywę, ale wyglądać to powinno mniej więcej tak:
-masz kosz sprzęgłowy, a w nim łożysko. w pokrywie powinieneś mieć taką stopkę wchodzącą w pokrywę i ona powinna być odpychana przez obkręcanie dźwigni w odpowiednim momencie, czyli ustawiasz ramię mniej więcej tak jak powinno być w stanie spoczynku wciskasz tą stopkę (tak w sumie to jest tulejka i ona jest tak jakby z podkładką) no i wtedy gdy ciągniesz ramię stopka powinna wysuwać się, w między czasie nie zapomnij o sprężynie, która powinna być lekko napięta.
Możesz zrobić zdjęcia jak to u Ciebie wygląda.

zipp shock
Specjalista
Specjalista

czyli wszystko ok,tylko jak to złoże to dziwignie można palcem naciskać i po paru takich ruchać sprężynka lekko się ssuwa z tego ''patyka'',może to być przez nowe nierozruszane sprzęgło,tak jak w przypadku użytkownika olo na 125 (chyba 2 tarczowe na wale) sprzęgło niereagowało a po odpaleniu i poprowadzeniu motoru zaczeło działać. Dobra jakoś sobie z tym poradze,a ile wlać oleju do stompa 140?,bo niema żadnej instrukcji a pół oryginalnego oleju było wylanego w paczce?
Ostatnio zmieniony czw 31 maja, 2012 przez zipp shock, łącznie zmieniany 2 razy.
DR.ALBONista rzÂądzi

adrol

Postautor: adrol » czw 31 maja, 2012

myślę, że powinno działać ;).
Do silnika wchodzi około 900-950ml z chłodnicą oleju, ale zawsze po spuszczeniu jeszcze coś zostaje. Więc jakbyś rozebrał cały silnik i wyczyścił to wchodzi właśnie tyle oleju, po spuszczeniu dokładnym wlewasz około 500ml-600ml i sprawdzasz czy na bagnecie się coś pojawiło, jeśli nie dolewasz stopniowo po 50ml, aż się ukaże w pożądanym poziomie olej.

zipp shock
Specjalista
Specjalista

Postautor: zipp shock » czw 31 maja, 2012

ok,dzięi,jak go założę do zdam relecję.
NO to tak: zero reakcji na wciskanie sprzęgła, czy w tym miejscu powinno być łożysko na środku? http://www.ebay.com.au/itm/Clutch-Assem ... 500wt_1180
bo jak go niemam i ten popychacz w deklu niczego nie dotyka a druga sprawa że po wciśnięciu wysprzęglika (to z tymi 4 śrubkami ) wogóle się nie wciska i nie wiem czy te sprzęglo jest wogóle dobrze poskłdane??
A tak ogólnie silnik dobrze chodzi i ma kopa,ale trzeba dotrzeć :>
dodam że silnik jest nowy.
a i jeszcze to było w kartonie http://gpxengines.com/product_info.php? ... ts_id=2492 a powinno być gdzieś na sprzęgle tylko niewiem gdzie,przydałby sie jakiś filmik,lub opis ze zdjęciami.

[ Dodano: |1 Cze 2012|, o 16:05 ]
można zamknąć,założyłem to ''coś'' co było w kartonie,łożysko z silnika 50 i sprzęgło działa.
Ostatnio zmieniony czw 31 maja, 2012 przez zipp shock, łącznie zmieniany 5 razy.
DR.ALBONista rzÂądzi

Wróć do „Pomoc”