• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Co się psuje?

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
krucjusz

Co się psuje?

Postautor: krucjusz » ndz 02 paź, 2011

Witam. Moje kolejne pytanie do was brzmi. Co się najczęściej psuje w Romecie Router Ws 50? Jakie awarie mieliście w czasie użytkowania tego moto.

Awatar użytkownika
Michalk001
Weteran
Weteran

Re: Co się psuje?

Postautor: Michalk001 » ndz 02 paź, 2011

Ogólnie pojęcie co się psuje jest względne. To czy będzie się psuł czy nie zależy od tego jak go poskładali w fabryce, czy przyłożono się do przeglądu zerowego przy sprzedaży pojazdu i największe - jak dbasz i jak użytkujesz pojazd. Przede wszystkim od twojego podejścia do pojazdu będzie zależało jak będzie się zachowywał w trakcie użytkowania, ale mogę Ci dać kilka rad.

1- Nie szarżuj i nie katuj pojazdu bezsensownie - na "50" nie zrobisz jakichś niesamowitych wyczynów, a tylko szybko zniszczysz moto.
2- Nie baw się w gwarancję - jest po to żeby tylko wyciągnąć od nas kasę a i tak nie wiesz na pewno co było robione i jakiej jakości wlano olej.
3- Gdy zaoszczędzisz na przeglądzie 150zł kup za to dobry olej do silnika - ja leję syntetyczny Castrol Power 1 Racing 10W50 za 55zł litr i nie narzekam. Za pozostałą stówkę możesz kupić szczelinomierz i kluczyk do ustawiania zaworów, odblokowany moduł zapłonowy i jeszcze Ci trochę zostanie w kieszeni - nie mówiąc że każdy następny przegląd zrobiony przez Ciebie to kolejne oszczędności.
4- Pilnuj przebiegu - rób wszystko tak jak przewidział producent. Olej wymień po 300, 1000, 2000 i dalej co 2000km. Nie lej olejów samochodowych, pomimo że tańsze to nie ochronią tak dobrze silnika jak oleje do motorka. Zawory sprawdzaj i ustawiaj co 4000 km. Filtr powietrza czyść co 1000. No i ze 2 razy w roku przesmaruj linki i elementy sprzęgła pod prawym dekielkiem silnika (opis w moim tutku). Co 2 lata płyn hamulcowy i to co się naturalnie zużywa czyli klocki, żarówki:.
5- Pobaw się w zmianę zębatek - zrób tak żeby jadąc swoim ulubionym tempem silnik miał około 5 - 5,5 tysiąca obrotów, najlepiej wtedy pracują i nie są wysilone.
6- Ostatnie, lej dobre paliwo na markowej stacji (Orlen, BP, Shell i podobne). Może dasz 10-15 groszy więcej za litr ale nie będziesz bawić się w czyszczenie gaźnika z różnych zanieczyszczeń.

Na koniec życzę bezawaryjności i powiem że stosując się do tych zaleceń przejechałem już ponad 8500 km bez najmniejszej awarii ze strony silnika i osprzętu - jedyne to przebita dętka, wymiana żarówek i plastików po upadku motorka - to tyle.
Ostatnio zmieniony ndz 02 paź, 2011 przez Michalk001, łącznie zmieniany 1 raz.
Zipp Salmo - przebieg do czasu sprzedaży 63538km:
(sezon 2010 - 3321km)
(sezon 2011 - 6870km)
(sezon 2012 - 7467km)
(sezon 2013 - 8130km)
(sezon 2014 - 8840km)
(sezon 2015 - 6887km)
(sezon 2016 - 7081km)
(sezon 2017 - 3855km)
(sezon 2018 - 9km)

Spidi67
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Spidi67 » ndz 02 paź, 2011

Michalk001 pisze: a tylko szybko zniszczysz moto.
a i tu się nie zgadzam :) 50ccm to niektórzy pałują ile wlezie i nawet nic im nie siada od czasu do czasu wymienią tłok i pierscionki i chulają dalej :D dlatego , przy 50ccm są wszystkiego małe opory wiec i wieksza zywotnosc silnika :) ale duzo zalezy tez od dotarcia i danego egzemplarza jak to mowia chinska loteria <rotfl>
krucjusz, Szczerze mi na 50ccm to tylko pierscionki siadły po przegiegu gdzies ponad 2k i pękła uszczelka pomiedzy gaznik/krociec :>
<troll>

Awatar użytkownika
Saint
Amator
Amator

Postautor: Saint » ndz 02 paź, 2011

U mnie też ta uszczelka ostatnio poleciała ;p
A co do Twojego pytania Krucjusz to tak jak koledzy wyżej napisali, nie katuj maszynki bo wtedy nic z niej nie będzie. I jeszcze sprawdzaj śrubki bo można co niektóre elementy zgubić ;P
Jeżeli tego będziesz przestrzegał to pojeździsz dosyć długo bezproblemowo ;D
cookies! ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Michalk001
Weteran
Weteran

Postautor: Michalk001 » pn 03 paź, 2011

Aha - jeszcze pilnuj naciągu łańcucha napędowego, zbyt luźny potrafi spaść blokując silnik i wtedy mamy prze.....e. <lol>
Zipp Salmo - przebieg do czasu sprzedaży 63538km:
(sezon 2010 - 3321km)
(sezon 2011 - 6870km)
(sezon 2012 - 7467km)
(sezon 2013 - 8130km)
(sezon 2014 - 8840km)
(sezon 2015 - 6887km)
(sezon 2016 - 7081km)
(sezon 2017 - 3855km)
(sezon 2018 - 9km)

Awatar użytkownika
Fedex
Specjalista
Specjalista

Postautor: Fedex » pn 03 paź, 2011

krucjusz, Zepsuć może się prawie wszystko jak to w chinolu. Mozna mieć farta i jeździć, lub tego farta nie mieć i nie jeździć. Podstawowa rzecz to nie katowanie maszyny(bo i po co?). Najgorzej jest ze spasowanie co niektórych części. Plastiki w większości są podłej jakości i pękają . Ten silnik ma dość spore wibracje i wiele podzespołów się odkręca, trzeba tego pilnować.
Ja jednak pozostał bym przy gwarancji, chyba że będziesz robił nie wiadomo jakie przebiegi.

Kamil23
Amator
Amator

Postautor: Kamil23 » pn 03 paź, 2011

Też ostatnio kłóciłem się z tatą o te przeglądy itd jak usłyszałem 150zł to mnie zamurowało,jakoś tate przekonałem i olaliśmy przeglądy sądze że bardzo dobrze bo i tak będziesz musiał płacic za częsci i nie będziesz miał gwarancji co oni Ci tam wsadzili i co wlali i ile benzyny przy okazji zlali xd Jak dobrze dotrzesz i nie będziesz katował tak jak to koledzy wyżej piszą nic sie nie powinno dziac i odpowiednio serwisowac bo motor lubi jak się go pieści ;) a wszystko bez problemu zrobisz sam z poradnikami na forum i przy okazji nie będziesz musiał płacic kosmicznych cen.Ja juz nabiłem 800km od 21.09 2011r wymieniłem olej łańcuch 2 razy podciągnąłem i cieszę sie jazdą ;)

Wróć do „Pomoc”