• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Starsznie przerywa na wysokich obrotach i strzela ogniem..

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
piotrek350
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Starsznie przerywa na wysokich obrotach i strzela ogniem..

Postautor: piotrek350 » sob 14 maja, 2011

Witam,
Mam problem z moim 125;/ Otóz jak jade na wysokich obrotach to mocno przerywa i strezla z tłumika ogniem;] Śiwece jest dobra, gaźnik był nawet gotowany. Może to filtr powietrza ale nie sądze bo zamieniałem. Obawiam się że to mogą być niedotarte zawory ;( Bo kiedyś strzelało tak samo na 72ccm i okazało się że to zawory nie dotarte.
Pomóżcie, może wy macie jakieś pomysły. Chętnie wysłucham. Tylko nie piszcie takich odp'' wymień świece'' albo coś w tym stylu. Ja nie jestem amatorem i znam się konkretnie na żeczyi na moje ucho to chyba zawory przepuszczają ale wy się wypowiedzcie bo nie chce nowego silnika rozbierać
Przebieg to ok 700km.
Jaki¿ to motor piêkny i m³ody? I jaka to na nim dziewica? Zje¿d¿aj¹ z drogi im samochody, Œmigaj¹ przy œwietle ksiê¿yca. Ona mu krêci manet¹ do koùca, a on wci¹¿ podnosi obroty; Pewnie ju¿ rura jest ca³kiem gor¹ca, Pewnie znów wpadn¹ w k³opoty.

Awatar użytkownika
Boczo
Specjalista
Specjalista

Re: Starsznie przerywa na wysokich obrotach i strzela ogniem..

Postautor: Boczo » sob 14 maja, 2011

na początek dobrze wyreguluj zawory :)
Obrazek

Awatar użytkownika
piotrek350
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: piotrek350 » ndz 15 maja, 2011

Boczo, regulowane już były ;]
Jaki¿ to motor piêkny i m³ody? I jaka to na nim dziewica? Zje¿d¿aj¹ z drogi im samochody, Œmigaj¹ przy œwietle ksiê¿yca. Ona mu krêci manet¹ do koùca, a on wci¹¿ podnosi obroty; Pewnie ju¿ rura jest ca³kiem gor¹ca, Pewnie znów wpadn¹ w k³opoty.

luckyluck160
Uczeń
Uczeń

Postautor: luckyluck160 » ndz 15 maja, 2011

Sprawdź dokładnie świecę czy nie ma przebicia oraz przerwę na niej. Mi jeszcze pomagała wymiana uszczelki między głowicą a tłumikiem.. Efekt ten znikł u mnie całkowicie po wymianie świecy na irydową oraz opóźnieniu zapłonu.

Co do przerywania to pobaw się z dawką ;P I moim zdaniem nie zmniejszaj, ale zwiększaj :D

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » ndz 15 maja, 2011

Wypiszę co bym zrobił przemyślę to i wyjdzie co by wypadało jeszcze zrobić czego nie zrobiłeś
Czyszczenie gaźnika, filtrów, czyszczenie układu paliwowego, czyszczenie i ustawienie szczeliny między elektrodami lub wymiana świecy, regulacja gaźnika i zaworów, może też padać zapłon czyli cewka, przewód WN, czy też fajka impulsator raczej nie bo to za nowy silnik jest.
To po kolei co już zrobiłeś:
Gaźnik czyszczony, świeca dobra ale czy nowa? myślę że skoro czyściłeś gaźnik to i filtry, zawory regulowane.
Widzę przebieg to jest 6500km to już by mogły się kończyć układy zapłonu powiedz mi robiłeś coś z nimi? wymieniałeś fajkę czy coś? Tak jak napisałem impulsator odpada bo to za nowe jest. Gaźnik regulowałeś?
Jeśli wszystko co napisałem robiłeś to chyba nie będziesz miał wyboru i musisz zdjąć głowicę i np nalać benzyny w komorę spalania i stwierdzić czy ucieka ona czy nie, jeśli tak to musisz zrobić to co już robiłeś dotrzeć zawory :)
A jaki luz ustawiłeś? 0.05mm ssący i 0.07mm wydechowy?

Awatar użytkownika
piotrek350
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: piotrek350 » pn 16 maja, 2011

choinka, mój moto ma w histori już przebieg 6500km a nowy silnik ma 700;]
Gaźnik już stroiłem na wzsystkie spsoby, był nawet gotowany i tylko poprawiło palenie silnika i wolne obroty ale dalej go dusi. Zaworki regulowane na S- 0.06 a W- 0.08 i chodzi idealnie, nic nie cyka.
Ale sprawdze jeszcze moduł, bo w zestawie mi dali nowy ale ja zostawiłem stary;]
Pewnie dzisiaj polece do mechanika on to obsłucha sie przejedzie i stwierdzi

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » pn 16 maja, 2011

Skoro robiłeś to co napisałem to jednak musisz jechać do mechanika ale obstawiam na zawory, zresztą tak jak i Ty mówisz.

luckyluck160
Uczeń
Uczeń

Postautor: luckyluck160 » pn 16 maja, 2011

Może po prostu jeszcze nie dotarte, albo wadliwe się trafiły. Sprawdź jeszcze czy z filterka leci swobodnie paliwo, u mnie po założeniu silnika po każdych 4km gasł, bo paliwo nie nadążało spływać :D

Awatar użytkownika
piotrek350
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: piotrek350 » pn 16 maja, 2011

Cały układ paliwowy mam nowy, przewody i filtr jest od malucha. Wszystko ładnie leci. Byłem u mechanika i on coś wysłuchał i powiedział, że coś może być z zaworem ssącym. Pewnie w tygodniu rozbiore głowice i sprawdze. Napisze co ujrze ;]

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » pn 16 maja, 2011

No to powodzenia :)

Wróć do „Pomoc”