• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Kontrola Drogowa

Rozmowy o wszystkim innym niż motoryzacja.
Shady84pl
Majster
Majster

Kontrola Drogowa

Postautor: Shady84pl » czw 28 lut, 2013

Witam może mi ktoś odpowiedzieć czy jak capną smerfy i mają podejrzenia to odsyłają od razu na badania ?? ,czy jest może szansa podmienić silnik w tym samym dniu ,i z czystym sumieniem ich olać ponieważ silnik oryginalny i ogranicznik włączony także po przebadaniu znowu zmienić na 110ccm cały silnik.Chodzi mi czy jak będzie miało się pecha i skierują na badania to jadą miśki z nami czy jest trochę czasu aby zrobić takie myki proszę o odpowiedż.

Awatar użytkownika
Bumek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Kontrola Drogowa

Postautor: Bumek » czw 28 lut, 2013

Można zmienić silnik. :) Policja zabiera Ci dowód i przegląd możesz zrobić nawet po roku. :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Brunon K ver. 205
Weteran
Weteran

Postautor: Brunon K ver. 205 » czw 28 lut, 2013

http://zabranydowodrejestracyjny.pl/
Z tego wynika że po zabraniu dowodu rejestracyjnego możesz jeździć legalnie przez 7 dni, po tym okresie, aby jeździć legalnie musisz się udać na badanie techniczne. A jeśli chcesz jeździć bez dowodu rejestracyjnego, to możesz sobie jeździć ile chcesz. :)
Obrazek
EMO

Shady84pl
Majster
Majster

heh a ja już miałem czarne myśli że trzeba od razu robić,że będzie obstawa z ich strony itp skoro tak faktycznie jest to spoko oko,ale czy może to ktoś jeszcze potwierdzić z tego co się dowiedziałem tak poza tematem że jeśli odsyłają na badania techniczne mając podejrzliwości co do stanu faktycznego konstrukcji pojazdu ,to diagnosta może sprawdzić vin po numerze silnika wklepuje w komputer i wszystko już wie czy 125 czy 50 ,lub 2 opcja może skierować pojazd do rzeczoznawcy ("zapomniałem jak to się nazywa") w celu dokładniejszego przebadania mogą zdjąć głowicę zmierzyć tłok itp. Dlatego jeśli tak jest faktycznie że można sobie spokojnie zrobić swap na oryginalny silniczek to można sobie tak jeżdzić bez strachu oczywiście nie przekraczając odpowiedzniej prędkości bo wtedy to już wpadka ,mnie osobiście wystarczy nawet ta spokojna jazda z włączonym ogranicznikiem pod warunkiem że silnik 110ccm bo 49ccm to kpina na maxa powinni zmienić przepisy podwyższając z 49 do minimum 72 wtedy by jazda była przyjemniejsza a i bezpieczeństwo by się zwiększyło,bo jazda na cylku 49 wcale nie zwiększa bezpieczeństwa,ciekawe czy ktoś to kiedyś weżnie pod lupę.

Awatar użytkownika
Czyżu15
Weteran
Weteran

Postautor: Czyżu15 » czw 28 lut, 2013

Shady84pl, zabierają ci dowód , dają karteczke mozesz na niej caly tydzien jezdzic, potem robisz przegląd, lecisz z karteczką do WK i wydają ci dowód :)
only vag

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » czw 28 lut, 2013

po 1. nie mają mieć prawa do jakichkolwiek podejrzeń, że nie jest to 50tka o ile nie przekroczyłeś prędkości, bo silniki silniki (po zeszlifowaniu "110cc" z cyla) sa takie same, zresztą... silnik czesc wymienna, żadnych numerów sprawdzać nie będą więc nic tylko wkładać nowy silnikczek i cieszyć się normalną moca :)

ps. zrobiłem już sporo km, na nie jednym silniku, zaliczając nie jedna kontrole (np. brak kasku, jazda na 1 kole - oczywiscie na bocznym placu, lecz oczywiscie nie moim)

Shady84pl
Majster
Majster

ok dzięki chłopaki te odpowiedzi bardzo pomogły mam nadzieję że innym też się przydają którzy tak jak ja nie mieli w życiu takiej kontroli można zamknąć.

Wróć do „Off-topic”