• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Maluch na b1.

Rozmowy o wszystkim innym niż motoryzacja.
Awatar użytkownika
cysta
Specjalista
Specjalista

Re: Maluch na b1.

Postautor: cysta » pn 02 lip, 2012

Czy na 100 to nikt tego nie wie.
Ale jest niby ustanowione, że od stycznia 2013 zmiany, o których możesz poczytać w internecie ( wpisz w wyszukiwarce hasło: zmiany w kategoriach prawa jazdy 2013) jest multum.
Niby już to ejst pewne.

Awatar użytkownika
Saint
Amator
Amator

Postautor: Saint » pn 02 lip, 2012

Te zmiany miały wejsć w styczniu tego roku ale osrodki nie były przystosowane wiec postanowili przełożyć o rok, a co do malca to da sie zbić tyle ale to już trzeba wywalać szyby i wprawiać z plexi tak samo maska i klapa tylna z tworzyw. Wtedy jest całkiem realna masa 550kg i na przegląd trzeba jechac z prawie pustym bakiem itd
cookies! ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Brunon K ver. 205
Weteran
Weteran

Postautor: Brunon K ver. 205 » pn 02 lip, 2012

Co do odchudzania Malucha, to myślę że wystarczy dać komuś w łapę na badaniu technicznym i obejdzie się bez odchudzania. :)
Obrazek
EMO

Awatar użytkownika
cysta
Specjalista
Specjalista

Saint pisze:Te zmiany miały wejsć w styczniu tego roku ale osrodki nie były przystosowane wiec postanowili przełożyć o rok, a co do malca to da sie zbić tyle ale to już trzeba wywalać szyby i wprawiać z plexi tak samo maska i klapa tylna z tworzyw. Wtedy jest całkiem realna masa 550kg i na przegląd trzeba jechac z prawie pustym bakiem itd

Mówiłem o realnym odchudzaniu i normalnym.
Wstawienie dobrych "szyb" z plexi, klapy z tworzywa to są koszta, i pewnie dobre wykonanie przewyższy koszt malucha.
Marcin 205 pisze:Co do odchudzania Malucha, to myślę że wystarczy dać komuś w łapę na badaniu technicznym i obejdzie się bez odchudzania.

Rzeczoznawca z kwitem, ze samochód waży mniej jak 550kg, idziesz z tym potem na przegląd itd.
A rzeczoznawcy czesto nie chcą ryzykowac, że dopuścili taki samochód na "lewo"...
Dlatego takie akcje się robi sprzedając jakoś samochód w Niemczech, rejestruje na b1, i sprowadza już jako b1 w Polsce.
Masa zachodu, masa kosztów.
Ostatnio zmieniony pn 02 lip, 2012 przez cysta, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Saint
Amator
Amator

Akurat takie szyby wyniosą okolo 150-200zł gorzej z klapą ale moze być jakas uzywana z kjs`a za grosze, wiec jest to calkem realne. A nie lepiej juz dozbierać i Daihatsu kupić?
cookies! ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Bumek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Bumek » pn 02 lip, 2012

wlasnie, dalibyscie mi nazwy aut i linki do allegro takich na b1 o w miare niskich cenach?
Tylko ze jak maja to b1 na quady tylko zrobic to nie wiem czy sie nie oplaca zrobic a1 i mykac 125-tka ;/
Obrazek

sasek94
Weteran
Weteran

Postautor: sasek94 » pn 02 lip, 2012

cysta pisze:Gra niewarta świeczki.
Po 1: samochód. Polska to taki kraj, który utrudnia mieszkańcowi życie, niż poprawia. Musisz najpierw odchudzić auto, potem pojechać na wagę (kwit i zaświadczenie bodajże=koszty), zamówić rzeczoznawce(= koszty), i rejestracja na b1 = koszty.
Po 2: prawko- sam chciałem robić na b1 ale... Nikt dzwoniąc do wordów w całej Polsce nie potrafił mi odpowiedzieć, czy później wystarczy wyjeździć godziny yarisem, i zdać praktyczny egzamin w wordzie, CZY BĘDE MUSIAŁ robić nowy egzamin ( czemu? - bo w 2012/2013 zmieniają się kategorie praw jazd i możliwości prowadzenia pojazdów) czyli- raz że istnieje ryzyko, że będziesz poruszał się samochodem, a prawko b1 będzie na quady , a dwa- ryzyko, że kolejne ~ 1200zeta pójdzie na egzamin, Twój, wymyślony jakby nie patrzeć.
Reasumując-
jeśli masz kase w ogóle na w razie co drugi egzamin, to samochód lepiej juz kupić z niemiec ściągnięty na b1. Tak zrobisz sobie tak ogromne koszty, że kupiłbyś malucha w niezłm stanie, wyremontował ogara, kupił jakiegoś na częsci i chyba na paliwo by starczyło.
Jak dla mnie- gra nie warta świeczki ( zwłaszcza, że ten rok jest rokiem zmian- będą zmiany dot. zdawanych egzaminów, czyli - inna forma zdawanych egzaminów TEORETYCZNYCH ( i jak wyżej wspomniałem- nikt nie potrafi mi odpowiedzieć, czy ni ebęde musial zdawać nowego egzaminu na nowych zasadach. ).
Miłej lektury :)

po 1
jeżeli odchudzenie jest bez interwencji w konstrukcje pojazdy wystarczy sam rozszerzony przegląd coś koło 180zł
po2
musisz po b1 żeby mieć b masz sam egzamin(przynajmniej u mnie w mordzie)
a dalej już mi się nie chce;P

Awatar użytkownika
Saint
Amator
Amator

Samochody to np Daihatsu Cuore, Daewoo Tico, Smart, niekiedy swifty sie zdarzają. Raz widzialem nawet Seata Ibize zarejestrowanego na b1. Nie wiem jakim cudem ale jednak xD Pytanie brzmi czy oplaca Ci sie robic to prawko i czy nie lepiej poczekać do 18 i zrobić normalne B, bo te autka na b1 strasznie drogie sa ;p
Ostatnio zmieniony pn 02 lip, 2012 przez Saint, łącznie zmieniany 1 raz.
cookies! ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Brunon K ver. 205
Weteran
Weteran

Postautor: Brunon K ver. 205 » pn 02 lip, 2012

bumek pisze:wlasnie, dalibyscie mi nazwy aut i linki do allegro takich na b1 o w miare niskich cenach?

Ligier, Aixam. :)
Obrazek

EMO

Awatar użytkownika
Bumek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Bumek » pn 02 lip, 2012

sasek94 pisze:
cysta pisze:Gra niewarta świeczki.
Po 1: samochód. Polska to taki kraj, który utrudnia mieszkańcowi życie, niż poprawia. Musisz najpierw odchudzić auto, potem pojechać na wagę (kwit i zaświadczenie bodajże=koszty), zamówić rzeczoznawce(= koszty), i rejestracja na b1 = koszty.
Po 2: prawko- sam chciałem robić na b1 ale... Nikt dzwoniąc do wordów w całej Polsce nie potrafił mi odpowiedzieć, czy później wystarczy wyjeździć godziny yarisem, i zdać praktyczny egzamin w wordzie, CZY BĘDE MUSIAŁ robić nowy egzamin ( czemu? - bo w 2012/2013 zmieniają się kategorie praw jazd i możliwości prowadzenia pojazdów) czyli- raz że istnieje ryzyko, że będziesz poruszał się samochodem, a prawko b1 będzie na quady , a dwa- ryzyko, że kolejne ~ 1200zeta pójdzie na egzamin, Twój, wymyślony jakby nie patrzeć.
Reasumując-
jeśli masz kase w ogóle na w razie co drugi egzamin, to samochód lepiej juz kupić z niemiec ściągnięty na b1. Tak zrobisz sobie tak ogromne koszty, że kupiłbyś malucha w niezłm stanie, wyremontował ogara, kupił jakiegoś na częsci i chyba na paliwo by starczyło.
Jak dla mnie- gra nie warta świeczki ( zwłaszcza, że ten rok jest rokiem zmian- będą zmiany dot. zdawanych egzaminów, czyli - inna forma zdawanych egzaminów TEORETYCZNYCH ( i jak wyżej wspomniałem- nikt nie potrafi mi odpowiedzieć, czy ni ebęde musial zdawać nowego egzaminu na nowych zasadach. ).
Miłej lektury :)

po 1
jeżeli odchudzenie jest bez interwencji w konstrukcje pojazdy wystarczy sam rozszerzony przegląd coś koło 180zł
po2
musisz po b1 żeby mieć b masz sam egzamin(przynajmniej u mnie w mordzie)
a dalej już mi się nie chce;P

To nawet sie nie zastanawiam, malucha nie musze dokladnie odchudzic bo starszy ma znajomosci w stacji kontroli pojazdow ;d
Obrazek

Awatar użytkownika
cysta
Specjalista
Specjalista

http://www.smartlandia.pl/viewtopic.php ... 49a37a3d38
Poczytaj tu sobie.
Musi być opinia rzeczoznawcy, że samochód nie posiada ingerencji w części nośne samochodu i inne tego typu "wycinki z karoserii" .
Na przeglądzie sprawdzą zawieche, światła, amory, ale nie zerkną pod siedzenie, czy nie wyciąłes blachy.
TUTAJ masz więcej na ten temat.
Przegląd rozszerzony możesz robić w przypadku instalacji gazowych i innych "przeróbkach".
Ostatnio zmieniony pn 02 lip, 2012 przez cysta, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Lukas87
Specjalista
Specjalista

Postautor: Lukas87 » wt 03 lip, 2012

Marcin 205 pisze:Co do odchudzania Malucha, to myślę że wystarczy dać komuś w łapę na badaniu technicznym i obejdzie się bez odchudzania. :)

yhy na pewno a kwit z wagi o należnym ciężarze z kosmosu wyczarujesz badanie techniczne to pikuś liczy się ciężar zmieniony w dowodzie rejestracyjnym

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » wt 03 lip, 2012

Jak masz robić za ok rok to siedź na bieżąco w temacie i zobaczysz jak to z tym B1 będzie...
Kolega robi teraz B1 ale myślę że może się przeliczyć bo nie wiadomo czy nie będzie tego na te zasrany quady
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK
Lewa !!

Awatar użytkownika
Bumek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Bumek » wt 03 lip, 2012

Jak beda quady to zrobie maluszka na cabrio, usztywnienie z rurek, elektryczny dach, tyl "pickup" i moga mi naskoczyc :) Przekonalo mnie to ze jak zrobie teraz b1 to przy 18 nie musze od nowa teorii i kursu na B :)
Obrazek

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » wt 03 lip, 2012

bumek pisze:Jak beda quady to zrobie maluszka na cabrio, usztywnienie z rurek, elektryczny dach, tyl "pickup" i moga mi naskoczyc

heh :D żebyś się nie zdziwił :D
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Wróć do „Off-topic”