• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

OC w 2015'

Rozmowy o motoryzacji.
Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Pojazd: chopper 125
Kontaktowanie:

OC w 2015'

Postautor: klemens244 » pt 21 lis, 2014

Wg. Onet.pl:
"W 2015 roku za jazdę bez ubezpieczenia OC przez okres dłuższy niż 14 dni zapłacisz 3,5 tysiąca złotych, czyli dwukrotność minimalnego wynagrodzenia za pracę! Natomiast w przypadku, kiedy jesteś właścicielem ciężarówki czy autobusu, kara będzie wynosić 5350 złotych! Jednak konsekwencje pozornej oszczędności bądź zwykłego niedbalstwa, wynikającego z braku OC, mogą być bardziej dotkliwe i odczuwalne latami. Rekordzista w 2013 roku musiał zapłacić 1,5 mln złotych!".
Obrazek

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Re: OC w 2015'

Postautor: to&owo » sob 22 lis, 2014

pokurwiło ich. ten kraj nie nadaje się do normalnego życia.

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » sob 22 lis, 2014

N widzicie ale tak jest chyba wszędzie

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Yato » sob 22 lis, 2014

w innych krajach podobno jest tak że jak nie jeździsz to wyrejestrowujesz auto i nic nie płacisz, tu wszystko jest nastawione na kasę, dlatego żyjemy jak żyjemy w porównaniu z zachodem, rozpierdalają miliardy na jakieś euro 2012 a my musimy za to płacić.
:)

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » sob 22 lis, 2014

Macie racje.
Zwróciłem uwagę nt. temat nie bez kozery, bo czytając na forum o chłopcach, którzy w du*** mają składki OC i jeżdżą bez niej nie wiedzą, że:
Jeżeli nie płacisz składki, to musisz wyrejestrować pojazd lub lecieć z minimum odcinkiem ramy z numerem na złomowisko. Zależy to od punktu złomowego, gdzie uzyskasz odpowiedni papier do Działu Rejestracji. Nie chcę tu jałowo dyskutować o różnych przypadkach, ale takie prawo w PL niestety jest. Dla wkurwników: https://www.ufg.p...za-oc-i-ac.
Nawet jeżeli kupujesz pojazd to powinieneś mieć odcinki składek od poprzednich właścicieli. Wtedy śpisz spokojnie. Po rozmowach z ubezpieczycielami, wiem, że oni "szukają " swoich starych klientów i ich nękają lub zaczyna to robić komornik /po decyzji sądu/.
Co do kwestii Shadow'sa to rzecz jasna, że po wyrejestrowaniu możesz robić z hulajnogą co chcesz jak z bryczką. Warunek jest JEDEN. Nie mogą uczestniczyć w ruchu na drogach publicznych.
Jak masz wypadek bez ważnego OC i jest z TWOJEJ przyczyny to płacisz za szkody TY a nie ubezpieczyciel, którego NIE MA. Jeżeli dojdzie do tego uszczerbek na zdrowiu to z Twojej pensji, dochodów, emerytury po wyroku sądowym ratujesz życie, koszty leczenia, rehabilitację poszkodowanego lub poszkodowanych. I wtedy faktycznie może dojść do rekordu za 1,5 mln zł, bo TIR też kosztuje parę miedziaków.
Tak więc w szerszym aspekcie lub słowa tego znaczeniu zapierdaxamy po podwórku, lesie /też nie można w okresie temperatur pożarowych/, po polu.
Piszę to nie po to by dyskutować, ale po to ażeby była w głowach świadomość skutków prawa w Polsce i na Świecie. KUŹWA, tak jest....

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Brunon K ver. 205
Weteran
Weteran

Postautor: Brunon K ver. 205 » ndz 23 lis, 2014

A mnie pani w PZU straszyła (ale nie wiem czy to na prawdę czy nie) że jak się spóźnię z zapłaceniem OC nawet o jeden dzień, to że od razu dowalają 3500zł kary.
Obrazek
EMO

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » ndz 23 lis, 2014

Ma racje w przypadku wypadku w którym Ty uczestniczysz. Owe 3,5 tys zeta to na początek. A dalej to z wokandy sądowej już....
Moderatorze: dlatego jest ten link, ażebyś miał świadomość faktów w Polsce. Pani z PZU może specjalnie tak powiedziała, bo może się jej podobasz. A poważnie, to jest tak, że nawet w trakcie JUŻ pierwszego dnia bez OC /przyp. jak wyżej/ będą sankcje wyciągane prze Policję, Sąd, Prokuraturę /w przypadku uszczerbku na zdrowiu-wstępna ocena należy do Policji/. No i podstawowo owe 3,5 tys zeta.
P.S. Jak niedawno jechałem /wiadomo czym/ po spóźnione OC o tylko o 2-a dni, to prawie jechałem chodnikiem, ażeby jakiegoś dzieciaka, muchy, pszczoły nie zahaczyć lusterkiem. Pierdziu te stresy no i przyszłą już wtedy wątpliwą emeryturę. Powinienem zapychać na autonogach. Ale się zabezpieczają w tym kraju. Wiadomo, biedna Polska jest, bo Kowalski zarabia grosze a nie sra kasą jak młodzi w Niemczech. Tam przepisy są dla ludzi, a nie odwrotnie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Brunon K ver. 205
Weteran
Weteran

No dobra, a dajmy na to taka sytuacja: spóźniłem się z zapłaceniem OC o dwa dni, ale nie miałem żadnego wypadku w czasie kiedy miałem niewykupione OC. W takim przypadku też się należy 3500zł kary za spóźnienie?
Obrazek

EMO

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Te 3,5 kafla to ma wejść w 2015'. I to po okresie 2 tyg. Dlaczego nie czytasz ?
Z życia wzięte 2014':
1. Policjant wlepia Ci mandat
2. Udzieli Ci naganę/poradę,
3. Na wszystko musi mieć podstawę prawną
Ostatnio zmieniony ndz 23 lis, 2014 przez klemens244, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Brunon K ver. 205
Weteran
Weteran

klemens244 pisze:Te 3,5 kafla to ma wejść w 2015'. I to po okresie 2 tyg. Dlaczego nie czytasz ?
Z życia wzięte 2014':
1. Policjant wlepia Ci mandat
2. Udzieli Ci naganę/poradę,
3. Na wszystko musi mieć podstawę prawną

Czytam, tylko mi się coś właśnie nie zgadza co orzekło słowo pisane z tym co mówiła pani w PZU, dlatego pytam.
Obrazek

EMO

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

No właśnie my się rozumiemy, a ubezpieczyciele ciągną: każdy do swojej agencji. I do tego parę "użytecznych" porad i Ciebie maja w swojej sieci. Jeszcze parę niedomówień i głupiejesz jak każdy. Ale my to znamy z Sejmu i wyborów. Spokojnie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Brunon K ver. 205
Weteran
Weteran

Postautor: Brunon K ver. 205 » śr 26 lis, 2014

No widzisz, czyli wychodzi że pani w PZU tylko straszyła niepotrzebnie.
Obrazek

EMO

koala
Uczeń
Uczeń

Postautor: koala » pt 20 lut, 2015

Nie ogarniam, czemu mam płacić karę za ubezpieczenie, którego mogę nie potrzebować, nawet jeśli samochód jest zarejestrowany, nie oznacza to automatycznie, że nim jeżdżę, powinno być, jak w przypadku innych wykroczeń itp., że jak mnie złapią bez ubezpieczenia to płacę.
Szukasz dobrego ubezpieczenia oc? Pomogą ci specjaliści Silesia Ubezpieczenia Zabrze: http://silesiaubezpieczenia.pl/ubezpieczenie-oc/

sasek94
Weteran
Weteran

Postautor: sasek94 » pt 20 lut, 2015

To tak, w De faktycznie można wyrejestrować pojazd czasowo, podobnie w UK.
Co do kary za brak OC, to bardzo dobrze.
Nie będzie jeden z 2 gratem bez OC jeździł.

lukaszw103
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: lukaszw103 » sob 21 lut, 2015

sasek94 dobrze dla kogo?? Co ma oc do stanu technicznego pojazdu? Wyatarczy zwykłe przeoczenie jak nie masz przedluzonej umowy automatycznie i za kilka dni jazdy bez oc zapłacisz ładną sumke którą mogłeś wydać na paliwo, felgi...

Wróć do „Moto-topic”