• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Junak 901 50 cm. Czy warto..?

Rozmowy o motoryzacji.
Awatar użytkownika
student22
Uczeń
Uczeń

Junak 901 50 cm. Czy warto..?

Postautor: student22 » sob 26 mar, 2011

Witam,
zastanawiam się nad kupnem Junak 901 50 cm
Wygląda to tak: http://otomoto.pl/junak-inny-50-4-biegi ... 56429.html

Nie zależy mi na tym czy przypomina legendę czy też nie (do pięt z pewnością nie dorasta), chciałbym się dowiedzieć jakie są Wasze opinie na temat tego motoroweru?
Czy warto kupić? Nie rozleci się po pierwszym sezonie? Silnik wzorowany czy tam na licencji Hondy.. ale Made in China. Co z osiągami? (nie spodziewam się cudów) ale po dotarciu 70 km/h myślę, że nie powinno być problemu polecieć?
Awaryjność - macie z pewnością styczność z tego typu silnikami, co z nimi?

Może ktoś z Was jest posiadaczem takiego motoroweru? Jak się sprawuje?

Prosił bym o odpowiedzi uzasadnione...
NIE POLECAM - dlaczego?
Polecam - mam taki i sprawuje się w porządku

To takie podstawowe pytania... mam jeszcze kilka do zadania, ale to z czasem. :)
pozdrawiam

Awatar użytkownika
RADI
Weteran
Weteran

Re: Junak 901 50 cm. Czy warto..?

Postautor: RADI » sob 26 mar, 2011

student22, Zależy silnik jest to kopia silnika z hondy dax ale z chińskimi częśćiami . Ogółem te silniki są nawet fajne łatwe do tuningu .
100 zł i już masz 72cm3 .
Lecz jak go kupisz za 3300zł to za rok sprzedasz za 2000-2500 i stracisz duzo kasy a za 2 - 3 po 1500-1800 ...

Zastanów się nad kupnem czegos markowego np. Honda NS1
http://allegro.pl/honda-ns1-i1523614917.html
http://otomoto.pl/honda-nsr-ns1-M2440035.html
Ma ona pojemność 80cm3 i silnik BARDZO mocny znajomy sprowadził z niemczech podobną do tej z 2 gio linku .I wyciągała mu 140km/h więc jak na poj 80 to b. dobrze .

Lub nawet dołożysz te kilkaset złotych i kupisz Aprilie RS 50 Yamahe TZR 50 lub peugeota xr6 ...
Napewno pochodzi ci 2x więcej niż ten junak ... a z awaryjnością nie masz się co martwić najważniejsze to kupić od kogoś rozsądnego ;)

Lub jeżeli masz jakiegoś znajomego co by ci sprowadził z zagrancy... można tanio dostać motor np. po 1 wywrotce na bok ...
Lub za 500Euro można np. TZR50 sprowadzić ale te starsze wersje :P
I mówie ci dobrze się zastanów abyś potem nie żałował :P

Awatar użytkownika
student22
Uczeń
Uczeń

Dziękuję za odpowiedź.
Jednak chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej na temat tego Junaka,na chwilę obecną jestem zainteresowany tylko nim. :)

RADI pisze:student22, Zależy silnik jest to kopia silnika z hondy dax ale z chińskimi częśćiami . Ogółem te silniki są nawet fajne łatwe do tuningu .
100 zł i już masz 72cm3 .
Lecz jak go kupisz za 3300zł to za rok sprzedasz za 2000-2500 i stracisz duzo kasy a za 2 - 3 po 1500-1800 ...

Tuning-stracę gwarancje tak? (po gwarancji/lub jeżeli nie straci się w skutek tuningu jak najbardziej tak)
Sprzedawać nie mam zamiaru także cena po roku czy dwóch nie interesuje mnie :)

Jeżeli jest tak jak napisałeś, czyli łatwe do tuningu to + dla Junaka.

Chciałbym dowiedzieć się jak się sprawują, osiągi itd..(pytania z pierwszego postu)

Awatar użytkownika
tomek96
Majster
Majster

Postautor: tomek96 » sob 26 mar, 2011

To jest dawniejsze Ferro 901 tylko że teraz zmienili nazwe na Junak.RADI, Nie miałbym tak do końca zaufania do tych starych motorów.Może być zakatowany lub mieć jakaś wade ukrytą.Wtedy do ceny motoru trzeba doliczyć 500-1000zł (części do markowych motorowerów są dość drogie).Ziom97 ma ferro a to chyba to samo.Niech on się wypowie.student22, Jeśli chodzi o silnik to jest taki jak w ogarach.Nie najgorsze jednostki napędowe, Łatwe do stuningowania, dość proste w budowie.Jak się z bedziesz z nim normalnie obchodził to kilka sezonów powinieneś przejechać bez większych problemów.
Ogar 900 wersja turystyczna ;)

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ZiomeK » sob 26 mar, 2011

Tak ja mam Ferro.
Polecam - dlaczego? Ano dlatego, że jest to motorower bardzo przypominający motocykle większej pojemności, jest bardzo wygodny, duży, dobrze trzyma się drogi. Ostatnio odkryłem, że ma cylinder 72ccm seryjnie, także jest to duży +. Ponadto posiada obrotomierz, ładne, aluminiowe felgi 18", ładną owiewkę. Co do samego silnika to jak na razie przejechałem 1580km bez awarii, która by uniemożliwiła jazdę. Pomalowany na czarny, matowy kolor. Aha, zapomniałem o tłumiku, który zapewnia ładny dźwięk na niskich obrotach. Zapłaciłem 4000zł, moim zdaniem warto było. Nie czuć zmęczenia po dłuższej trasie. I to chyba tyle, jeśli chcesz więcej wiedzieć - pisz konkretne pytanie i postaram się odpowiedzieć.
"Z religiÂą czy bez, dobrzy ludzie bĂŞdÂą postĂŞpowaĂŚ dobrze, a Âźli – Âźle, ale zÂłe postĂŞpowanie dobrych ludzi jest zasÂługÂą religii." - Steven Weinberg

Awatar użytkownika
student22
Uczeń
Uczeń

Co z osiągami? 70 km/h to problem czy raczej nie?

Jak docierałeś? Instrukcja obsługi mówi: " Dystans 1-400km Max prędkość 40. Powyżej 400km Prędkość dozwolona"

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Wiadomo że to nie ma przyspieszenia jak Yamaha R1 :D Ale 70km/h to nie jest duży kłopot dla Ferro. Gdybyś ładnie się obchodził i poprosił to nawet by Ci wydał motorek 80km/h... :) Co do docierania to nie przekraczałem 45km/h do 800km, raz na czwórce, raz na dwójce, raz 1.5km na dwójce przejechałem 25km/h :) Ale to jest docieranie.
"Z religiÂą czy bez, dobrzy ludzie bĂŞdÂą postĂŞpowaĂŚ dobrze, a Âźli – Âźle, ale zÂłe postĂŞpowanie dobrych ludzi jest zasÂługÂą religii." - Steven Weinberg

Awatar użytkownika
Olo
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Olo » sob 26 mar, 2011

Ziom97 pisze:Tak ja mam Ferro.
Polecam - dlaczego? Ano dlatego, że jest to motorower bardzo przypominający motocykle większej pojemności, jest bardzo wygodny, duży, dobrze trzyma się drogi. Ostatnio odkryłem, że ma cylinder 72ccm seryjnie, także jest to duży +. Ponadto posiada obrotomierz, ładne, aluminiowe felgi 18", ładną owiewkę. Co do samego silnika to jak na razie przejechałem 1580km bez awarii, która by uniemożliwiła jazdę. Pomalowany na czarny, matowy kolor. Aha, zapomniałem o tłumiku, który zapewnia ładny dźwięk na niskich obrotach. Zapłaciłem 4000zł, moim zdaniem warto było. Nie czuć zmęczenia po dłuższej trasie. I to chyba tyle, jeśli chcesz więcej wiedzieć - pisz konkretne pytanie i postaram się odpowiedzieć.
A masz na cylku napis 72ccm? Przepraszam za OT
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Shock/109607
Obrazek[/URL]
Motocykl jest bogiem,
prêdkoœÌ na³ogiem
Pal gumĂŞ i szalej,
nie myÂśl co dalej

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » sob 26 mar, 2011

Olo, nie ma bo jest zeszlifowany
modó³ wm mugen sport cdti

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Nie mam, bo nie było od nowości, ale średnica cylindra wynosi 47mm MIERZONE

Awatar użytkownika
student22
Uczeń
Uczeń

Skoro 70km/h nie duży kłopot to przyzwoicie. :)
Spalanie w granicy 2-3l/100km?
Nic nie lata, nie odpada? Hamulce dobre?

Pytania mogą wydawać się śmieszne, jednak ważne przed zakupem :)

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

2 l to ja miałem jak docierałem... :D Teraz ~3
Nic nie lata, nie odpada... Chyba nic, tak, nic :D
Hamulce z przodu tarcza, z ABS-em (prowizorka niby ale na prawdę działa, nie zablokuje ci koła przy hamowaniu), z tyłu bęben no to wiadomo, mocniej naciśniesz i koło blokuje ale z wyczuciem też można nie blokować i hamować :) Przedni w rączce, tylny w nodze. Do przedniego oczywiście raz na jakiś czas należy dolać płyn hamulcowy (znikoma ilość) DOT3/DOT4

Awatar użytkownika
RADI
Weteran
Weteran

Postautor: RADI » sob 26 mar, 2011

student22, Silniki są dosyć trwałe możesz się zapytać np. Imp3r'a on na silniku ogara zrobił 28k km jeżdżąć na 3 biegu 80ikm/h ;D

Tutaj możesz sobie porównać moc ogara 110cm3 :D
http://www.youtube.com/watch?v=4u3nDDjm6Fo
Jak dla mnie to jest masakra ;P
a ponoć przeróbka kosztuje tylko 300zł ...
Jeżeli chcesz na gwarancji to nie tuninguj jeżeli naprawde ma cyl 72 to myśle że ci narazie starczy :P
A docieranie... już lepiej powstrzymać sięte dobre 800km aby go ładnie dotrzeć niż potem miał by się mulić lub v max mieć 65 ;D

tomek96, Co do tych starsych to trzeba brać pod uwage przebieg oraz trzeba troche rzeczy sprawdzić np. kompresje w silniku, v max motorka... Czy rama nie była spawana... dobrze się też sprawdza ( ponoć ) jak się jedzie wolno wolno i nagle mu sięd manete na maxa wtedy jak przyśpieszy bez dlławienia czyli wmiare.

Jeżeli zależy ci na ekonomicznym motorku zastanów się czy nie lepiej poczekać zrobić A1 i kupić np. CBR 125 miałem okazje 1 raz się przejechać i przyśpieszenie b. ładne, do v max sie nie rozpedziłem ale kumpel mówiłże jechał nią 140km/h ;;p
A spala 3l/100 :P
I zawsze to HONDA czyli jakaśmarka :P

Blu
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: Blu » ndz 27 mar, 2011

RADI pisze:student22, Silniki są dosyć trwałe możesz się zapytać np. Imp3r'a on na silniku ogara zrobił 28k km jeżdżąć na 3 biegu 80ikm/h ;D

A innym padają silniki po 50km. Loteria.

Olo pisze:Polecam - dlaczego? Ano dlatego, że jest to motorower bardzo przypominający motocykle większej pojemności

Taa, spojrzenie na dziurę pod bakiem wyjaśnia wszystko. Jakby tu był pion to co innego.
Ostatnio zmieniony ndz 27 mar, 2011 przez Blu, łącznie zmieniany 1 raz.
[center] Obrazek [/center]

Awatar użytkownika
RADI
Weteran
Weteran

Postautor: RADI » ndz 27 mar, 2011

Blurey, Z tą dziurą pod bakiem zgadzam sięw 100% :P Dla mnie to poprosu łyso wygląda ;p

Wróć do „Moto-topic”