• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

silniek zetki w gb ?

Rozmowy o motoryzacji.
Awatar użytkownika
carlos
Weteran
Weteran

Re: silniek zetki w gb ?

Postautor: carlos » pn 10 cze, 2013

:D ja tylko mówię jak jest :D jak im spawaki się rozjebały to ch**owo spawać musieli :D
Zetka for ever <3 zrobiłeś coś przy tym swoim sprzęcie czy nadal podziwiasz świat z prędkością 65kmh wstaw sobie 250cc

Outer, wierze te silniki jak na chinę nie są złe ale trzeba na bierząco serwisować mimo wszystko w te 100kkm ciężko mi uwierzyć ale czemu nie ? :D Zależy jak się trafi. Jak łożyska wytrzymają czynników jest wiele. Jednemu WSKa pochodzi bez remontu 15kkm a drugiemu 20
Ostatnio zmieniony pn 10 cze, 2013 przez carlos, łącznie zmieniany 1 raz.
Zumico GR500 swap Cagiva Mito 125 ---> Suzuki GS500

Awatar użytkownika
maniek3080
Specjalista
Specjalista

Postautor: maniek3080 » pn 10 cze, 2013

carlos, a jak myślisz w gb podejdzie to 200cc z crossa, pasujacy tez do zetki ?

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » pn 10 cze, 2013

Czy ja wiem na bieżąco serwisować? Olej co 3000, filtr powietrza co 6000 i zawory co 9000.

mimo wszystko w te 100kkm ciężko mi uwierzyć

Możliwe, że 150 kkm układ tłok-cylinder-korba.
Pierwsze i w sumie jedyne co w tych silnikach pada, to łożysko skrzyni biegów po 60-70 tysiącach km. Na razie trudno powiedzieć o tej usterce, bo u mnicha i takiego drugiego z innego forum się to zdarzyło, a jak wiadomo mnich robił arcytrudne trasy, a ten drugi wymieniał olej co 12 tyś km. Tak czy siak, łożysko można kupić z 5x lepsze za grosze i pewnie nie zużyje się już do 200 kkm.

carlos, a jak myślisz w gb podejdzie to 200cc z crossa, pasujacy tez do zetki ?

NIE. Gb ma inną ramę, a tak w ogóle, to ta rama jest spi***olona i jeździj na niej normalnie, albo ją spawaj. Napisałem wywód czemu, w innym temacie.
Są dwie świetne ramy i słaba rama gb streeta.
Te dwie ramy są w sprzętach ws 50, k125, suzuki gn/gs 125, druga jest właśnie w zetkach 50/125/150 i w hondach cg 125. Rama od gb streeta jest wynalazkiem kitajców, dla tego jest jaka jest.
Ostatnio zmieniony pn 10 cze, 2013 przez Outer, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
carlos
Weteran
Weteran

Postautor: carlos » wt 11 cze, 2013

Ta świetna rama się mojemu sąsiadowi połamała :D zetka ma wytrzymalsze silniki widzę od nie jedenej yamahy hondy suzuki a jej rama może brać udział w motocrossie :D dawno się tak nie uśmiałem nawet ojcu pokazałem tą naszą rozmowę i też ze śmiechu wyrobić nie mógł. Daj mi jakiś temat z forum zetki cokolwiek żebym nie musiał bazować tylko na twojej opinii.

maniek3080, spasować jesteś w stanie każdy silnik jeden wymaga większej drugi mniejszej ingerencji. Mi tam rama nie walła a jakoś specjalnie jej nie wzmacniałem chociaż tak się zastanawialem czy przy 180kmh to jej pęd wiatru nie poskłada. 200cc jest wysokie ciężką będzie ale wszystko do zrobienia trzeba chcieć. Mi tysiące osób odradzały swapa a jakoś zrobiłem jeżdżę nie żałuje ...

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » wt 11 cze, 2013

Silnik hondy cg 125 robi po 150 tysięcy km. Jego kopia w postaci 157 fmi robi 70 tysięcy i mu pada łożysko w skrzyni biegów. Po zrobieniu łożyska nie wiadomo ile silnik pochodzi. Jak po 65 tysiącach miał marginalne zużycie tylko od strony nie wymienianego filtra powietrza, to co się dziwić, pewnie przejedzie tyle ile jego protoplasta.
Możliwe, że ten silnik jest trwalszy od niektórych oryginalnych silników.

Daj mi jakiś temat z forum zetki cokolwiek żebym nie musiał bazować tylko na twojej opinii.

To ty mi udokumentuj te złamanie ramy w Zetce, w co nie wierzę. A i ja mówię o ramie k125, czyli o ramie suzuki gn/gs 125. Z tą ramą nie było nigdy przez 30 lat i przez 7 lat chińskich kopii żadnych problemów, a prawdopodobnie to właśnie na tej ramie chińskich kopii został pobity rekord Polski w eksploatowaniu motocykla klasy 125...
Na ramie cg 125 czyli zetki też nie będzie problemów(w ogóle o czym my tu mówimy), bo też jest u rometa dostępna od 6 lat w postaci rometa z150.
Ostatnio zmieniony wt 11 cze, 2013 przez Outer, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Yato » wt 11 cze, 2013

Dobrze mówią, silniki pionowe są dużo lepsze, dużo rometów z pionowymi silnikami dużo przejechało, a najlepszym przykładem na to był mnicha k125, Był bo go już ni ma :D
:)

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » wt 11 cze, 2013

Bez kłótni, ci co się orientują w temacie to wiedzą że jak na chiński sprzęt to te ramy i silniki pionowe są bardzo dobre.
modó³ wm mugen sport cdti

Awatar użytkownika
carlos
Weteran
Weteran

Postautor: carlos » wt 11 cze, 2013

Jak na chiński sprzęt :D tylko że mamy słowa przeciwko słową bo jakoś wylegitymujesz mi to 70 tysięcy. Bo koledzy rometowcy to z tych chinoli robią jeszcze lepsze maszyny niż te suzuki co z nich chińczyki to zerżnęli :D

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » wt 11 cze, 2013

Czy ja wiem. 9 na 10 starych geenek 125 ma teraz ponad 100 tysięcy i są teraz sprzedawane na allegro. (z przebiegiem 15000 km, bo dla Polaka przebieg w motocyklu powyżej 28 tysięcy jest nie do zaakceptowania i pewnie to już wrak)

adrol

Postautor: adrol » śr 12 cze, 2013

Wszystko ładnie pięknie, ale jak miałem styczność z starymi hondami to mimo dużego przebigu wyglądały bardzo dobrze silnikowo, bo stosowano dobre materiały, chinole dali gorsze materiały, ale ich silniki osiagają też mniejsze moce dzięki czemu te silniki tak dużo wytrzymują.
Po za tym silniki w k125 to taka konstrukcja, że tam sie nie ma co zepsuć, a dzięki dobremu smarowaniu się nie zaciera, minusem są dość słabe osiągi, ale coś za coś.
Osobiście wolałbym starego japończyka w dobrym stanie nawet z przebiegiem 150tys i sobie zrobić remont niż nowego rometa, choćby ze względu na ergonomię i to, że raczej na nim nie stracę po kupnie.
Co do tematu to można nawet wsadzić silnik od cbr600, ale w każdym wypadku jest potrzebna duża ingerencja w ramę co przerasta przeciętnego użytkownika no i licz się z tym, że trudniej będzie sprzedać takiego ulepa, więc lepiej sprzedać GB i kupić zetkę i wtedy zmieniać silnik.

Awatar użytkownika
carlos
Weteran
Weteran

Postautor: carlos » śr 12 cze, 2013

No adrol zgadza się :) ale np. jeśli chodzi o mojego ulepa to co jestem na zlocie jakimś czy nawet bujam się gdzieś po mieście to zawsze się ktoś pyta czy nie chce sprzedać. Już i tak jestem dogadany i na koniec sezonu idzie do kumpla za 5500 zł a ja będę szukać czegoś większego ;)

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » śr 12 cze, 2013

że raczej na nim nie stracę po kupnie.

Osobiście wolałbym starego japończyka w dobrym stanie nawet z przebiegiem 150tys i sobie zrobić remont

Te dwie kwestie do siebie nie pasują, bo się tu i tu traci. ALE, co za problem zrobić remont nowemu chińczykowi, wrzucić mu 3/4 części od pierwowzoru i mieć tylko chińską ramę, co w niczym nie przeszkadza + części zamienne za nawet nie grosze?

Wszystko ładnie pięknie, ale jak miałem styczność z starymi hondami to mimo dużego przebigu wyglądały bardzo dobrze silnikowo, bo stosowano dobre materiały, chinole dali gorsze materiały, ale ich silniki osiagają też mniejsze moce dzięki czemu te silniki tak dużo wytrzymują.

Dla użytkownika czuć to głównie w wibracjach. Co do mocy jest róznica benchmarkowa, cg pracuje i przyśpiesza praktycznie tak samo.

Awatar użytkownika
carlos
Weteran
Weteran

Postautor: carlos » śr 12 cze, 2013

Wniosek kupuj rometa chińska kopia lepsza od oryginału :D

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » czw 13 cze, 2013

Pod wieloma względami ekonomicznymi, oczywiście. I nie rometa, tylko 80% różnych dziwnie nazwanych motocykli, które są mixem suzuki gn/gs 125 z silnikiem hondy cg 125.
Chociaż, gdyby kupić teraz jakąś nową prostą hondę 125 przeznaczoną na ubogie rynki, to nie wiem czy byłaby już jakakolwiek różnica.

Awatar użytkownika
carlos
Weteran
Weteran

Postautor: carlos » czw 13 cze, 2013

Facepalm tyle. Nie podejrzewam że nie byłoby różnicy...
Ostatnio zmieniony czw 13 cze, 2013 przez carlos, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Moto-topic”