• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Simson sr50 vs skuter 50 4t

Rozmowy o motoryzacji.
Awatar użytkownika
Stefcio997
Weteran
Weteran

Re: Simson sr50 vs skuter 50 4t

Postautor: Stefcio997 » śr 16 maja, 2012

Kastomajzer, w bardzo złym przypadku naprawa wyjdzie jakieś 300-400 w simku, mówię o zjechanym do 0 gaźniku, łożyskach do wymiany i zajechanym cylindrze oraz tłoku. ale uwierz mi, Mój simek ma seryjny cylinder po ponad 30k km, tylko pierścienie były wymieniane. Gaźnik oryginał też działa, ale zmieniony przez dziadka żeby lepiej szedł na amala. Potem ja go robiłem, ale wróciłem do dziadkowego setu. Więc jeśli zadbany to 0 kosztów. :)
Ja bym się bał tego skutera mimo wszystko. Mnie osobiście Zipp zawiódł do tej pory więcej razy niż simson (aż raz ;p ) - nie liczę tego co z mojej winy, czyli tego gaźnika.
KredeK, uwierz na słowo albo pooglądaj filmiki na yt. Widać że nie widziałeś w akcji dobrego dwutaktu.
She's not girl, she's so bad.
She's the best ride I ever had.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22630240

Awatar użytkownika
Żaba
Weteran
Weteran

Postautor: Żaba » czw 17 maja, 2012

Kup skuter bo simosn to już przeżytek tak stara maszyna moim zdanie nie warto chyba że od razu wywalisz dużo kasy na remont nie na chińskich częściach tylko niemiecki :D
Obrazek

Awatar użytkownika
RADI
Weteran
Weteran

Postautor: RADI » czw 17 maja, 2012

Ekhm ... z tym się nie zgodzę miałem simsona S53 i palił mi ok 2,5l + olej na 60cm3 .

Nawet jak była zajechana 50 (BARDZO to ducha nie mialo ) to i tak bralem skuter 4t na przysp. A ta polsko chinska 60 jest tak jak 50 wiec praawie roznicy z orginałem nie ma :D

Simek dobrze zrobiony naprawde potrafi zdziałać cuda bo kumpel na 50cm3 wydech odblokowany i itp WSZYSTKO robił ( na PJ pod nickiem Polega10 ) idzie mu 90-95 wiec to juz naprawde niezly wynik bo tyle szła moja aprilia rs 50 xDD

Tylko wiesz zależy na jaki egzemplarz trafisz ... moze to być ładny i nie zajrzysz dosilnik przez 20k przebiegu a moze sie okazac studnią która ci pochłonie zarobek z wakacji .

Jeżeli ma to służyć TYLKO do dojazdow z A do B to ja bym brał chinskie 4t ze wzgledu na spalanie, rozrusznik i wgl

A jeżeli też chcesz sobie troche polatać to SR 50 :))

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Lukas995 » czw 17 maja, 2012

RADI pisze:Simek dobrze zrobiony naprawde potrafi zdziałać cuda bo kumpel na 50cm3 wydech odblokowany i itp WSZYSTKO robił ( na PJ pod nickiem Polega10 ) idzie mu 90-95

Chyba licznikowe bo realne napewno nie ;P

Awatar użytkownika
Stefcio997
Weteran
Weteran

Postautor: Stefcio997 » czw 17 maja, 2012

Lukas16, na seryjnych przełożeniach 3 biegowy simek idzie 70, miejąc maksymalne obroty na poziomie 7-8k. z lekkim wałem i tłokiem na jednym pierścieniu kręci się nawet do 13k. Z resztą, w niemczech simki robią nawet na 180 km/h. Ten ma dla przykładu 150, ale widziałem szybsze, ten ładnie leciał i jest dyno test.
http://www.youtube.com/watch?v=i_U9-EBXV2o&feature=plcp
sorka za ot

Kastomajzer
Majster
Majster

Postautor: Kastomajzer » czw 17 maja, 2012

Nie będzie tylko do jazdy do roboty,niedzielne przejażdżki z kumplami itp...Ale na skutera dam 550zł może 500 a na sima co najmniej 800zł a to już 300zł różnicy a muszę nazbierać 2 tys na fajne enduro bo kumpel ma na sell ale skuterem nie ma najmniejszej frajdy z jazdy a Simsonem to można cały czas jeździć i się nie znudzi ale coś za coś,już sam nie wiem...

Awatar użytkownika
Żaba
Weteran
Weteran

Postautor: Żaba » czw 17 maja, 2012

Nie chwalcie tak simsona jak Karol Brodzicki lukas16 znasz tą osobę zachwal go jak nie wiadomo co i że leci nie wiadomo ile ale chińska 72ccm go bierze na przyśpieszenie i v-max a stan idealny :D
Obrazek

KredeK
Specjalista
Specjalista

Postautor: KredeK » czw 17 maja, 2012

No ja się nie dziwie że nie bierzecie simsona jak do 72cc zakładacie na przód zębatki 15-16z. 13z i simson zostaje bez niczego.

Awatar użytkownika
Bumek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Bumek » czw 17 maja, 2012

Simson to szwabska stara kupa, psuje sie jak skur**syn <troll>
Obrazek

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Lukas995 » czw 17 maja, 2012

Żaba pisze:jak Karol Brodzicki

hahahhaa :D
nom spokojniutko na 72cc brałem :D

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » czw 17 maja, 2012

simsonem możecie palić nawet 0.5 litra ale im mniej spalisz tym bardziej spada żywotność silnika, brałbym 4t, tanie, łatwo dostepne czesci i ogolnie niezawodne.. a źle zrobiony simson to porażka, wiecej bedzie stał niż jezdził.

no i do chinola są nowe czesci (ch** z tym, że kiepska jakość) a do simsonów nie dostaniesz oryginalnego nowego np. tłoku z pierscieniami DDR, tylko używki albo drogie zapasy magazynowe.. a zamienniki, niby jest od groma tego MZA czy czegoś ale zdania są podzielone XD
Ostatnio zmieniony czw 17 maja, 2012 przez michau_ek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Stefcio997
Weteran
Weteran

Postautor: Stefcio997 » czw 17 maja, 2012

Lukas16, nie wiem jakim cudem, mój simek (3 biegi) miał i ma 65 na liczniku szybciej niż zipp z 50ccm miał 40. jeśli chodzi o realny vmax minimalna przewaga po stronie zippa. Ale mówimy o seryjnym 50ccm na 2 pierścieniach z seryjnym wałem i gaźnikiem amal.
6-o kanałowe 80ccm, z 1 pierścieniem na lekkim wale ze skrzynią 4, albo 5 i jakimś ładnym bingiem 19, albo więcej. kręciłby się do około 12k rpm (a nie do 7-8 jak seria) do tego troszkę większa zdawcza i lata realnie ponad 100 przyśpieszając jak osobówki :) Tylko taka uwaga że zrobienie go do takiego stopnia kosztowałoby ze 2kafle lekko licząc.
michau_ek, no tak, prawda, seryjny niemiecki tłok ma około 30k przebiegu i nic mu nie dolega, a tuningowy 60ccm chiński się połamał po około 1500km, dosłownie, wyciągałem go w kawałkach.
trololoxd, sam się psujesz ja sk*rwysyn, dobry simson, tylko zależy jak się jeździ, czy się dba o skład mieszanki i jakość oleju w skrzyni, no i jakiej jakości są części.
Kastomajzer, a to jest jaki? jaką ma instalację, ile biegów, jaki rocznik? przebieg? jakiś lux, albo elektronik? (sorry jeśli takich sr nie było ale się nie znam jakie tego były wersje, nie podobają mi się sr-ki, wole zwykłe s)
Ostatnio zmieniony czw 17 maja, 2012 przez Stefcio997, łącznie zmieniany 1 raz.

Kastomajzer
Majster
Majster

Postautor: Kastomajzer » czw 17 maja, 2012

Jechałem raz tym skuterem i prawie zasnąłem podczas jazdy to wogule nie jedzie nie mam nawet najmniejszej frajdy z jazdy ale mało pali i jest tani to jego największy plus.Simson w porównaniu do skutera to kosmos 4 biegi fajny silnik 2t i jest frajda z jazdy bo jeździłem ale kosztuje a jak się raz z nim dobrze zrobi to będzie jeździł i jeździł...

KredeK
Specjalista
Specjalista

Postautor: KredeK » czw 17 maja, 2012

Simson może i będzie jeździł ale gwarantuje że zawsze będziesz miał przy nim coś do zrobienia.

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » czw 17 maja, 2012

stefcio, zapomnialeś o jakimś lfk albo DE, wtajemniczeni wiedzą :D

napewno aby mieć niezawodnego simsona to musi być w jak najwiekszym stopniu DDR, bo jak zaczną się przeróbki cylindrów, tłoki 1p, krecenie do 14k obrotów to remont kosztujący 500 zł co rok xP nie mówiąc o spalaniu 10 litrów xd

ale jak się w rezo wejdzie, to zapomina się o wszystkim i chce wiecej i wiecej, sam simsona nigdy nie miałem, choć planowałem, nie udało się i szczerze to nie żałuje specjalnie xp

Wróć do „Moto-topic”