Lukas16, nie wiem jakim cudem, mój simek (3 biegi) miał i ma 65 na liczniku szybciej niż zipp z 50ccm miał 40. jeśli chodzi o realny vmax minimalna przewaga po stronie zippa. Ale mówimy o seryjnym 50ccm na 2 pierścieniach z seryjnym wałem i gaźnikiem amal.
6-o kanałowe 80ccm, z 1 pierścieniem na lekkim wale ze skrzynią 4, albo 5 i jakimś ładnym bingiem 19, albo więcej. kręciłby się do około 12k rpm (a nie do 7-8 jak seria) do tego troszkę większa zdawcza i lata realnie ponad 100 przyśpieszając jak osobówki

Tylko taka uwaga że zrobienie go do takiego stopnia kosztowałoby ze 2kafle lekko licząc.
michau_ek, no tak, prawda, seryjny niemiecki tłok ma około 30k przebiegu i nic mu nie dolega, a tuningowy 60ccm chiński się połamał po około 1500km, dosłownie, wyciągałem go w kawałkach.
trololoxd, sam się psujesz ja sk*rwysyn, dobry simson, tylko zależy jak się jeździ, czy się dba o skład mieszanki i jakość oleju w skrzyni, no i jakiej jakości są części.
Kastomajzer, a to jest jaki? jaką ma instalację, ile biegów, jaki rocznik? przebieg? jakiś lux, albo elektronik? (sorry jeśli takich sr nie było ale się nie znam jakie tego były wersje, nie podobają mi się sr-ki, wole zwykłe s)