• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Pojazd do pracy ~50ccm pojemności?

Rozmowy o motoryzacji.
Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Re: Pojazd do pracy ~50ccm pojemności?

Postautor: BeNeK » pn 05 mar, 2012

co do tej bezawaryjności zetki bardzo bym się zastanowił ;)
wręcz przeciwnie po przejechaniu 15kkm zetka kumpla stoi chyba od pół roku +
drugi się z nią też męczy cały czas i mam jeszcze znajomego w okolicy Dynowa i też narzeka
ogólnie można tak wymieniać i wymieniać i wymieniać
wolał bym cokolwiek innego tylko nie zetkę
i jeszcze teoretycznie brak możliwości wsadzenia większego gara i wielkim minusem jest strasznie lipny wałek zdawczy...
itd itd itd
można tak w ...
nie polecam zetki
routerów A500 (ale nie o tym mowa w temacie)
itd itp
ale coś jak kingway naked było by w sam raz ;) be brawurowej jazdy to spoko maszynka może wozić i wozić dupę
czasami tak to z naszymi piździkami bywa trzeba coś podłubać/wymienić ale ma jeździć ;)
Ostatnio zmieniony pn 05 mar, 2012 przez BeNeK, łącznie zmieniany 1 raz.
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK
Lewa !!

dyziu
Amator
Amator

Postautor: dyziu » pn 05 mar, 2012

I właśnie taka informacja mnie zadowala :) W takim wypadku na czele jest Kingway Naked którego do 3000zł kupię z cylindrem 80, GB Street podobnie, i Zipp Neken, który tak jak poprzednicy posiada ten sam silnik i kosmetycznie się różni... Zastanawia mnie jednak fakty posiadania większego cylindra czyli tej 80. Czy bardzo odczuwalna jest różnica w jeździe? Czy jeżdżąc z takim garkiem nie obciążam szybciej wału? Czy prędkość optymalna dużo się różni od 50? Przyznam że chwilę temu rozważałem zrobienie A i zakupienie większego pojazdu, ale ekonomia bierze górę... Stąd wolę troszke wolniej ale dużo taniej jeździć :)

Co do skuterka to odpada, bo max 2x w tygodniu muszę przebyć parę kilometrów po drodze żwirowej, a pamiętam jak to było na skuterze :|
Ostatnio zmieniony pn 05 mar, 2012 przez dyziu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Piotr95
Praktykant
Praktykant

Postautor: Piotr95 » pn 05 mar, 2012

Ja mam Routera WS 50 może ma on podatność na drobne awarie ale na fabrycznej 50 raz udało mi sie jechać 80km/h. Routera można tanio kupić ale nie w internecie ja swojego kupiłem w Biedronce za 2600 a dwa miesiące później w innej Biedronce były po 1800.
Osiągi ma dobre bynajmniej na początku bo później zaczyna nudzić i też żeby osiągnąć 70km/h trzeba go mocno pałować jak każde moto o tej pojemności. Powiem ci tyle jechałem raz na 72ccm kolegi leciał na prostej 100km/h i na niższych obrotach można było sobie spokojnie lecieć 80km/h.
WS 50 to fajny sprzęt i go polecam :D
To tyle o de mnie :)
PS:Ja mam 50ccm i przymierzam sie do zakupu 72
Pozrawiam :)
Ostatnio zmieniony pn 05 mar, 2012 przez Piotr95, łącznie zmieniany 2 razy.

sasek94
Weteran
Weteran

Postautor: sasek94 » pn 05 mar, 2012

http://allegro.pl/enduro-nowy-okazyjna- ... 89233.html
ja bym mógł polecić to;)
nówka silnik lifana...
przynajmniej na zdj;D

Awatar użytkownika
Fedex
Specjalista
Specjalista

Postautor: Fedex » pn 05 mar, 2012

Benio, I tu sie mylisz http://allegro.pl/hit-cylinder-tuning-8 ... 29281.html . Osobiście wolałbym zetke niż gb streeta, jest dużo ładniejsza

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Fedex, nie napisałem że nie można... tylko teoretycznie napisałem... i to gówno nie dość że drogie i za +/- trochę więcej kupiłeś cały silnik 125cc to jeszcze gówniane i to z zaworami od 50ccm wielkości młodej fasolki <facepalm>

ciekawe czy byś wolał tak grzebać cały czas przy niej by do domu dojechać <hahaha>

dyziu, 125cc w 4t pali ciut więcej niż te 139FMB ;) ja w jeździe mieszanej nie przekroczyłem 3.5l a tak to ok niecałe 3l no do max 3.5
więc bym się zastanowił nad czymś takim jak z/k125 bo przynajmniej żwawiej jeździ

z tym że na prawko wybulić trzeba <mysli>
są kraje gdzie można by powiedzieć królują 250-500cc i dajmy taka ninja 250cc (oczywiście niezbyt na polskie kieszenie) jest fajna rozmiarowo, ładna, niedużo pali a jest całkiem żwawa :)
ale u nas jak ktoś myśli o A to (większość :D ) to już myśli o jakiś np cbr 600 F3 F4 czy jeszcze szybszej bestii :D

ale 125cc 4t w dzisiejszych czasach nie pali dużo ;)

a jak zaoszczędzić na prawku brać np tego nakeda i ma się na seri 72cc i ma się wszystko w ...
i się daje radę jeździć takim i po polnej i po asfalcie też będzie spoko ciągało ;)
Ostatnio zmieniony pn 05 mar, 2012 przez BeNeK, łącznie zmieniany 2 razy.
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
Fedex
Specjalista
Specjalista

Postautor: Fedex » pn 05 mar, 2012

Piotr95, Chłopie ale to są wartości licznikowe, taka seryjna 50 nawet 70km/h nie poleci, 72 tym bardziej 100 <glupek>

Benio, 400 za aluminiowy cylek i kompletna głowicę to są całkiem przyzwoite pieniądze. Jakoś nie słyszałem aby zetka się jakoś szczególnie psuła, może ci twoi koledzy nie umieją użytkować tych sprzętów

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » pn 05 mar, 2012

Fedex pisze:Benio, 400 za aluminiowy cylek i kompletna głowicę to są całkiem przyzwoite pieniądze. Jakoś nie słyszałem aby zetka się jakoś szczególnie psuła, może ci twoi koledzy nie umieją użytkować tych sprzętów

+1.
Jeśli ktoś chce kupić coś o budowie gb street itp to tylko Zetka 50.
modó³ wm mugen sport cdti

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

a sory fatyko myślałem że to to z wybijaniem tulei itd... zwracam honor ;)
co nie znaczy że zmienię zdanie o zetce :) w porównaniu to co ja robiłem pod koniec z routerem i to co oni robili przez cały czas czyli jazda dajmy 60-65 czyli v-max po prostej drodze to ....
ja tam zdania nie zmienię :)

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
BarneY
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: BarneY » pn 05 mar, 2012

dyziu, Weź też pod uwagę to, że Gb street (nie wiem, jak z pokrewnymi) jest stosunkowo ciężkim motorowerem. Więc jak już chcesz jakieś osiągi lepsze, to tylko większa pojemność :)
Wg. mnie za ciężka buda jak na ten silnik :)

Btw. Nie zastanawiałeś się nad Ogarem 900? :)
JeÂśli pomogÂłem - postaw browarka :D

DziĂŞki :)

dyziu
Amator
Amator

Postautor: dyziu » pn 05 mar, 2012

Ogar mnie tak peszy wizualnie, że wolałbym jeździć na swoim komarze (jednak wątpie by wydolił takie trasy <luzik>. Oglądając filmiki RMX 50 aż łezka się kręci w oku że pojawiły się problemy z papierami... Stąd masa pojazdu mi nie straszna bo sam dość dużo ważę, a w gimnazjum woziłem się chwilę na Javie 350 (jednak tamte dwa garki potrafiły ukazać śmierć w oczach). Jeśli do końca tygodnia nie wyjaśni się sprawa z Suzuki, będę musiał wybrać coś ze stajni Zetek, Zippów, Bartonów itp. Stąd jeszcze byłbym przychylny na cylinder troszke większy, by jakoś to mnie ciągło :) 100kg jeszcze nie ważę, i mam nadzieję że po zimie trochę sadła zrzuce :D

[ Dodano: |7 Mar 2012|, o 15:31 ]
Dzwoniłem dziś do salonu w Dębicy, i gość mi zaproponował Router WS. Ogólnie nie jest źle, bo silnik ten sam, i waży coś lekko poza 100kg. Więc co robić? Szukać czegoś lżejszego czy postawić na WS?

Pytałem gościa też o zmiane cylindra u nich na większy to jest to możliwe, ale to jest jako taka ingerencja w gwarancję...i nie wiem czy jest sens?

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » śr 07 mar, 2012

Tutaj też trzeba porozprostywać kilka nieprawd.

Jeśli ktoś chce kupić coś o budowie gb street itp to tylko Zetka 50.

Zetka, to rama hondy cg 125.

Router ws 50, Zipp ZV 50, to rama gn 125.

Gb street 50 i kopie jego to badziewna rama, opisałem czemu w innym temacie. ODRADZAM wszelkie motorki na tej bazie. OD razu odrzuć, łatwo rozpoznać po ramie. Przeciążona jest główka ramy + nie ma tego komfortu, że posiada się ramę od 125, są przypadki złamania ramy, tragedia.

http://motors-jednoslady.com.pl/images/ ... 5B1%5D.jpg

Jak chcesz kupić sobie bezawaryjną 50, to polecam jak najbardziej wszelkie chińskie motorowery i motocykle na ramie gn 125 i zetkę 50, prawdopodobnie przez 10000 km nie będziesz dotykał motorka, tylko palił i jeździł.

Łatwo rozpoznać wygląd motoroweru na bazie gn 125. Podwójnie rurowa rama, podnóżki pasażera ze śmieszną osłonką.

http://www.tanieskutery.com.pl/skutery/38.jpg

Coś jak to i to

http://skutery-wieliczka.pl/romet/motor ... 0/ws50.jpg

Nie patrz na żadne ogary, plastiki czy "ścigacze", z tego wszystkiego tylko te dwie konstrukcje gn 125 i zetka 50 (cg 125) są na prawdę dopracowane i bezawaryjne, są one standardowo motocyklami, z silnikami 50 pojemności, konstrukcje te się więc nudzą, z taką jazdą przez to są też bezawaryjne i się nie zużywają, bo jak tutaj ma się coś zepsuć, przy jeździe 50 km/h, jak tym się zwykle jeździ 90 km/h.

Więc:
Router ws z 2011 (2012 nie mają dolnej ramy, nie wiem czemu wycięli, chory pomysł, nie polecam!!!!)
Kingway naked, zipp ZV 50 i kilka innych, takich samych motorowerów, łatwo rozpoznać po ramie. W sumie wszystko to, na tych ramach, to to samo, ze zmienionymi kolorami lub plastikami.
Zetka 50, chyba jedyny motorower, którego użytkownicy na forum poświęconym modelowi tylko chwalą w niebogłosy i polecają, więc jest coś do rzeczy. ;) Sam też zrobiłem nią bezproblemowo oczywiście 6000 km i jeździ teraz dalej w rodzinie i ma 9000 km, spalanie 1,8/100. Plusem też jest bardzo ładne wykonanie, minusem kiepskie zegary.

Decyzja należy do ciebie, chcesz jeździć do roboty, więc nie słuchaj się za bardzo dzieciaków z wybujałą fantazją, tylko twardo stąpaj po ziemi.

wręcz przeciwnie po przejechaniu 15kkm zetka kumpla stoi chyba od pół roku +
drugi się z nią też męczy cały czas i mam jeszcze znajomego w okolicy Dynowa i też narzeka
ogólnie można tak wymieniać i wymieniać i wymieniać
wolał bym cokolwiek innego tylko nie zetkę
i jeszcze teoretycznie brak możliwości wsadzenia większego gara i wielkim minusem jest strasznie lipny wałek zdawczy...

Zawsze kumpel kumpla ma problem. Tylko nie właściciel, wałek zdawczy.. pierwszy raz spotykam się z tym problemem w zetkach, a jest u nas dużo ludzi 10000 km+ i wszyscy, każdy po kolei mówi, że nie ma lepszego motoroweru w 4t. I dział awarii cały czas świeci pustkami prócz oczywistości pt. regulacja zaworu, gdzie jest żarówka, czy coś stuka, a okazuje się, że wibracje robią, że element ociera o drugi element... Jak kolega kolegi koledze ma problem, to zawołaj go do nas, razem rozwiążemy problem.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr 07 mar, 2012 przez Outer, łącznie zmieniany 2 razy.

dyziu
Amator
Amator

Postautor: dyziu » śr 07 mar, 2012

Kurcze, a już byłem nastawiony na WS <rotfl> Zetka oczywiście też by była odpowiednia, jednak cena jest już wyższa....ale nie wiem o ile w salonie krzykną sobie więcej <wnerw>.

Nie wiem czemu cały czas byłem przekonany że Zetka to 2T :| Pytanie z innej beczki, bo skoro WS potrafią przejeździć kilka tysięcy kilometrów, to czy żywotność Zetki będzie porównywalna? A spalanie wręcz super, tyle tylko że po drodze mam kilka wzniesień które motorek może znacznie odczuć ;/

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » śr 07 mar, 2012

no i odczujesz :] ja to tam znam podkarpackie góry i nieraz to na 1 musiałem piłować <facepalm> dlatego przy twoim wzroście i masie nie polecam 50ccm :]
minimum 72cc a najlepiej to 110-120-125 :]

a ws to nieraz nawet nowego ale tego starszego można znaleźć ;)

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » śr 07 mar, 2012

Zetka jest i tak lepiej wykonana i wytrzymalsza od ws 50, a ws 50 to dobrze znany romet k125 ze zmienionym silnikiem i lekko zmienioną ramą. Jak dobry jest ten motorower i motocykl, wystarczy, że wpiszesz MNICH w google i jego wyprawy do afryki i dalej. ;) Nie ma na rynku motocykla 125 ccm lub motorwera, kto by na takim zrobił takie wyprawy. I to jest najlepsza rekomendacja.

Co do górek, masz jeszcze do wyboru wersje 125 ccm na prawo jazdy, nie polecam zmiany pojemności w silniku, bo zwykle po tym, w silniku zaczynają się lawinowo sypać podzespoły. Najlepszym wyborem byłby dla ciebie router ws50 z 2011 rocznika. Gdybyś miał A, to by był prostszy wybór, bo za 2600 zł stoją romety k125! Osiągi dużo większe, spalanie 2,2/100, awaryjność zerowa.
Ostatnio zmieniony śr 07 mar, 2012 przez Outer, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Moto-topic”