• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Motorower pomoc w wyborze

Rozmowy o motoryzacji.
Goger
Specjalista
Specjalista

Re: Motorower pomoc w wyborze

Postautor: Goger » pn 11 lip, 2011

A nie lepiej było by kupić używanego japońca/hiszpana/włocha ? Większa moc, mniejsza awaryjność, o wiele lepsza jakość

Matchells
Uczeń
Uczeń

Postautor: Matchells » pn 11 lip, 2011

Z mojej strony polecam
Goger pisze:używanego japońca/hiszpana/włocha
, ponieważ nie trzeba bawić się w zminę na 72ccm lub więcej, aby był niewielki zapas mocy. Osiągi seryjnie są przyzwoite. Lepsza jakość wykonania, nic nie powino pękać (plastiki). Nie kieruj się tym czy z 2009r, czy nowy. Gwarancja - wg mnie - głupota. Nawet "chińczyk" przez okres gwarancji wytrzymuje nie rzadko bez usterki. mój przykład: Linka prędkościomierza. Za tą cenę miałbym np. Yahahe DT, czy Jakąś Derbi. W wielu punktach sprzedarzy są problemy z gwarancją mimo, że uprzednich zapewnień przy kupnie. Jak kupować używane maszyny spytaj się tu na forum, bo jest kilka prostych spraw, które pomogą w ocenie stanu moto. Więc lepiej dwa razy się zastanów czy chcesz "chiński cud techniki".

W skrócie :
+ Lepsza jakość wykonania
+ Lepsze, sprawdzone konstrukcje (silniki am6, derbi <-- poczytaj)
+ Większe osiągi nawet na 50ccm
+ Ogólna dostępność elementów nadwozia (w motorkach z nad żółtej wody czasem jest problem z znalezieniem zamienników.

- Silnik 2T - pierdzi (zależnie od wydechu), potrzebuje miesznki
- Koszty eksploatacji są wyższe
- spalanie trochę wyższe
-
RADI pisze:Często padają świece
wygląda także na mały negatyw :D

P.S. Nie kieruj się pierdzeniem w 2T, ponieważ to kwestia układu wydechowego. Np. Ja też nie przepadałem za tym dźwiękiem, teraz po 2 latach z 4T oddałbym wiele, żeby móc zmienić tamten wybór.

Awatar użytkownika
Michalk001
Weteran
Weteran

Postautor: Michalk001 » ndz 17 lip, 2011

Zobacz sobie Zippa Salmo - urodą może za bardzo nie grzeszy, ale jest wspaniały na dłuższe podróże. Zależy do czego chcesz go używać - jeżeli do dłuższych tras poza miastem jest to idealny wybór. Ma wysoką kierownicę - na Ogarach trzeba jechać pochylonym do przodu, a tu jedziesz wyprostowany. Masz gniazdko zapalniczki - przydatne do dodatkowego osprzętu, wygodnie się wsiada i ma duży schowek pod siedzeniem. Przede wszystkim napisz jak go chcesz używać miasto/teren/turystyka? No i mój jest bezawaryjny, tylko czasem żarówka padnie lub coś się naturalnie zużyje - nie bawiłem się nawet w gwarancję tylko sam wszystko robiłem.
Zipp Salmo - przebieg do czasu sprzedaży 63538km:
(sezon 2010 - 3321km)
(sezon 2011 - 6870km)
(sezon 2012 - 7467km)
(sezon 2013 - 8130km)
(sezon 2014 - 8840km)
(sezon 2015 - 6887km)
(sezon 2016 - 7081km)
(sezon 2017 - 3855km)
(sezon 2018 - 9km)

Wróć do „Moto-topic”