• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Japońska Honda z silnikiem...

Rozmowy o motoryzacji.
olddriver
Praktykant
Praktykant

Re: Japońska Honda z silnikiem...

Postautor: olddriver » pn 11 kwie, 2011

Panuje powszechna opinia o kiepskiej jakości wyrobów z Chin. A rzeczywistość jest trochę inna. Co zamówisz to dostaniesz. Jeżeli będziesz wymagać jakości z zastosowaniem dobrych materiałów, to dostaniesz, tyle, że oczywiście drożej. Być może silniki montowane w tych moto, też pochodzą z Chin. Tyle tylko, że z innych niż nasze linii produkcyjnych, na których dodatkowo jakości pilnują przedstawiciele Hondy.
I odwrotnie. Jak zamówisz "jak najtaniej" to jakość będzie taka jak w naszych moto. Stosunkowo najmniej narzekamy na silniki. Być może przy produkcji idącej w tysiące sztuk nie opłaca się już robić taniej kosztem jakości.

Awatar użytkownika
GrzesQ
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: GrzesQ » pn 11 kwie, 2011

olddriver, Może masz racje. Z tymi silnikami to może być w ten sposób, że robią odlew, chinole mają takie same wytłoczki. A w rzeczywistości, silnik może być wykonany w Dzaponji- (tak wiem, piszę jak Prezydent :D).

Silnik ten może być oryginalny, a nasze *niewiadomoco* to zwykła kopia i też nie doskonała.

Wiecie co mnie najbardziej irytuje?

Że w czasie gdy nasi rodzice jeździli, komarkami, wskami, motorynkami, to Japończycy śmigali na CUBach i DAXach...

139fmb, -jednostka ponadpokoleniowa?

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » pn 11 kwie, 2011

volvo tez kupiły chinczyki, i co z tego?
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

adrol

Postautor: adrol » sob 16 kwie, 2011

To są silniki produkowane w Tajwanie, gdzie jest produkowana większość hond i choć z wyglądu są praktycznie identyczne z jednostkami chińskimi to różnice są w wykonaniu, konstrukcja ta sama, ale nie ma co porównywać. Dowodem na to jest wytrzymałość, a dla przykładu mogę podać, jeden gość miał chińczyka chyba romet pony50 sie nazywał włożył mu 72ccm, a jego brat taką hondę crf50 jak pokazałeś, to te maszynki jechały na równi, ale w terenie honda brała rometa, mimo, że obie maszynki dysponowały takimi samymi oponami.

Awatar użytkownika
Prelude
Administator
Administator
Pojazd: Corsa C FL
Podziękował : razy
Kontaktowanie:

Postautor: Prelude » sob 16 kwie, 2011

adrol, Tak samo sądziłem od początku. Silniki to zwykła chińska kopia z dużo gorszym wykonaniem. Nie wiem skąd te głupie teorie :|
Ostatnio zmieniony sob 16 kwie, 2011 przez Prelude, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Moto-topic”