• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Rejestracja 125/50 i śmiganie rok czasu :) Dyskusja.

Rozmowy o motoryzacji.
Awatar użytkownika
RADI
Weteran
Weteran

Rejestracja 125/50 i śmiganie rok czasu :) Dyskusja.

Postautor: RADI » wt 16 lip, 2013

Witajcie moi drodzy!
Niestety śmiganie moim hyosungiem bez prawka strasznie mnie męczy niby każdego kumpla biore jak chce ( kibelki :3 ) ale widze policje i już czuje przyśpieszone bicie serca.
Na szczęście nie miałem okazji podyskutowania sobie z policją na poboczu a zrobilem juz ponad 3,5 tys km. Uprzedzając hejterów którzy zaczną wyzywać mnie od debila, dzieciaka itd. mam prawko B1 i jeżdże od 2 klasy podstawówki ;) więc jakieś pojęcie już o tym mam.
Do rzeczy - prawka nie opłaca mi sie zdawac bo zanim je zdam to już pół sezonu minie no i to też troche kosztuje tj. 900zł prawko + egzamin teoria ( teraz za 1 razem juz tak latwo sie nie zdaje ) no i praktyka ;) Właśnie dlatego zastanawiam się nad 125/50, musiałem wybrać jakiś motor no to pierwsze co mi przyszło do głowy to właśnie CBR 125 jest bardzo wąska ( sporo mniejsza od RS 50 ) i zamontowanie blokady tak aby moto nie przekraczało 45 km/h ( tak na przeglądy ;))
Co myślicie o tym? W sumie sam na początku podchodziłem do tego sceptycznie, patrząc jak ktoś zarejestrował varadero 125 na 50 miałem łzy w oczach ze śmiechu ;) Przecież nie powie się kolesiowi, że motor z potężnym jak na 125 dwucylindrowym silnikiem to jest 50 :D
Z CBR jest troche inaczej ponieważ te moto pasuje na 50 ;) Zastanawialem sie także czy jakiejs 50 nie kupic aby w koncu z kumplami pojeździć no ale wykonczenie chinskich pojazdow dla mnie pozostawia wiele do życzenia ( jestem dziwny :D ).
Z góry mówię, że nie jestem jakimś wariatem bo po miescie te 55 trzymam rzadko przekraczam a jak w trase to 80 serio max ;)

Proszę o wypowiedzenie się na ten temat, tylko błagam! Niech obejdzie się bez komentarzy typu "Nie rób tego to idioctwo, bo tak" ... Chce usłyszeć realne opinie na ten temat zakładając przy tym moją uwagę w mijaniu sie z policja ;3 oraz mój styl jazdy :))

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Rejestracja 125/50 i śmiganie rok czasu :) Dyskusja.

Postautor: n0r3k » wt 16 lip, 2013

cbrka fajny sprzęt. a co do 125/50 to sie nie będe rozpisywać, sam takim jeżdżę, wiem, że trochę głupota no ale co zrobić. też tylko na sezon, myślę, że będzie ok.
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » wt 16 lip, 2013

Nie szkoda Ci było kasy na B1 a na A1 już szkoda?
Obrazek

Awatar użytkownika
RADI
Weteran
Weteran

Postautor: RADI » śr 17 lip, 2013

Yautja, B1 robiłem wcześniej i te prawko będę używać 2 lata no i jak bede chcial robić prawko na auto to ide do kolesia u którego się uczyłem jeździć załatwiłem już z nim, że da mi taki dokument, że mam 25h jazdy cliówką za sobą i płace tylko 160zł za egzamin!
Więc myśle, że to się opłacało :)

n0r3k, Oo ;) Nawet nie wiedziałem, że Ty masz 125/50 ;) Dlaczego głupota? jeśli jeździsz t akim sprzętem musiałeś się troche rozeznać w przepisach mógłbyś się ze mną tym podzielić?

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » śr 17 lip, 2013

RADI, no więc tak, jak jeździsz normalnie, to wiadomo, spoko. jak cię złapią na przekroczeniu, to może byc różnie, bo mogą zabrać dowód podejrzewając, że to nie jest 50cc i wysłać na przegląd. Jednak na takim przeglądzie nikt nie ma prawa ci rozebrać silnika... ewentualnie może jakby ktoś miał rolki ( w co wątpie) to sprawdzą jak to jedzie, ale naprawdę wątpie, że którakolwiek stacja ma coś takiego. Inaczej już jest w razie wypadku - jeżeli nie jest z twojej winy to jeszcze pół biedy, bo raczej nie będą się interesować czy to 50cc czy 125cc, ale mogą. jednak gdy ty w kogoś przywalisz no to już mamy niewesoło, bo raczej dojdą do tego, co to za pojemność. w tym wypadku dodatkowy mandat za jazdę bez uprawnień i oczywiście sprawa za fałszowanie dokumentów. Na dodatek ubezpieczyciel ściągnie od ciebie hajs za pokrycie szkód poszkodowanego, jego leczenie, rehabilitacje itp, więc jak będziesz miał pecha to do końca życia będziesz pracować na jakąś obcą osobę.
Ale to tylko w razie wypadku z twojej winy, bo jeśli jeździsz normalnie i w miare przestrzegasz przepisów, to nie powinno być problemów :)

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Yato » śr 17 lip, 2013

n0r3k, Jak mają dojść po wypadku? Na rolki Ci go nie wezmą :)
:)

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » śr 17 lip, 2013

Yato, wtedy chyba już mogą dobrać się do silnika :)

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Yato » śr 17 lip, 2013

nie mogą nic rozkręcać, nawet go ruszyć nie mogą, wiem jak z brata wypadkiem było ;p
nawet nie patrzyli na to jaka pojemność, tylko dokumenty :)

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » śr 17 lip, 2013

Yato, Bo ogar wygląda jak rower...
modó³ wm mugen sport cdti

Awatar użytkownika
RADI
Weteran
Weteran

Postautor: RADI » czw 18 lip, 2013

A co sądzicie o aprili leonardo 125/50 :>?

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Yato » czw 18 lip, 2013

Alp3n, cbr tak samo :)

Awatar użytkownika
RADI
Weteran
Weteran

Postautor: RADI » pt 19 lip, 2013

No niby tak ale zastanawia mnie najbardziej to czy jak po jakims wiekszym wypadku serio wzieliby motor i go rozbierali aż do części :/

Wróć do „Moto-topic”