• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

duszenie

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
skoda41
Praktykant
Praktykant

duszenie

Postautor: skoda41 » ndz 07 lip, 2013

Jestem już totalnie załamany. Jakiś czas temu zaczęło mi strzelać z wydechu. Poza tym nie miałem żadnych problemów, jechał 70 km/h, odpalał bez problemu, nie mulił się. Kumple mówili żeby nic z tym nie robić i mogłem ich posłuchać . Jeden z moich kumpli , zresztą też członek forum zaproponował że mi ustawi zawory i to pomoże z tym strzelaniem. Dobra, pojechałem do niego , zaczął ustawiać ze szczelinomierzem (silnik był tylko lekko ciepły bo z 30/40 min czekaliśmy aż ostygnie). Zawory ustawił to od razu zabrał się za gaźnik bo mówił że już na oko widzi że źle (prawde mówiąc to z gaźnikiem chyba było ok, obroty dobre, dobrze jeździł). Gaźnik ustawił a w efekcie zaczął się mulić i jechać 50, no to po paru prubach się udało w końcu. Jechał 70 i się nie mulił. Ale już w drodze do domu zauważyłem że to już nie to co było przed chwilą. Jechał 65. Następnego dnia wstałem o 6 i poszedłem się przejechać . Nie mogłem odpalić ani z rozrusznika ani z kopniaka, na pych to już zaczynał kręcić. Ja za dużo czasu nie miałem więc sobie odpuściłem . Jak byłem o 12:00 w domu to poszedłem go zapalić i udało się za 1 razem. Jak poszedłem się przejechać to byłem zrozpaczony , jechał może 55 i taki muł... Dobra , zabrałem się za gaźnik , ku mojemu zaskoczeniu ustawiłem go tak że znowu jechał 70 i się nie mulił , ale jak poszedłem się przejechać po godzinie to znowu jechał może z 60 i muła miał. To ja znowu za śrubokręt złapałem i uregulowałem tak dobrze że sam byłem pod wrażeniem , obroty ok, jedzie 70, ale wystarczy że 10 min postał i znowu stara śpiewka . Dzisiaj rano nie mogłem odpalić , męczyłem się z 10 min na wszystkie sposoby i dopiero za którymś razem na pych zapalił. Ale jechał niecałe 50. No katastrofa. Może za ścisło są te zawory ? Dałem mu 2 litry benzyny za to , a sam za przeproszeniem g-ó-w-n-o mam. Teraz do kogoś z tym jechać to musze kasy w to włożyć bo nikt mi za darmo nie zrobi , a ja to nie jestem bank. A wy co myślicie ?

lukaszw103
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: duszenie

Postautor: lukaszw103 » ndz 07 lip, 2013

Na moje oko to może być świeca, gaźnika nie ustawisz na oko, po prostu motor dobrze jedzie gdy się jeszcze w pełni nie rozgrzeje, po czym świeca zaczną szwankować, choć może być to również przypchany gaźnik i moto jedzie w zależności od humoru.

tyle błędów ortograficznych , mamooo //Czyżu15
Ostatnio zmieniony ndz 07 lip, 2013 przez lukaszw103, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bartonfigher77
Majster
Majster

Postautor: bartonfigher77 » ndz 07 lip, 2013

Musisz sprawdzić wszystko po kolei, wyreguluj gaźnik na ciepłym silniku i wyczyść go, sprawdź kolor świecy itp.

skoda41 pisze:Jeden z moich kumpli , zresztą też członek forum zaproponował że mi ustawi zawory

Jakie luzy zaworowe, ten twój kolega ustawił?

skoda41 pisze:Jakiś czas temu zaczęło mi strzelać z wydechu.

Strzelanie z wydechu, może być spowodowane jedynie bogatą mieszanką ale nie masz się niczym martwić.
Mi tam się podoba jak strzela z wydechu, po zejściu z obrotów ale jak kto woli.
Ostatnio zmieniony ndz 07 lip, 2013 przez bartonfigher77, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
skoda41
Praktykant
Praktykant

nie wiem jakie on luzy ustawił

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » ndz 07 lip, 2013

Najpierw próbuj gaźnik ustawić, a jeśli nic się nie zmieni, to na oko możesz zawory spróbować ustawić mi się udało za pierwszym razem a robiłem to pierwszy raz, w sumie i tak nie masz za dużo do stracenia więc czemu by nie spróbować? :D
Ostatnio zmieniony ndz 07 lip, 2013 przez ReallY, łącznie zmieniany 1 raz.
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
PablooS
Uczeń
Uczeń

Postautor: PablooS » ndz 07 lip, 2013

Sprawdź czy świecy nie masz zalanej.
Za pomoc odwdziĂŞczam siĂŞ piwem.
Terry Pratchett pisze:Oso­by u¿ywaj¹ce wiêcej ni¿ 3 wyk­rzyk­ników lub py­taj­ników to oso­by z za­burze­niami w³as­nej osobowoœci

Awatar użytkownika
skoda41
Praktykant
Praktykant

Gaźnik rozkręciłem i wyczyściłem , ale nie mogę się przejechać bo jakby tego było mało to dzisiaj rano jak jechałem to mi dętka poszła, jutro kupię nową i zobaczę , ale po obrotach to widzę że nie jest źle , jeszcze spróbuję świecę wyczyścić .... <foch>

Awatar użytkownika
Bubles
Weteran
Weteran

Postautor: Bubles » ndz 07 lip, 2013

Zawory, jak się zagrzeje to wygląda to tak jak by miały za ciasno. Wyreguluj sam. Albo do kogoś innego z tym.

Można poprosić na PW nick tego kolegi z forum co Ci zawory ustawiał?

Awatar użytkownika
skoda41
Praktykant
Praktykant

Wolę nie podawać bo się obrazi :]

Awatar użytkownika
Bubles
Weteran
Weteran

Postautor: Bubles » ndz 07 lip, 2013

To raczej Ty powinieneś być obrażony że Ci skaprawił bzyka. <ayfkm>

A zresztą, nie moje wrotki, nie mój skatepark.

Wróć do „Pomoc”