• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Malowanie

Awatar użytkownika
Limonka
Praktykant
Praktykant

Malowanie

Postautor: Limonka » wt 23 kwie, 2013

Witam ! Przez długi czas się nie odzywałem z powodu testów na które musiałem się przygotować. Mam problem, gdyż chciałbym pomalować swój motór na uniwersalny kolor. Na niebiesko-biały. I tu mam pytanie. Czy bak mogę malować normalną farbą w spray'u czy trzeba użyć jakiejś specjalnej? Czy wszystkie części mogę malować ( nie mam na myśli silnika) czy coś sobie odpuścić , żeby jaj nie było, że farba schodzi? Prosiłbym o jak najszybszą pomoc, gdyż chciałbym pracę zacząć jak najszybciej :]
Pozdrawiam
Dwa najwaÂżniejsze cytaty , ktĂłre prowadzÂą mnie przez Âżycie motocyklisty :

"Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotĂłw"

"Na motocyklu jest nieziemska jazda, a motocyklista to prawdziwa gwiazda"

PamiĂŞtajcie ! Nie waÂżne czy jeÂździcie 50ccm3 czy 600ccm3, LWG naleÂży siĂŞ kaÂżdemu .

Awatar użytkownika
Kebab_Karim
Weteran
Weteran

Re: Malowanie

Postautor: Kebab_Karim » wt 23 kwie, 2013

Z tego co wiem bezbarwny i metalic pod nim schodzi pod wpływem benzyny (u mnie przynajmniej :D )
Wszyscy majÂą prawo do szczĂŞÂścia ale nie wszyscy majÂą szczĂŞÂście do prawa :D

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: szymo_97 » wt 23 kwie, 2013

Jak kupisz lakiery motipa to nic nie będzie schodzić.
Malowałem moje poprzednie moto sprayem i było naprawdę nieźle.

Teraz zamieszczę poradnik z innego forum, MOJEGO AUTORSTWA (żeby nie było, że kopiuję czyiś artykuł) na temat malowania sprayem :)

Wielu z Was zapewne cierpi z powodu braku funduszy do pomalowania naszego "wozidełka", a oryginalny lakier się "przejadł", albo zniszczył.
Nic więc prostszego jak pomalować sprayem.
Nie ma co liczyć na efekty takie jak u lakiernika, ale jak zrobicie to umiejętnie zapewne będziecie zadowoleni.

Będziemy potrzebować: Farby w sprayu, podkład w sprayu, lakier bezbarwny w sprayu, drobne papiery sierne, odtłuszczacz (benzyna ekstrakcyjna), opcjonalnie szpachel (nigdy nie wiem jak się odmienia to słowo, więc jak zrobiłem błąd to proszę nie mieć do mnie pretensji ).

Przed malowanie najlepiej zdjąć elementy z ramy.

1. Przygotowanie powierzchni:
Pierwsza rzecz jaką musimy zrobić to przygotowanie powierzchni. Nie mówię już o takich rzeczach jak kupno i wybór farby, gdyż są one oczywiste.
- Po pierwsze musimy odkleić wszystkie naklejki (polecam najpierw rozgrzać suszarką, łatwiej schodzą). Kiedy już tego dokonamy matowimy poprzedni lakier w miarę drobnym papierem ściernym, bądź zcieramy go całkowicie do gołej blachy. Kiedy nie zetrzemy całkowicie starej powłoki może ona nam posłużyć jako podkład, jednak taki zabieg zalecam robić tylko wtedy, gdy nowy kolor będzie ciemniejszy niż pprzedni.
Osobiście polecam jednak zetrzeć całkowicie, a później zastosować podkład...
- Następnie odtłuszczamy powierzchnię i gdy jest taka konieczność szpachlujemy wgniecenia, nierówności, dziury oraz pęknięcia (po wcześniejszym nałożeniu podkładu, jak to zrobić dowiesz się w dalszej części poradnika).
Kiedy nasza szpachla wyschnie i będzie całkowicie twarda bierzemy się za jej wygładzenie drobnym papierem ściernym. Polecam równać powierzchnię ręcznie, a nie kółkiem ściernym podłączonym do wiertarki/szlifierki, gdyż może zajmie nam to więcej czasu, ale będzie dokładniej, co odbije się później na wyglądzie naszego lakieru.

2. Nakładanie podkładu.
Naszą zaszpachlowaną, równą i gładką powierzchnie kolejny raz odtłuszczamy, po dokonaniu tego nie dotykamy powierzchni, w przeciwnym razie będziemy musieli powtórzyć tą czynność.
Po odtłuszczeniu wstrząsamy puszkę z podkładem, zdejmujemy zabezpieczenie ze "spustu" i bierzemy się za nakładanie cienkiej warstwy. Starajmy się malować z z odległości tworząc "mgiełkę", unikniemy wtedy zacieków i nierówności farby na powierzchni malowanej. Nakładamy 1-2 warstwy (po każdej około 30min. przerwy) podkładu i odstawiamy do wyschnięcia. Gdy powierzchnia będzie całkowicie sucha matowimy ją papierkiem ściernym 1500.

3. Malowanie bazą (odpowiednim kolorem).
Zmatowiony podkład odtłuszczamy benzyną ekstrakcyjną, wstrząsamy puszkę z "kolorem" zdejmujemy zabezpieczenie i bierzemy się za nakładanie farby. Robimy to analogicznie do podkładu, z tym, że dajemy więcej warstw (5-7). Warstwy powinny być bardzo cienkie, po każdej nałożonej odczekać około pół gdziny.
Dajmy czas, aby lakier ładnie wysechł. Następne czynności polecam robić następnego dnia.

4. Lakierowanie bezbarwnym.
Gdy nasze poprzednie warstwy są już całkowicie suche to odtłuszczamy je, wstrząsamy puszkę z lakierem bezbarwnym i lakierujemy podobnie jak poprzednio, nakładamy 2-3 warstwy, po każdej stosowana przerwa (30min.). Dajemy wszystkiemu wyschnąć do następnego dnia.

5. Polerowanie lakieru.
Polerkę lakieru powinniśmi zrobić niewcześniej niż dobę po ostatecznym skończeniu malowania.
Są 2 sposoby na wypolerowanie. Jednym z nich jest po prostu wtarcie pasty polerskiej (zdecydowanie polecam w warunkach domowych), a drugim kolejne matowienie, polerowanie specjalnymi gąbkami polerskimi na odpowiednich obrotach itp. Jednak samo wtarcie pasty polerskiej da nam przyjemny efekt.

Jeśli wszystko zrobimy zgodnie z moim poradnikiem to "nie ma bata", że coś będzie nie tak ;]

Dziękuję i pozdrawiam

szymo_97
Ostatnio zmieniony wt 23 kwie, 2013 przez szymo_97, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Billy Corgan
Specjalista
Specjalista
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: Billy Corgan » wt 23 kwie, 2013

Świetny poradnik szymo, jeśli można to dodałbym od siebie parę słów.
Lakier kup oczywiście akrylowy (będziesz mógł później bak oblać benzyną z dystybutora i nic ;p). Natomiast jeśli zaczniesz kłaść klar po 30 minutach od ostatniej warstwy bazy to lepiej się z nią zwiąże (zamiast czekać na całkowite wyschnięcie bazy). Swoją drogą to akryle w sprayu schną bardzo szybko, 10 minut po każdej warstwie i jest względnie sucha.
Polecam również bazy z efektem perłowym - wyglądają obłędnie na moto. Sam jestem świeżo po malowaniu całego motoru, za jakiś czas na pewno wrzucę fotki.
Jedyny minus to cena, wyjdzie kupa kasy. Za perłową bazę płaciłem 40zł za puszkę :[, za klar 22 (polecam dupli-color car's).

Awatar użytkownika
Limonka
Praktykant
Praktykant

Postautor: Limonka » śr 24 kwie, 2013

W 500zł się zmieszczę ?

PamiĂŞtajcie ! Nie waÂżne czy jeÂździcie 50ccm3 czy 600ccm3, LWG naleÂży siĂŞ kaÂżdemu .

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » śr 24 kwie, 2013

Jak masz taka kasę to maluj kompresorem a nie sprayem.
Bayeriche Motoren Werke

Awatar użytkownika
Limonka
Praktykant
Praktykant

Postautor: Limonka » śr 24 kwie, 2013

A to dobrze . Temat do zamknięcia

Wróć do „Pomoc”