• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Odpalanie zimnego

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
dsfilo
Specjalista
Specjalista

Odpalanie zimnego

Postautor: dsfilo » sob 20 kwie, 2013

Witam, doszedłem już do względnego ładu ze swoim Bartonem po wcześniejszym przytarciu. Powodem dziwnego zachowania (dławienia) okazała się... świeca :) już jedzie ok, olej wymieniłem po 300km na Castrol Power 1 4T i mam takie pytanie odnośnie jego odpalania na zimnym silniku - zimnej pogodzie:

Ustawiłem na gorącym silniku obroty na 1,5k na słuch - nie wiem czy dobrze... kolor świecy poprawny, w czasie jazdy też jest dobrze do 6k obrotów (wyżej nie sprawdzałem)

Jak mieliśmy za oknem 16 st. C to palił mi z rana na dotyk bez ssania. Dzisiaj 12 st. C to samo... Chwilę temu wieczorem prób kilka i brak efektu - na kopa od strzału...

Powiedzcie proszę czy jest to normalne zjawisko, czy tak ma być czy jeszcze coś doregulować należy???

Jak pochodzi 30s to na rozrusznik pali na dotyk...

Co do docierania to mam jeszcze takie pytanie - kiedy nasze silniki są najlepiej smarowane (jest jakaś zależność między obrotami a smarowaniem) i jeszcze jedno pytanko odnośnie temperatury oleju, cylindra i głowicy... Myślę, że zwracając uwagę na temperaturę oleju (robię to bardziej na dotyk dołu silnika) robię dobrze, bo głowica z cylindrem jest gorąca tak po 5km już mocno...

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Odpalanie zimnego

Postautor: Yato » sob 20 kwie, 2013

też tak mam, ustawić gaźnik idealnie jest bardzo ciężko to dlatego :d bys musiał analizatorem spalin :)
:)

Awatar użytkownika
Billy Corgan
Specjalista
Specjalista
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Odpalanie zimnego

Postautor: Billy Corgan » sob 20 kwie, 2013

Pięknie ustawisz gaźnik przy pomocy świec colortune. Sam chciałem kupować ale niestety 200zł to kupa kasy dla mnie :/

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=colortune

Wróć do „Pomoc”