• Administrator
  •  

    Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>
     

Gruz zipp pro 120/50

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
Asiasty
Majster
Majster
Posty: 109
Rejestracja: pn 06 sie, 2018
Lokalizacja: Lubelskie
Pojazd: Zipp Pro 50 GT

Re: Gruz zipp pro 120/50

Postautor: Asiasty » sob 25 lip, 2020

Kuaczozor pisze: Nie mówiłeś, że na wolnych bez świateł masz 15.5V?

Źle tam napisałem faktycznie. Na wolnych obrotach 1.5k jest około 13 volt. Natomiast już przy 2k obrotów czyli lekkie dodanie gazu daje 15 volt bez świateł i kiedy są włączone światła widać jak się rozświetlają.

Kuaczozor pisze:EDIT: albo faktycznie coś źle zmierzyłeś, chociaż opis który dałeś brzmi prawidłowo.
Przełączyłeś sondę w gniazdo z napisem 10A przed mierzeniem tym zakresem?

[/quote]

Tak. jedna sonda do 10A druga do -COM. Jeśli coś by jadło 20wat to jest o co walczyć. Mam cały weekend wolny garaż więc mogę zdjąć zbiornik i czachę i popatrzeć wszystko, porobić zdjęcia itd.


Awatar użytkownika
Kuaczozor
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 264
Rejestracja: wt 30 sty, 2018
Pojazd: Skyteam 01

Re: Gruz zipp pro 120/50

Postautor: Kuaczozor » sob 25 lip, 2020

Wciąż dopuszczam błędy w pomiarze, ze względu na pobór spadający do 0,7A przy włączeniu świateł.

0,7A przy 12V to tylko 8,4W. Nawet jeśli pomnożyć to przez powiedzmy 15V to dalej 10,5W. A przecież powinien być kilkukrotnie większy.
Chyba, że to pomiar na światłach pozycyjnych, choć wtedy i tak potrzebowałby wyjątkowo oszczędnego podświetlenia zegarów.

Awatar użytkownika
Asiasty
Majster
Majster
Posty: 109
Rejestracja: pn 06 sie, 2018
Lokalizacja: Lubelskie
Pojazd: Zipp Pro 50 GT

Re: Gruz zipp pro 120/50

Postautor: Asiasty » sob 25 lip, 2020

Kuaczozor pisze:Wciąż dopuszczam błędy w pomiarze, ze względu na pobór spadający do 0,7A przy włączeniu świateł.


Bardzo możliwe, jutro pomierze jeszcze raz.
Aktualnie zipp w takim stanie
Obrazek

Zamieniłem lagi stronami i co śmieszne dalej skręca lekko w prawą stronę...
Co do elektryki w czaszy to nasi tu byli. Polepione wszystko praktycznie co się da. Kilogram izolacji z tamtąd wyciągnałem.
Obrazek

Najczęsciej są takie mostki, że z jednego przewodu ktoś robi 3-4.
Obrazek
Możliwe, że chińczyk fabrycznie zużył 3 taśmy izolacyjne czy ktoś czegoś tam szukał?

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Posty: 5306
Rejestracja: pt 12 lis, 2010
Lokalizacja: Mazowsze
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Gruz zipp pro 120/50

Postautor: to&owo » ndz 26 lip, 2020

Możliwe. U mnie w Ogarze było od jednego przewodu masowego chyba z 5 przewodów, od czarnego, który jest plusem za stacyjka bylo też 5 przewodów.

Awatar użytkownika
Kuaczozor
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 264
Rejestracja: wt 30 sty, 2018
Pojazd: Skyteam 01

Re: Gruz zipp pro 120/50

Postautor: Kuaczozor » ndz 26 lip, 2020

+1
W seryjnych instalacjach pojawiają się przeróżne rozwiązania na mnożenie przewodów wliczając w to skrętki złapane kawałkiem metalu.
Z drugiej strony efekt modyfikacji elektryka-amatora wyglądałby podobnie, więc trudno orzec.
Osobiście wolę lutować dodatkowe obwody kiedy instaluję jakieś nowe akcesorium.


to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Posty: 5306
Rejestracja: pt 12 lis, 2010
Lokalizacja: Mazowsze
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Gruz zipp pro 120/50

Postautor: to&owo » ndz 26 lip, 2020

Otóż to. U mnie zawsze iskra była dość marna. Kiedy zrobiłem sam instalacje od zapłonu iskra jest granatowa, bardzo ladna. Jest mnóstwo przewodów prowadzących do nikąd, które zakonczone są izolacja. Do tego niedbale owinięta.



Wróć do „Pomoc”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Created by Matti from StylesFactory.pl modified by Moto-4t
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
phpBB Xmas © PhpBB3 BBCodes
modified by Prelude
©2010-2019 Moto-4t.pl