• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Samochody nasze / naszych rodziców.

Rozmowy o motoryzacji.
Awatar użytkownika
Lunatyk^
Weteran
Weteran

Re: Samochody nasze / naszych rodziców.

Postautor: Lunatyk^ » pt 03 sie, 2012

Stefcio997 pisze:Lunatyk^, l200 jest w teren, jest na ramie, ma niezależny przód i sztywny most z tyłu, tył na resorach parabolicznych. Do tego komplet blokad, reduktor i potężny moment obrotowy. Jedyna wada to wymiary.
stepien0601, tylko to że jest mały mu pomaga. Ale wjedź nim gdzieś z 5 osobami na pokładzie, jakieś 400kg na pace + przyczepa jakieś 1.5T. Kupiliśmy go właśnie do takich celów, a nie zwyczajnej jazdy w terenie.
http://www.youtube.com/watch?v=-fDaqzmm ... re=related
co do mocy. Kiedyś widziałem jak wygrało l200 przeciąganie liny z traktorem, ale jakoś nie mogłem znaleźć.

No chyba napisałem że wada to wymiary...

Awatar użytkownika
stepien0601
Weteran
Weteran

Postautor: stepien0601 » pt 03 sie, 2012

Stefcio997 pisze: A w terenie miodzio

Coś tu nie gra, dobre nie spamuję ;)

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » pt 03 sie, 2012

Stefcio997 uważasz że jak sie od czasu do czasu odetnie, to samochód jest skatowany i sie nei nadaje do jazdy? fakt, głowica jest do wymiany w tej bawarce ale póki co jeździ i ma sie dobrze.
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » pt 03 sie, 2012

Stefcio997, od młodych ludzi się nie kupuje szczególnie bmw bo wiadomo że karcone ;D Japońskie silniki dużo wytrzymują, do tego honda czyli wysokoobrotowy silnik. Kręcenie go do 4-5tysięcy nic mu nie zaszkodzi :P A jak mi padnie głowica to na pewno nie będę oryginału wkładał, najlepiej by było dohc zaraz zapodać od 1.6 tyle że bym musiał dać inne tłoki żeby doprężyć bo będzie miał większe komory spalania, chyba że pod turbo wtedy to odprężenie będzie dobre. A dohc v-tec by było marzeniem do bloku 1.5 ;D ponad 150KM by wyszło z seryjnych 90KM ;D

Awatar użytkownika
Stefcio997
Weteran
Weteran

Postautor: Stefcio997 » pt 03 sie, 2012

stepien0601, nie w terenie na rajdzie tylko w zbagnionej przez deszcze drodze polnej, rozrytej dodatkowo przez leśników i drwali. Napisałem że miodzio bo nasz vw t4 syncro nie dojechał nigdy wcześniej tak daleko, z reguły prosiliśmy o pomoc jakiś traktor, raz nas det wyciągał.
choinka, Jak padnie głowica to pierścienie też. A jak nie to niewiele im zostanie, więc od razu remont. Panewki, pierścienie, ewentualnie tłoki + robocizna to lekko 3 kafle, porządny remont by był droższy od samochodu. Jak chcesz mocy to chyba taniej by było do civica zeswapować silnik od Preluda 2.2 z okolic 2000 roku. Chociaż mniejszy przebieg. A tak bez urazy, te 150 km to chyba z naklejkami mocy ;] To dobry silnik, ale na wolnossącym słyszałem że 1.4 daje większe wyniki. Ten niby za niskie kręci. A nawet jeśli to już spory przyrost, zakuć by trzeba i wyremontować, a i do wymiany dużo, głowica, kolektory oba, wydech itd. sam program silnika nawet 4koła potrafi kosztować.
Ostatnio zmieniony pt 03 sie, 2012 przez Stefcio997, łącznie zmieniany 1 raz.
She's not girl, she's so bad.
She's the best ride I ever had.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22630240

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » pt 03 sie, 2012

Pamiętaj że modzone koniki są zawsze mocniejsze.
Remont bym sam robił w końcu uczę się na mechanika już ostatni rok :P A jak bym robił to bym się przyłożył. Nie ma co gdybać bo nie wiadomo czy będzie trzeba robić remonty. Narazie zdrowiutki, nic nie spala oleju ani wody, ciśnienie na wężach chłodniczych się nie robi, pali ładnie, nawet zimą przy staniu na mrozach przykryty śniegiem na dworze od obrotu wału.
Masz na myśli civica gen 6? To masz racje tam szło 1.4 w dwóch wersjach słabszej nie pamiętam ile koni i mocniejszej 90KM. Ja mam niewysilone 1.5 90KM na podwójnym wtrysku, mam plan zmienić na pełny i mieć już tak koło 100KM, do tego kolektor 4-2-1 też co nieco da. Może przy wymianie rozrządu wałek rozrządu zmienić na agresywniejszy od 1.6 sohc a najchętniej cała głowica od 1.6 dohc.

Awatar użytkownika
stepien0601
Weteran
Weteran

Postautor: stepien0601 » pt 03 sie, 2012

Stefcio997, Jeżeli mówisz o drodze polnej rozrytej, to staż jazdy już pomoże, z tego co czytam, mało jeździcie po takich drogach chyba, osobówką bym przez to poszedł.. ;)

Awatar użytkownika
Stefcio997
Weteran
Weteran

Postautor: Stefcio997 » sob 04 sie, 2012

stepien0601, nie osłabiaj mnie. Syncro nam w tym bagnie siadł na podwoziu, ale nie kopiąc, po prostu tak się zapadł, że przód leżał na pampersie. Z resztą, zapytam się brata czy ma jakieś foty tego bagna.
choinka, no wiem że one są podatne, wszyscy zapaleńcy z okolicy mają albo hondy albo BMW. Jak się nie boisz mu na prawdę ostro dać po du***, to tak jak mówisz, głowica, lekkie koła pasowe, planowanie i by było czuć na pewno. Widziałem jeszcze ładny patent z przełożonymi trybami jedynki i dwójki ze słabszego silnika, 1.5 albo 1.4, poniżej 100 km, do dłubnietego 1.6 125km, do crx del sol. ale gościu to zapaleniec modelu, wydał 2x tyle co na auto na remont i dłubanie, a itak bez turbo. Taki inny typ ładnie zrobił preluda 3, wolnossący, 2.0 podciągnięty na 190km ze 140, ale grubo ponad 300Nm. Nie mam pojęcia jak, ale na prawdę, elastyczności to mu mogą e39 540 pozazdrościć.

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » sob 04 sie, 2012

Nie boję się :) Skatuję, trudno ale na pewno oryginału nie będę pakował. Niestety ja mam 1.5 ;/ Jedyne co to skrzynie bym mógł całą wymienić na jedną z najdłuższych w historii hondy tylko nie pamiętam w jakim to modelu i silniku jeździło. A jak już się bawić w tuning to porządny :)

Awatar użytkownika
Stefcio997
Weteran
Weteran

Postautor: Stefcio997 » sob 04 sie, 2012

choinka, z tymi trybami nie skończyłem, to właśnie było żeby były krótsze, dla mega przyśpieszenia, ale nie chciał całej skrzyni bo vmax też chciał i spalanie na ludzkim poziomie. A ma jakoś przesunięte odcięcie to ponad 100 wyciąga i tak na 2. Zupełnie jak współczesne niby sporty, dla danych technicznych krótkie biegi do 100 żeby przyśpieszenie, i długie potem dla vmaxa.

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » ndz 05 sie, 2012

A to też ładne takie zestawienie biegów :)

Wróć do „Moto-topic”