• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Pro50 Swap 250ccm OHC 6 Gear Engine

Zaprezentuj swoją maszynę
Awatar użytkownika
5Zigen
Weteran
Weteran

Re: Pro50 Swap 250ccm OHC 6 Gear Engine

Postautor: 5Zigen » ndz 15 lut, 2015

Co sądzicie czy podejdzie ten iskrownik do tego silnika ? http://allegro.pl/iskrownik-stator-zapl ... 71000.html nie bedzie trzeba nic przerabiac ? bo i tak gaźnik zamawiam a ten iskrownik co mam nieciekawie wygląda, i ma 8 cewek a ten 11, ew z naprawskuter jakiś żeby pasował i jak najtanszy i pod instalacje 5 pin zippa :d

Awatar użytkownika
Shadow143
Weteran
Weteran

Postautor: Shadow143 » ndz 15 lut, 2015

5Zigen, naprawskuter ma na 8 cewek za 40zł bo sam dzisiaj zamawiałem :D
toros el clasico > kinroad sprinter 150cc > zipp pro 200 > Derbi GPR 50 R Replica 2004r

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » ndz 15 lut, 2015

5Zigen, Nie ma opcji aby podszedł bo musiałbyś mieć do tego magneto.
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
5Zigen
Weteran
Weteran

Postautor: 5Zigen » ndz 15 lut, 2015

jutro lece zakladać instalacje od Arrosa i ogarne czy jest prąd jak nie to kupuje ten 8 cewkowy + zwykły gazior 30mm, ale myśle że i tak długo na 200 nie pojeżdze bo upoluje wkońcu to 250 i mocowanka już bedą :D, wtedy sie nad tym walbro zastanowie :)

Edit, Instalacja założona podłączona wszystko działa pefekt jeszcze raz propsy dla Arrosa :D iskrownika jednak nie musze kupywać bo ładowanko jak i swiatła świecą idealnie na wolnych i duzych obrotach :), dziś może dodam filmik z drugiej przejażdzki troche podregulowalem gaźnik ale łapie lewe bo uszczelka w nim tez kiepska także dzis zamawiam nowy.

A tutaj mała przymiarka nowego zacisku, macie pomysł jak go usadowić bo w tej pozycji jak jest jest idealny ale nie sposób dorobić adaptera a trzyma sie tera na jedną śrube, myślałem żeby drugie mocowanie płaskownikiem do lagi przymocować ale nie wiem jakby to wyglądało :c

Obrazek
Ostatnio zmieniony pn 16 lut, 2015 przez 5Zigen, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ReallY » pn 16 lut, 2015

Z zaciskiem troszkę to słabo wygląda, najlepiej to dorobić adapter z blachy czy coś ale raczej to nie wyjdzie. Co to za zacisk w ogóle? :D
Specjalizacja:

RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
5Zigen
Weteran
Weteran

Postautor: 5Zigen » pn 16 lut, 2015

zacisk to taki jak seria w ogarze, tarcza w zippie jest nie najmniejsza ogar na tym zacisku mi dobrze hamował także myśle że nie będzie źle :), ten orginalny 1 tłoczkowy był tragiczny jak klocki sie konczyły to same wypadały z zacisku raz prawie sie zabiłem i o mało nadgarstków nie połamałem jak na prostej drodze wyskoczył mi klocek a o tym nie wiedziałem i tłoczek w tarcze przy hamowaniu zajechał, a mało tego to nie pierwszy taki przypadek w pro bo kumpel miał tak samo :D

Arros
Praktykant
Praktykant

Postautor: Arros » pn 16 lut, 2015

5zigen, wysłać Ci lagi, na których sobie możesz eksperymentować z przeróbkami? Warunki znasz. :P

Blacha 5-6 milimetrów dospawana do lagi, jak chcesz to robić, innego wyboru za bardzo nie masz.

Awatar użytkownika
5Zigen
Weteran
Weteran

Jutro jeszcze ogarne jakąś blache i zobacze czy da rade zrobić jakiś adapter jak nie to sie odezwe :D

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Ja bym próbował jakiś inny zacisk dopaść coś jak u mnie tylko że na lewą lagę bo z mocowaniem tego słabo :D
Specjalizacja:

RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
5Zigen
Weteran
Weteran

właśnie ten zacisk w ogarze był z prawej strony więc chyba sobie odpuszcze, może z RS albo coś w tym stylu bym poszukał w rozsądnej cenie :c, co bys polecał tak żeby łatwo było zrobić adapter z moto z tarczą po lewej stronie.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Z tego co widziałem na olx ja mam zacisk od tzr mito lub RS w wersji torowej i ta wersja miałą dwie tarcze o na lewą lagę by podeszło to dosyć łatwo, ale zacisk pewnie drogi w uj, szukaj od markowych moto nawet 500-600cc z tarczą po lewej stranie nie wiem co dokładnie tak miało ale pewnie kilka minut i już będziesz wiedział :)
Specjalizacja:

RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
5Zigen
Weteran
Weteran

Postautor: 5Zigen » śr 18 lut, 2015

https://www.facebook.com/video.php?v=705797739536064 filmik z wczorajszego przepalania, jak sprawdzałem eletryke i gaźnik który wkońcu okazał sie do wywalenia kawałek sie przejechałem :D, zmodziłem jednak ten zacisk i w piątek może na paktykach dorobie adapter :3

w międzyczasie wzięłem się za małą polerke klosza bo troche juz zmatowiał, i przerobiłem lampke na h4, wsadzona żarówka to h4 35/35W ale zamówiłem 18/18 niebieskie bo w ogarze miałem 18 i lepsze swiatło daje niż 35, ale już efekt jest chyba zadowalający :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
5Zigen
Weteran
Weteran

Postautor: 5Zigen » czw 19 lut, 2015

Potrzebuje pomocy bo nie wiem jak pomalować zippa :( napewno czerń i czerwień ale co w jaki kolor konkretny plastik możecie coś doradzić ev jakiego vtunera bylbym wdzięczny :D
a tu fotki z prac które trwały 2 dni, tylko 2 fotki zrobilem ale wyszpachlowalem i pokleilem prawie wszystkie plastiki a troche roboty było nie uwierzcie ;d
plastiki w podkladzie są :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
5Zigen
Weteran
Weteran

Postautor: 5Zigen » ndz 01 mar, 2015

Sprawdzalem rozrusznik bo strasznie kiepsko krecił, rozkręciłem go na czynniki pierwsze i okazało się ze jest okej, ale przy składaniu los chciał że nie zauważyłem podkładki która się do magnesu przyczepiła i potem rozdupcyła uzwojenie... mało tego okazało sie ze sprzęglo rozrusznika daje w du** a ja nie mam sciagacza wiec narazie zostawie to na bok bo na pych bede palić, w między czasie zrobił porting i polerke kanału ssącego z 26 na 30mm pod gaźnik i króciec oraz wymieniłem wszystkie uszczelniacze i rozebrałem co do śrubki, jutro maluje rame, i dalej nie wiem w jaki sposób go pomalować czy wiecej czerwieni czy czerni. :(

Awatar użytkownika
5Zigen
Weteran
Weteran

Postautor: 5Zigen » wt 03 mar, 2015

tak więc kupiłem dzisiaj silnik 166FMM od czegoś co zwie się Chituma Fastran, Silnik to 250ccm prawdopodobnie na wałku rozrządu, leżał pare miesiecy na polu stad taki stan wizualny ale kompresja i biegi są i powiem wam że za takie pieniądze to chyba nawet nie było o czym gadać tylko brać :d, minusy to rozbite oczko od oleju i mała dziurka w pokrywie sprzęgła podobno dlatego nie jeżdzony ale kupiony od ziomka także raczej zapewniał ze do konca był sprawny :D i co dziwne w tym wynalazku byly 2 rury wydechowe i są w glowicy otwory na 2 rury :o a tu pare fotek ;), i ile to bedzie miało kunia tak na oko ? z 18 ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wróć do „Nasze motocykle”