• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Kingway Street 140 by Ben ;p

Zaprezentuj swoją maszynę
ben66
Praktykant
Praktykant

Re: Kingway Street 140 by Ben ;p

Postautor: ben66 » pt 03 maja, 2013

Troszkę się wykosztuje, ale co tam: http://www.topgumy.pl/product-pol-189-M ... 2T-TL.html co sądzicie o tej oponce?

Awatar użytkownika
Maciek
Weteran
Weteran

Postautor: Maciek » pt 03 maja, 2013

No motorek pikny i jest czym przycisnąć :D

Opona dobra ale droga, jak masz kase to bierz nie ma co na bezpieczeństwie oszczędzać.

:)
Obrazek

ben66
Praktykant
Praktykant

Postautor: ben66 » śr 08 maja, 2013

Uszczelka w końcu będzie jakoś na dniach :p obijają się z tym jak nie wiem co... brak słów! Pucha w końcu nagwintowana i przymocowana :D czekamy na farbę i foty dodam jutro ^^

Awatar użytkownika
Billy Corgan
Specjalista
Specjalista
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: Billy Corgan » czw 09 maja, 2013

ben66 pisze:Uszczelka w końcu będzie jakoś na dniach :p

ben66 pisze:W osiągach dużo Ci ta uszczelka zmieniła?

No to zdam relację.
Efekt końcowy jest taki że ta uszczelka BARDZO dużo mi dała (a dokładnie +15km/h vmaxu i znacznie lepszą przyśpiechę). Ale :[

Wymieniałem na ten sezon tylko uszczelkę, reszta pozostała ta sama; w zeszłym sezonie bujał się ledwo 85km/h natomiast obecnie śmiga 100-105km/h.
I od razu zaznaczam że licznik po wielu wielu próbach ustawiłem tak, by zgadzał się przy 80km/h z GPS (automapa). Więc jest to prędkość realna.

Ale problemów ta uszczelka narobiła mi multum. Myślę że po części jest to również wina wałka Z40, który zakładałem w zeszłym sezonie.
Ty masz YX140, więc pewnie jesteś w lepszej sytuacji. U mnie na dzień dobry zawór ssący zaczął napier*alać o tłok, i to jeszcze na oryginalnej 1mm uszczelce. To oczywiście skutek wychylenia wałka (chyba ok 7mm), a ponieważ w Lifanie 140 tłok ma frez jedynie na zawór wydechowy, to tak się całowali przez cały zeszły sezon, a ja tego nie wyczaiłem <foch>
Gdy odległość głowica-tłok zmniejszyłem dzięki mls o 0.75mm to już wogóle zaczęły się dziać masakry teksańskie...

Po 1. łańcuszek rozrządu, choć tylko minimalnie wyciągnięty (przebieg 7000km) zaczął naparzać w górę i w dół, rozpieprzył kawałek mls który wystawał do środka tej prostokątnej komory łańcuszka i powodował koszmarny hałas (wiadro ze śrubkami). Winą był napinacz, który nie wyrabiał, a dokładnie ta śmieszna mikro cienka sprężynka w jego środku nie dawała rady. Wypier***em ją do sąsiada na działkę i ogarnąłem tam porządniejszą, grubszą sprężynę i błoga cisza i łańcuszek napięty. Choć pracuje on już na granicy swoich możliwości, także jak łańcuszek jeszcze trochę się wyciągnie to znów zacznie się wiadro śrubek i trza będzie zamawiać nowe 88 ogniw.

Po.2 ustawienie wałka rozrządu... masakra, nie szło kompletnie ustawić zgodnie z cechami. Gdy tłok był w gmp, miałem do wyboru: albo rozrząd cofnięty o 5°m albo wyprzedzony o 8°. Cofanie wałka w ogóle nie wchodziło w grę, z racji pogorszenia powera na niskich obrotach, więc zmontowałem na +8°. Odpalił bezproblemowo ale stukał jakby się miał zaraz rozpaść. Zawór ssący napieprzał o tłok (na szczęście nic się nie uszkodziło).
Wymontowałem tłok i wyfrezowałem w nim wcięcie na zawór ssący.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Do tego musiałem rozwiercić otwory w zębatce rozrządu, by móc cofnąć wałek na śrubach tak by dokładnie utrafił we wcięcie w głowicy. I tak jest najlepiej - mocy nie brakuje anie na niskich ani na wysokich. Grzechem byłoby nie wspomnieć o fenomenalnych średnich obrotach a to dzięki Z40 - genialny wałek.
Tak więc póki co: mod napinacza, frezowanie tłoka, kombinacje z ustawieniem wałka...

Stuki prawie zniknęły, prawie, ponieważ ciągle coś się tłucze w górnej części głowicy. 2 dni temu rozczłonkowałem top end i bottom end silnika do ostatniej drzazgi... sprawdziłem dosłownie wszystko i nie znalazłem przyczyny. Lifan robi naprawdę mocne te 140, zero luzów na wale, na sworzniu (15mm!) na prawdę przyznaję mu szufladkę heavy-duty. Jedyna ostateczna możliwość pozostałych stuków, to tłok delikatnie uderzający o samą głowicę. Za kilka dni być może spróbuję temu zaradzić, opcja jest taka że dam dodatkową uszczelkę pod cylinder, przez co będzie miał dalej do głowicy w GMP; mam nadzieję że nie osłabi to kompresji. No chyba że się tak wyrobi że samo przestanie stukać, ale wątpię.
A co do kompresji na mls to z 9.5 skoczyła na prawie 11 <cwaniak> (zimny silnik, na rozgrzanym nie mierzyłem bo już mi się nie chciało), z resztą czuć to przy kopaniu.
Mnóstwo problemów, ale było warto, pomimo tego że przyszła mi uszczelka do DOHC (!wtf taha!) i na cylek 57mm (ja mam 55mm), pomimo tego że ma okrągłe okno olejowe (ja mam prostokątne) oraz o 10mm (!) była za wąska w kanale rozrządu to jednak pasuje i jest warta wszystkich pieniędzy.
Nie napalajcie się jednak :) zauważcie że mam dosyć zmodzony silnik, poj 140, wałek z40.. głowica z dużymi zaworami... do mniejszych silników może ona nie dać takich efektów.

ps. w oryginalnej uszczelce w kanale olejowym na dolnej lewej szpilce miałem taki pi***olnik jak na zdjęciu niżej. Jeśli też to masz to pamiętaj żeby tego nie montować przy mls bo jest to 2x grubsze od samej uszczelki, z resztą mls ma wszystkie potrzebne wytłoczenia.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

ben66
Praktykant
Praktykant

Postautor: ben66 » czw 09 maja, 2013

Billy Corgan, gdybym wiedział to bym nie brał tej mls... może u mnie tak nie będzie, ale zobaczymy co mi ten mod przyniesie :D może pytanie do innych użytkowników yx 140 którzy zakładali mls 0,25 przy wałku z40, czy też występowały takie problemy? Bo trochę mnie to niepokoi gdyby tłok miałby pocałować się z zaworem... Nie po to wyrzuciłem w te moto ponad 1500zł żeby mi wszystko rozwaliło... Proszę o odpowiedź chłopaki!

ben66
Praktykant
Praktykant

Postautor: ben66 » czw 23 maja, 2013

Dobra Street złożony i odpalony ;p dzisiaj dodam filmik z odpaleniem :D

ben66
Praktykant
Praktykant

Postautor: ben66 » pn 27 maja, 2013

Odpalony panowie :D jakość się zepsuła po dodaniu na youtube... w planach jeszcze światła dzienne, nowa oponka na tył i myślę o zmianie tarczy szybkościomierza ;p
Komentować :)
http://www.youtube.com/watch?v=yk7EJUMV ... e=youtu.be

Awatar użytkownika
Billy Corgan
Specjalista
Specjalista
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: Billy Corgan » wt 28 maja, 2013

No no.. kosmos przyznam. Piękne brzmienie i reakcja na gaz. Tylko jak zbliżałeś się z kamerką do silnika to słychać takie stukanie (zawory swoją drogą).
Mam nadzieję że to nie to co u mnie, bo tłok będzie do wymiany. Ja rezygnuję z MLS, zamówiłem oryginalną uszczelkę bo MLS zmasakrował mi silnik niestety ;/
Zawór ssący nawalał o tłok, do tego sam tłok o głowicę - taż że aż wyfrezował ją na obwodzie (WTF!). Po kilku dniach takiego jeżdżenia zrobiłem przymiarkę tłoka w cylindrze - miał aż kućwa 0.15mm luzu i napierdylał o ścianki że głowa mała. Na szczęście porządny korbowód - zero luzów po tym wszystkim.
A ciekawostka - żeby utrzymać nieinwazyjną odległość tłok w GMP a głowica - musiałem podłożyć aż 3 uszczelki pod cylinder <glupek> <rotfl> dzięki czemu skutecznie zmniejszyłem sobie kompresję którą mi podniósł MLS - i bądź tu Polaku mądry <lol>
Widać Lifan 140 średnio nadaję się na modzenie. Powodzenia i jak najwięcej km bez stuków.

ben66
Praktykant
Praktykant

Postautor: ben66 » wt 28 maja, 2013

Reakcja na gaz jest wyśmienita a co do dźwięku to w cale nie jest głośny tylko ma taki basowy pomruk :) to stukanie to wina zaworów i już się z tym uporałem :D MLS nawet nie założyłem po przyszła dwa dni po złożeniu głowicy (wkurzyłem się przez czas oczekiwania na nią). Silnik ma kopa nie powiem :D nie trzeba redukować przy wyprzedzaniu, ciągnie z czwórki jak głuuupi ;p moment jest mega <3 zębatki na których teraz się poruszam to 16/38 ;p i szczerze powiem, że jeszcze brakuje piątego biegu! nie wiem jak to będzie przy jeździe we dwie osoby bo na razie docieram (100km przejechane). Dzisiaj skusicie się na jakieś foteczki wieczorkiem? :D bo jest złożony kompletnie i parę patentów o których nie wspomniałem ^^

Awatar użytkownika
Tomo26
Weteran
Weteran

Postautor: Tomo26 » wt 28 maja, 2013

ben66, wstawiaj zdjęcia :P

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » wt 28 maja, 2013

Piątego biegu to i mi na 50cc brakowało, na 72cc brakowało, na 125cc brakuje, więc nie ma co się dziwić, że na 140 brakuje :D
Ale zapewne byłby piąty bieg, to domagalibyśmy się szóstego :D
Bayeriche Motoren Werke

ben66
Praktykant
Praktykant

Postautor: ben66 » wt 28 maja, 2013

KucaQ, Przełożenia są tak optymalne, że szóstki już nie trzeba :D zresztą sam moment robi swoje i człowiek za dużo by się namachał a efektów nic :(
No i jest moja niunia! :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Także tego nooo.. mam nadzieję, że się podoba ;p tak jak mówię silnik jest mega!
Sami się przekonajcie jak to się lata na docieraniu <ok>
http://www.youtube.com/watch?v=b-ptIY7j ... e=youtu.be

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » wt 28 maja, 2013

Nom widzę ładnie modzimy ;d Tylko ten wystający stożek jakoś taki zbyt oczojebny <mysli>
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK
Lewa !!

ben66
Praktykant
Praktykant

Postautor: ben66 » śr 29 maja, 2013

Przez ten stożek wystający to taka rasowa du***zka teraz :D haha xd sugerujecie coś jeszcze w nim pozmieniać?

ben66
Praktykant
Praktykant

Postautor: ben66 » sob 24 sie, 2013

Mały up: sobotnie mycie + czerwone paski na kołach ;p
Obrazek
Obrazek
W planach lekki zapłon :D http://www.24mx.pl/pitbike/p/alternator ... czny/k120/

Wróć do „Nasze motocykle”