• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Pojedyncze pytania

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
Fast
Weteran
Weteran

Re: Pojedyncze pytania

Postautor: Fast » śr 13 lut, 2013

Odpaliłem go dziś ale na starcie się spuścił

poszło spod cylindra, od strony pompy. Jaka tam musi być uszczelka ? trzeba czymś dodatkowo uszczelniać ? czy musi być w tym miejscu ta tulejka na szpilce, czy nie może jej tam być żeby olej tamtedy mógł przepływać ?

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » śr 13 lut, 2013

KamelMKS, może jej tam nie być ale dobrze by było, żeby akurat tam byla... a silikonu tam nie zaszkodzi...
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK
Lewa !!

Awatar użytkownika
Fast
Weteran
Weteran

Postautor: Fast » śr 13 lut, 2013

powiedz mi tylko skąd ten nagły pokażny spust oleju spod cylindra... dodam ze uszczelka była w dobrym stanie... i czy na predkosc obrotową pompy oleju ma wpływ sposób włozenia tej zebatki na wał ??

ten olej jest w stanie przelecieć przez taka małą szczeline między szpilką a korpusem cylindra ? bo jak pokreciłem to nawet sporo leci przez ten kanalik.

odpaliłem chwilka zacieszu, j*b, plama na podłodze.

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » śr 13 lut, 2013

KamelMKS, może walić spod kanału który wpompowuje olej pod ciśnieniem (pod szpilką przy karterze taki mały otwór... ) lub kanału olejowego tego dużego otworu w prawym dolnym "rogu" tulei/cylindra :D
Może źle włożyłeś uszczelniacz ? Silikonu daj i złóż wszystko poprawnie.

rac3k,
Nawet jeśli ci wpadnie do środka kawałek nitu to nie powinien dzwonić, gdyż teoretycznie powinien wcisnąć się wygodnie w matę/watę wyciszającą i powinno być ok...
praktyka pokaże :]
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

adrol

Postautor: adrol » pt 15 lut, 2013

Mam taką prośbę czy mógłby ktoś zmierzyć skok silnika 110, bo zdaje mi się, że jest tam 49,5mm, ale nie jestem w 100% pewny. (Skok silnika to różnica pomiędzy maksymalnym górnym położeniem tłoka, a minimalnym)
Za dokładne pomiary piwko.

bzyk990
Weteran
Weteran

Postautor: bzyk990 » pt 15 lut, 2013

Czy warto wiedzieć jaka jest temperatura oleju w silniku?
Bo znalazłem takie coś, czy to pokazuje temperaturę w *C czy w Kelvinach?
http://www.ebay.pl/itm/Honda-Monkey-Dax ... 676wt_1086
Ostatnio zmieniony pt 15 lut, 2013 przez bzyk990, łącznie zmieniany 1 raz.
ÂŻycie to nie jest zabawa!

Moja ulubiona gra
Kliknij nic cie to nie kosztuje!
Daj piwko jeÂżeli pomogÂłem.
Obrazek

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » pt 15 lut, 2013

bzyk990, teoretycznie warto :) ale lepiej kupić w polsce czujnik temperatury i go po prostu gdzieś umiejscowić. Popatrz na temat w poradnikach. Autorem tego tematu był bodajże nasz kolega Michalk001

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ZiomeK » pt 15 lut, 2013

Skala jest w *C, w Niemczech poza tym też celsjusze obowiązują.
"Z religiÂą czy bez, dobrzy ludzie bĂŞdÂą postĂŞpowaĂŚ dobrze, a Âźli – Âźle, ale zÂłe postĂŞpowanie dobrych ludzi jest zasÂługÂą religii." - Steven Weinberg

adrol

Nie kupuj tego termometru szkoda kasy zbyt niska jakość koszt takiego termometru to co najmniej 100zł jeśli chcesz żeby działał. Albo dac czujnik i cyfrowy ;)

Awatar użytkownika
turbo1988
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Postautor: turbo1988 » pt 15 lut, 2013

ja mam taki i działa całkiem spoko http://allegro.pl/wskaznik-temperatura- ... 38406.html
WHAT'S THE PRICE OF A MILE

Jawa 350 639 "Kiara"
2X Jawa 90 Roadster
Jawa Mustang 50 "OHC"

adrol

http://allegro.pl/termometr-koso-dual-m ... 00673.html
Ja miałem taki działał idealnie i do tego w komplecie z mocowaniami, kablami nawet z czujnik w miejsce śruby spustowej dałem z przesyłką z japonii 180zł :).

bzyk990
Weteran
Weteran

Postautor: bzyk990 » pt 15 lut, 2013

aha,dzieki za informacje ;)
ÂŻycie to nie jest zabawa!

Moja ulubiona gra

Kliknij nic cie to nie kosztuje!

Daj piwko jeÂżeli pomogÂłem.

Obrazek

Awatar użytkownika
polo
Weteran
Weteran
Pojazd: Złomosaki DIYedyszyn
Kontaktowanie:

Postautor: polo » pt 15 lut, 2013

Takegawa S12, czy R10/15/20?
Mam możliwość przeróbki wałka rozrządu. Znalazłem tabelę czasów, kątów i wzniosów dla chyba każdego tuningowego wałka, ale brakuje mi kątów S12. Zastanawia mnie tylko na którym wałku osiągnę najlepsze efekty? S12 ma większy wznios (7,87mm vs 7,11). Czasy otwarcia są takie same?
Sprężyny będą do dostania, uszczelka też nie jest wielkim problemem :D Dam radę wycisnąć moc chińskiej 125 na takim 72cc?
Myślałem jeszcze o zaworach od 125, ale będzie ciężko to wcisnąć... Trzonki zaworów wejdą w prowadnice seryjnej głowicy 50cc?
#PRzRacingTeam
Obrazek....Obrazek....Obrazek

adrol

s12 ma 6,87 wznios im wyższy numer tym bardziej sportowy wałek (12-mniejsza moc w wysoki i większa w niskim i średnim zakresie), ja bym Ci radził pójść w stronę 20 czyli wznios w okolicach 6,3mm i czasy otwarcia na poziomie 240.
Nikt się nie bawi z 72ccm, bo jak ktoś chce uzyskać moc to wkłada 88, a jak chce pozostać przy mniejszej pojemność to dłubie 50ccm. Oczywiście można dłubnąć tak silnik, że będzie miał 50ccm i 8-9km N/A, a jeszcze więcej z doładowaniem, ale jeśli mówimy o chińskim motorku, a nie wyścigówce to robimy jak największą pojemność i z głowy, chyba, że chcesz zrobić z klasą silnik i kręcić go pod chore obroty to wkładasz 88 dobry tłok na jednym pierścieniu głowicę z hondy wałek pokroju s35 i dłubać, z 72ccm moim zdaniem nie ma sensu, ale jak chcesz to kombinuj.
Na maxa z 72cc to poleciałbym w gaźnik 28mm PWK, wałek typu 20-25 CR zwiększone do 13:1, sportowy lekki wał, sprzęgło odchudzone lub na skrzyni i IRK.

Awatar użytkownika
polo
Weteran
Weteran
Pojazd: Złomosaki DIYedyszyn
Kontaktowanie:

Postautor: polo » sob 16 lut, 2013

Najchętniej dorwałbym zatartą 125, nawet bez cylindra do takich modów, ale to bardziej zależy od okazji, niż chęci... Założenia są takie: wydać mało, wzorować się na wyczynowych silnikach (i najlepszych tuningowych częściach), dużo zrobić samodzielnie, wycisnąć ile się da. Myślę, że będę miał bardzo dużo pytań w najbliższym czasie :D
#PRzRacingTeam
Obrazek....Obrazek....Obrazek

Wróć do „Pomoc”