• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

CBF 125 VS VARADERO 125

Rozmowy o motoryzacji.
Awatar użytkownika
wiesmak24
Specjalista
Specjalista

Re: CBF 125 VS VARADERO 125

Postautor: wiesmak24 » wt 08 maja, 2012

Stefcio997, Nie rozumiem o co chodzi z tym dwutaktem przecież varadero to 4 t.

Awatar użytkownika
RADI
Weteran
Weteran

Postautor: RADI » wt 08 maja, 2012

wiesmak24, Chodziło mu o to że ludzie częściej wolą kupić 2t niż 4t ;0

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Yato » wt 08 maja, 2012

wiadro :D
Albo r125

Awatar użytkownika
wiesmak24
Specjalista
Specjalista

Postautor: wiesmak24 » wt 08 maja, 2012

I właśnie nie rozumiem takich ludzi. Ja bynajmniej wole jeździć dużo ale wolniej niż tak jak mój kumpel kupił se rg 80 no i co z tego ze leci 110 ale pali 4.5 l przy oszczędnej. i tak dla porównania kopiliśmy motory tego samego dnia; ja zrobiłem 2500 km a on 150. I sorki za OT. I ja proponowałbym ci Viadro bo taka bardziej uniwersalna chyba ze nie .śmigasz w terenie. To lepsza CBF. Ja osobiście mimo ze lubię polatać w terenie to wybrałbym CBF ponieważ na pewno mnij pali. Tańsze koszty eksploatacji. I budowa silnika prostsza można powiedzieć że zbliżona do Chińskich silników z pionowym cylkiem (sorki jeśli sie mylę). Ogólnie to zależny od tego ile masz wzrostu jakiej jesteś budowy i jaka jazdę wolisz turyczną, terenową, lub szybką.

sasek94
Weteran
Weteran

Postautor: sasek94 » wt 08 maja, 2012

cbf w terenie też polata...
napewno łatwiej bd cbf niż wiadrem

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » wt 08 maja, 2012

no wiadomo, jeden bardziej podobny do motorynki, drugi do kombajna :d

Awatar użytkownika
wiesmak24
Specjalista
Specjalista

Postautor: wiesmak24 » śr 09 maja, 2012

No może i też polata. Ale Viadro ma swoją masę i budowę przystosowana do takich warunków. Viadro wytrzyma jakieś tam skoki a CBF jest stworzona bardziej na asfalt lub w miasto. Ale niech się RADI wypowie co bardziej lubi czy street czy off road.

http://www.youtube.com/watch?v=1zeXH0jEaDA&feature=fvst

Tu widac oba te motorki.

http://www.youtube.com/watch?v=zIEa25jw ... ure=fvwrel

http://www.youtube.com/watch?v=zIEa25jw ... ure=fvwrel

A tu widać co ma lepszy wygar.
Ostatnio zmieniony śr 09 maja, 2012 przez wiesmak24, łącznie zmieniany 3 razy.

adrol

Postautor: adrol » śr 09 maja, 2012

A ja bym szukał coś innego. Fajny motorek Yamaha xt125, pamiętam, że przyspieszenie całkiem przyzwoite, strasznie zwinne i wyciągnąłem nim ponad 120km/h ogólnie bardzo uniwersalny sprzęt, jeszcze fajne są Hondy xr. Po za tym zamiast cbf wolałbym cbr125, moim zdaniem dużo lepiej dopracowana, mi się lepiej cbr jeździło, osobiście nie poleciłbym cbf którą jeździłem na prawku i była taka typowo miejska no i czuć było oszczędność w produkcji. Co do varadero to pierwsze wrażenie całkiem przyjemne, ale nie wiem jak koszty utrzymania.

Awatar użytkownika
RADI
Weteran
Weteran

Postautor: RADI » śr 09 maja, 2012

hehe :D No wiecie wkoncu jazda takim motorem jak Varadero 125 też kosztuje .

Nierozumiem najbardziej tego dlaczego wszyscy wyzywaja ta varadero ze taki muł i itp a do CBF/YBR/XR i itp nic nie gadaja ...Viadro 90-100 przysipesza gorzej ale wiadomo masa i wgl. ale do 90 idzie bardzo ładnie więc co im nie pasuje to nei wiem :D

A Co powiecie o MZ SM 125 ? Do prawka moge sobie polatac po polach ( masa takich dróg :P ) I potem na A1 mam :P
wiesmak24, Ja troche lubie pojezdzic po polnych drogach i lesie ale wiadomo ze viadrem to nie jade 80 tylko 50 bym pojechał :P

jechałem nim po polnej i dziury nie czuc az tak m ocno owiewki sie trzymaja git majonez :D

Awatar użytkownika
Żaba
Weteran
Weteran

Postautor: Żaba » śr 09 maja, 2012

Mz Jeden z najmocniejszych 4T dawniej się w tym motorku kocham jest taka alternatywa dla ktm w 2t. Co jego osiągów są porównywalne z cbr125 :D Lecz to ma więcej możliwości Niemcy uwielbiają MZ 125 SM. W ich kraju jest do niej wiele części tuningowych. Jak jak bym był tobą to bym z tych 3 moto wybrał MZ ponieważ ha ha :D
-viadro dziadki
-druga honda bleeeeeeee
-MZ CUDO
Obrazek

Awatar użytkownika
wiesmak24
Specjalista
Specjalista

Postautor: wiesmak24 » śr 09 maja, 2012

Podbijam. Kuzyn ma SM-ke dość mocy. Jeździłem Romkiem k 125 i ostatnio dał mi się przejechać tą emzeta. To Romet wymięka. Ja nie jestem jakimś tam super kierowcą ale w emzecie bez większych spięć boczkiem poleciałem na piasku. Mocy ma konkretną. Może v max nie ma takiego ale odejście konkretne ja nią jechałem maź 75km/h asfaltem i wcale nie czuć prędkości. Moto super się prowadzi. Podsumowując jak lubisz w terenie polatać to bierz MZ zamiast Viadra. Zwrotniejsze, zrywniejsze.

Awatar użytkownika
Stefcio997
Weteran
Weteran

Postautor: Stefcio997 » śr 09 maja, 2012

No co do zwrotności to raczej varaterka lepsza, nie żebym obrażał użytkowników typu Żaba, wiesmak24, ale chyba żaden z was nie próbował składać sięw zakręcie na sm, że nie powiem o prowadzeniu na kostkowych przy jeździe po asfalcie(podobno lubi w terenie, na szosówkach go nawet na polnej drodze średnio widzę). Natomiast varaderka całkiem przyzwoicie się prowadzi, dużo płynniej oddaje moc i ma twardsze zawieszenie, ogółem jest dużo przyjemniejsza do jazdy od jakiegokolwiek sm. A wyprostowana pozycja za kierownicą i wielkość siedzenia pozwalają na komfortowe kilkugodzinne trasy. (nie boli d*psko tak jak po godzinie na sm)
Ostatnio zmieniony śr 09 maja, 2012 przez Stefcio997, łącznie zmieniany 1 raz.
She's not girl, she's so bad.
She's the best ride I ever had.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22630240

Awatar użytkownika
Żaba
Weteran
Weteran

Postautor: Żaba » śr 09 maja, 2012

Stefcio997, Jeździłem 2 razy na SM i ci powiem i RADI tobie też że to do turystyki się nie nadaje tyłeczek boli ale w zakrętach jest frajda :P
Obrazek

sasek94
Weteran
Weteran

Postautor: sasek94 » czw 10 maja, 2012

jeżeli ktoś myśli, że wiadro w terenie radzi sobie lepiej niż cbf to się ździwi;)
w prawdziwy teren się nie nadaje.. bo tam liczy się waga.. im mniej tym lepiej

Awatar użytkownika
wiesmak24
Specjalista
Specjalista

Postautor: wiesmak24 » czw 10 maja, 2012

No ja nie mowie ze w zakrętach no bo na krosie to wiadomo jak wygląda kładzenie się w zakrętach. Chodziło mi bardziej o jakieś wąskie ścieżki w jakimś lesie. O taka zwrotność w terenie.

Wróć do „Moto-topic”