• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Problemy z gb po założeniu cylindra 72 i sportowego gaźnika

Piotru$

Problemy z gb po założeniu cylindra 72 i sportowego gaźnika

Postautor: Piotru$ » sob 24 wrz, 2011

Witam wszystkich na Forum

Zakładam ten temat,ponieważ moje cacko stoi już 2 tygodnie w garażu,i nie moge już na to patrzeć:(

mianowicie,zaraz po dotarciu spotkała mnie przykta niespodzianka,ponieważ przy prędkości licznikowej równej 0(licznik się obkręcił o 360:D) wysadziło mi na wierzch simeringi.Jeden przy spżęgle,i jeden przy drążku od biegów.kupiłem nowe,założyłem,wszystko tak jak być powinno,ale stało sie to samo jeszcze tego dnia.oddałem go do miejscowego magika od tych spraw,który uznał żę kołnież może być wytarty,i go "sklepał" dookoła punktakiem.owszem nie wywalało ich przez 2 dni,ale i tak delikatnie ciekły.w piękna niedziele pojechałem zawieźć kumpla do dziewczyny,i gdy wracałem moto nagle osłabł o połowe,i za mną pojawiła się struga siwego dymu wychodzącego z odmy(rurka z tyłu silnika).niestety nie dojechałem do momu,i pchałem biedactwo ponad 7km:(AAA i jeszcze jedna ważna rzecz,mam problem z zaworami,które mimo ustaień lubią się rozregulować(po około 3km dalej tłuką)

prosze o pomoc,bo nie mam pojęcia z kąd mogą brać się te problemy:(

Za pomoc z gówy dziękuje :)

Pozdro Piotru$
Ostatnio zmieniony sob 24 wrz, 2011 przez Piotru$, łącznie zmieniany 1 raz.

adrol

Re: Problemy z gb po założeniu cylindra 72 i sportowego gaźnika

Postautor: adrol » sob 24 wrz, 2011

Sprawdź czy nie masz za dużo oleju, czy odma nie jest zatkana.
Powinieneś motor najpierw dotrzeć. Możliwe, że pierścienie mocno puszczają kompresję i dodatkowo może być zatkana odma. to jest przyczyną problemów.
Co do siwego dymu z odmy to przepuszczają pierścienie, niekoniecznie musi kopcić z wydechu, ale jak kopci z odmy to nie jest za dobrze. Co do zaworów to jak zaczynają stukać to czasem nie od poluźnionych śrubek?
Popraw ortografię ;)

Goger
Specjalista
Specjalista

Postautor: Goger » sob 24 wrz, 2011

Piotru$ pisze:które mimo ustaień lubią się rozregulować(po około 3km dalej tłuką)

A może jest tak że zawory zaczynają się tłuc gdy rozgrzejesz silnik, ja też tak mam, i wiem ze w tych silnikach to jest częste

Piotru$

Mam wstawić zaświadczenie o dysleksji??:Dodma jest drożna,motorek był dotarty prawidłowo (400 km nie przekraczając 5 tyś obrotów)Oleju leje tyle co każą,czyli 800 ml.to wszystko już przerabiałem i dalej dzieje się z nimn źle
Co prawda mam troche zdezylowaną uszczelke pod tłumn ikiem,ale dym był na pewno z odmy
Ostatnio zmieniony sob 24 wrz, 2011 przez Piotru$, łącznie zmieniany 1 raz.

adrol

Co do oleju to mieści się w silniku 800ml, ale przy zmianie tyle się nie nalewa, bo podczas spuszczania nie zleci tobie 100% oleju. 100-150ml zawsze zostanie więc należy wlać około 600ml i wtedy dolewać sprawdzając stan na bagnecie.

Piotru$

machałem nim na wszystkie strony,i silnik został według mechanika suchy.w oczku nic nie było jak przechylałem na prawą strone

adrol

To nic, jakbyś rozebrał silnik to byś zobaczył, że wszystko jest w oleju i jest tam spokojnie 50-100ml na wszystkich częściach, tym bardziej jak robiłeś to na zimnym silniku. Sprawdź stan oleju jeszcze raz dokładnie, przecież się tym nie przepracujesz :)

Piotru$

ok,tak zrobie :)Ale i tak musze na początek niestety skombinować nową uszczelke bo z tego co słyszałem montaż "na silikon" nie jest zbyt popierany...Jest może na forum jakiś mechanik z okolic Warki??:)

Wróć do „Pomoc”