• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Pytanie o tylny hamulec.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
razor500
Specjalista
Specjalista

Pytanie o tylny hamulec.

Postautor: razor500 » pn 15 sie, 2011

Cześć. U siebie w yamasaki jak naciskam tylny hamulec to muszę dość mocno nacisnąć, żeby coś zaczęło łapać. Zaczęło mnie to denerwować, a po za tym to stopa trochę boli jak trzeba ją tak mocno wygiąć do dołu. Podciągnąłem trochę hamulec i jest trochę lepiej, ale koledzy u siebie(nie w yamasaki tylko innych motorach) mają tak, że ledwo co dotkną hamulec i już hamuje, a ja tak u siebie nie mogę zrobić bo zauważyłem, że hamulec mi hamuje tylko w pewnym momencie gdy koło jest w danym położeniu.(no oczywiście jak bardzo mocno naciągnę hamulec, to koło wcale nie drgnie. Sprawa wygląda tak jak w przypadku roweru ze zwykłymi hamulcami i scentrowanym kołem. Ja co prawda w yamasaki mam lekką centrę, ale jest ona naprawdę niewielka, ale hamulce mam bębnowe i nie wiem czy scentrowane koło jest przyczyną. Aha no i nie wiem czy mam koło prosto ustawione, bo w yamasaki koło nie jest ustawione równo z tylnym błotnikiem, tylko jest odchylone trochę w lewą stronę. Nie wiem czy jest to wada fabryczna, a każdym bądź razie u jednego gościa patrzyłem i on też nie ma koła ustawionego prosto. Co mogę z tym zrobić, żeby hamulec szybciej łapał? Ostatnio zmieniałem zębatkę i możliwe, że koło jest teraz w trochę innej pozycji niż przed zmianą i może klocki hamulcowe nie są za dobrze ustawione względem koła. Myślałem, żeby po prostu naciągnąć hamulec w miarę mocno, że po prostu co jakiś czas będzie samo hamowało i w końcu się wytrze i hamulec będzie dobrze hamował, ale z drugiej strony nie wiem czy w ten sposób klocek nie będzie nadawał się do wymiany, dlatego pytam was o pomoc.
I tak jeszcze mam pytanie do posiadaczy yamasaki. Wy macie ustawione równo tylne koło, czy też odchylone w bok?

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Pytanie o tylny hamulec.

Postautor: choinka » pn 15 sie, 2011

Musisz wyprostować jakoś koło, kręcić naciągaczami tak żeby było w miarę prosto. Naciągnij hamulec później tak żeby był doby tzn szybko łapał i nie miał za dużych oporów w toczeniu.
Tam nie ma klocków tylko szczęki.

Awatar użytkownika
Maciek
Weteran
Weteran

Postautor: Maciek » pn 15 sie, 2011

najlepiej polznij oske, napinacze przesun kolo na sam przod i krec napinaczami po takiej samej odleglosci z kazdej strony 1 obrot z prawej 1obrot z lewej itd. kumasz :) ?
Obrazek

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » czw 18 sie, 2011

Zrobiłem tak jak mówił Scapule. Poluzowałem ośkę, odkręciłem całkiem śrubki od napinaczy i przykręciłem po obu stronach po tyle samo obrotów. Hamulec już działa super. Tylko, że teraz tylne koło jest jeszcze bardziej krzywo założone. W sumie to chyba tak samo krzywo było zaraz jak kupiłem ten motor. To chyba musi być wada fabryczna, bo nie tylko ja mam krzywo koło.
Dzisiaj jak motorem jechałem po normalnej ulicy tylko nie asfaltowej tylko po kostce i tak było trochę nie równo to myślałem, że ten motor się zaraz rozleci bo wszystko latało, brzęczało itd. a jechałem nie wiem czy 20km/h. Jutro zabieram się za rozbieranie motora, żeby pospawać mocowanie bocznych plastików i parę innych pierdół, dokręcanie śrub i przy okazji naprawienie tego co nie działa. I tutaj moje pytanie: da się jakoś sprawdzić, czy czujnik tylnego hamulca jest sprawny? Nie działa mi światło stopu tylnego hamulca. Jak hamuję przednim to stop działa.
Drugie pytanie to- co zrobić żeby nóżka(do stawiania motoru) się nie otwierała w czasie jazdy? Próbowałem naciągać sprężynę, ale to nic nie dało, nawet raz tak mocno naciągnąłem, że mocowanie sprężyny na nóżce się wykrzywiło. Już mam dość przed każdą jazdą przywiązywania nóżki do ramy, żeby się nie otwierała, a bez przywiązywania wolę nie jeździć, bo może to się źle skończyć podczas wchodzenia w lewe zakręty.

samoo96
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: samoo96 » czw 18 sie, 2011

razor500, może masz stopke wykrzywiona i dlatego Ci obciera.. przy hamulcu masz taka spreżynke jakby.. musisz sprawdzić czy ona jest założona na takie coś .. masz to przy wahaczu od strony silnika.. :)
DoradziÂłem Ci coÂś..? :)
WciÂśnij 'pomĂłgÂł' albo postaw piwko..:)

http://www.polskajazda.pl/Motocykle/GB/Street/97134

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » czw 18 sie, 2011

Na tym drucie od hamulca są takie jakby haczyki, żeby dało się sprężynę naciągnąć, tam wszystko mam dobrze złożone. Ja myślę, że to koło musi być krzywo założone, bo wtedy jest założone dobrze.
Jeszcze zapomniałem o jednym. Można założyć rozrusznik od 50 do 110 ? Nic się nie stanie przez zmianę rozrusznika?

samoo96
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: samoo96 » czw 18 sie, 2011

Można założyć rozrusznik od 50 do 110 ? Nic się nie stanie przez zmianę rozrusznika?
nie jestem pewny ale chyba nie bedzie krecił wgl..

Pal gume a nie dusze..;D

Awatar użytkownika
Bastian
Specjalista
Specjalista

Postautor: Bastian » czw 18 sie, 2011

samoo96, Czemu ma nie kręcić, przecież 110ccm to przerobiona 50ccm i tyle :D

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » czw 18 sie, 2011

Hmmm ja nie jestem do końca przekonany ale chyba ja mam od 50ccm w moim silniku i jest dobrze wszystko kręci ładnie.

Awatar użytkownika
Stunti
Weteran
Weteran

Postautor: Stunti » pt 19 sie, 2011

Bastian, ale kompresja robi swoje:)
Obrazek

Awatar użytkownika
Bastian
Specjalista
Specjalista

Postautor: Bastian » pt 19 sie, 2011

Stunti, No wiesz nie wiem. Patrz przecież 110 to to samo co 50 więc ten rozrusznik nie robi, albo ktoś na forum z 50 robił 110 i co rozrusznik wymieniał ? Zresztą na allegro nie ma chyba specjalnych rozruszników pod 110.

samoo96
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: samoo96 » pt 19 sie, 2011

Powinien cięzej krecic tylko to mi chodzi i moze nie odpalac zawsze.. chyba ze aku ma wiecej amper..:)

Pal gume a nie dusze..;D

Awatar użytkownika
meGaS
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

Postautor: meGaS » sob 20 sie, 2011

Mi na poj 72 ccm rozrusznik Palił ale teraz nie bo mam bardzo słaby akumulator. Ale po co ci rozrusznik jak masz niezawodny kopniak albo pych :)
Gdy pomogłem daj "pomogł" lub "piwko"
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Filmik - ogar 900 150 cm3: https://www.youtube.com/watch?v=3xDroaMLsAw
Moja maszyna na moto-4t: http://forum.moto-4t.pl/ogar-900-by-megas1994-vt63.htm
Moja maszyna na pj: http://polskajazda.pl/Motocykle/Romet/Ogar-900/81214

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » sob 20 sie, 2011

Rozrusznik chciałem po to, żeby sprawdzić czy na tym od 50ccm też będzie słychać stuknięcie gdy motor zgaśnie jak będzie nierozgrzany. Wiele osób mi mówiło, że to rozrusznik wydaje ten dźwięk. Wolę się upewnić, że to rozrusznik.

Spidi67
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Spidi67 » sob 20 sie, 2011

razor500, takie krrr? to normalne też tak mam :] i wiele osób :)
<troll>

Wróć do „Pomoc”