• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Niska kompresja

lukaszw103
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Niska kompresja

Postautor: lukaszw103 » śr 12 sie, 2015

Siemanko. W ostatnim czasie kupiłem keewaya, wszystko chodzi dość sprawnie lecz męczy mnie ta niska kompresja (5 bar na manometrze, tylko że tam idzie świeca z długim gwintem, więc w rzeczywistości gdzieś z 6-7), wczoraj ściągnąłem głowice żeby luknąć na gładz i o dziwo jest w bdb stanie, zero jakichkolwiek rys/rysek, co lepiej spojrzałem na tłoka przez okno wydechowe a tam tłok jak nowy , zero przebarwień za pierscieniem.
Tutaj zdjęcia:
http://zapodaj.net/b431480822c7c.jpg.html
http://zapodaj.net/3136c28e8eaee.jpg.html

Wykonałem też taki test , ustawiłem tłok tak żeby okna były po zamykane i nalalem benzyny na a tłok, szybko uciekała, czy świadczy to o pierscionkach do wymiany?

Co poradzicie?

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Niska kompresja

Postautor: n0r3k » śr 12 sie, 2015

manomert napewno masz ok? długość gwintu nie zrobiłaby różnicy 1-2bar, a na 5 barach to by ledwo odpalało. zdejmij pierscienie i zmierz luzy na zamkach.
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

lukaszw103
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: lukaszw103 » śr 12 sie, 2015

Manometr w porządku, kilka razy mierzylem nim jeszcze w Malaguti i pokazywało 10-11 ale i po kopce było czuć że tyle jest , tutaj może jest świeca na długi gwint więc może w rzeczywistości jest te 7,5 chociaż, szczerze mówiąc to pojeżdże na tym tloku jeszcze jakiś czas a potem zaloże Meteora na 2 pierścieniach , bo te tłoki od maliny to jak na loterii, też może być tak że te cylindry mają takie kompresje ze względu na tłok na 1 pierścieniu.

vxproplus
Majster
Majster
Pojazd: Router WS 50 MR'13
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: vxproplus » pt 14 sie, 2015

Może cylinder jest już zowalizowany.

lukaszw103
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: lukaszw103 » pt 14 sie, 2015

Raczej odpada bo zestaw ma 900 km nabite tylko. Jak narazie zamówiłem pierścionek i uszczelki no i zobaczymy czy pomoże :)

lukaszw103
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: lukaszw103 » pn 17 sie, 2015

No więc tak ;)
Dziś zabrałem się za demontaż góry silnika. Okazało się że luz na pierścieniu to ponad 1mm.
Czyli już mamy przyczynę niskiej kompresji. Cylinder jest w dobrym stanie. Co prawda ma kilka rys ale przed oknem wydechowym, tłok nie schodzi nawet tak nisko. Jak już przyjdzie pierścień to złoże i napisze jaka jest kompresja. Zastanawiam się tylko czy założyć nowy tłok z pierścieniem, czy zostawić z zestawu (nie puchnie).zamówiłem tłok z pierścieniem (18zł) , a sam pierścień (11). Jak już będę brał się poważniej za to, to będzie szlif pod 50,00,mm Meteora, na razie to tylko taka chwilówka aby tylko do końca sezonu jakoś polatać.

vxproplus
Majster
Majster
Pojazd: Router WS 50 MR'13
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: vxproplus » sob 22 sie, 2015

Jak po 900km masz pierścień do wymiany to coś jest nie tak z obsługą silnika. Najczęściej pierścienie się szybko kończą przez niewłaściwy stan filtra powietrza. Jeśli filtr będzie nieszczelny albo niezwilżony olejem (nie dotyczy papierowych i niektórych gąbkowych) to będzie przepuszczał pył, który po zmieszaniu z paliwem czy olejem w silniku tworzy pastę ścierną.

Wróć do „Pomoc”