• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

łoś swap 150cc project by szymo_97

Zaprezentuj swoją maszynę
Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: łoś swap 150cc project by szymo_97

Postautor: szymo_97 » pn 26 sie, 2013

Łosia odbieram jutro (wrzucę fotki) :)
Dzisiaj natomiast wymyśliłem coś takiego.

Obrazek

Zamiast zwykłej postojówki dałem pasek ledowy dookoła lampy :)

Myślicie, że może to posłużyć jako światła do jazdy dziennej?
Policja nie przyczepi się do tego?
Bardzo by mi to odpowiadało, bo mam silnik 2 cewkowy, który jak wiecie nie ma zbyt dobrego ładownia :/
GuoWe'i 125 > WSK 125 > CBR 125R > Benzer Texas > Suzuki RG 125 F > Honda CB-1 400 :D

Obrazek

gg. 20481530

Awatar użytkownika
CZARO
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: CZARO » pn 26 sie, 2013

Mój sąsiad jeździ skuterkiem jakimś 4t chińczykiem i ma po obu stronach takie paski już 3 lata i nie czepiają się ;)
Nie sztukÂą jest mieĂŚ nowy samochĂłd , sztuka jest mieĂŚ stary a Âżeby wyglÂądaÂł jak nowy...

Mercedes 190 by Czaro!

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Ogólnie to zaraz jak odbiore łośka (i ponownie go zarejestruję) będę jechał na przegląd.
Ciekawe co tam powiedzą na ten temat :P
GuoWe'i 125 > WSK 125 > CBR 125R > Benzer Texas > Suzuki RG 125 F > Honda CB-1 400 :D

Obrazek

gg. 20481530

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » pn 26 sie, 2013

Odłącz to na przegląd :p
Motorower nie musi mieć postojówki, ale kumpel ma własnie taki pasek w lampie, zamiast postojówki i jak odłączył na przegląd, to na przeglądzie powiedział mu, że albo ma to wyjąć, albo podłączyć, bo jak jest to ma działać.
Odbieraj łosia i dawaj fotki, ciekaw jestem jak go zaorali przez te półtora roku te dzieciaki <lol>
Bayeriche Motoren Werke

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

On głównie stał, a przejechał może 100km albo i nawet nie :)

KucaQ, ja myślałem, że postojówka musi być w motorowerze :D U mnie plusem też jest to, że tego paska w ogóle nie widać, bo umówmy się. Diody LED (zgaszone) urokiem nie grzeszą :D
Pojadę najpierw nie odłączając, a jak nie przejdzie to dopiero to odłączę :D

A jak już jesteśmy w temacie przeglądów. :P Muszę mieć światełko stopu czy nie? Dzisiaj też wykoncypiłem ledy w tylnej lampie, ale bez stopu. Od biedy mogę oczywiście włożyć żarówkę żarnikową, ale na niej pewnie nawet nie dojadę do stacji diagnostycznej, bo się spali po drodze (a o dziwo regulator mam dobry) :)

Obrazek

gg. 20481530

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

No więc tak, nie wiem jak to jest z tym światłem stopu, stare Romety Ogary nie mają, a przeglądy przechodzą, a np. przy naszych piździkach sprawdzają, więc nie wiem jak to z tym jest. Wiem, że motorower na 100% nie musi mieć kierunkowskazów.
Ja LEDY z tyłu ogarnąłem tak, że pasek podpiąłem pod brązowy kabel w lampie uprzednio go odłączając od gniazda, a do gniazda włożyłem (w sumie nie włożyłem, bo ona już była przepalona <troll> ) żarówkę z przepalonym włóknem od postoju (mam wypożyczalnię przyczepek, często się żarówki przepalają, a szczególnie włókna od postoju, więc mam tego pełno w garażu :D )

A co do świateł dziennych, to ja jeżdżę za dnia tylko na postojówkach (podłączone pod nie lighty) i policja się nie czepia, więc chyba to zda egzamin :)
Ostatnio zmieniony pn 26 sie, 2013 przez KucaQ, łącznie zmieniany 1 raz.
Bayeriche Motoren Werke

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

No to cieszę się, może prądnica Zonga poradzi sobie z ładowaniem akumulatora (całą elektrykę planuję dać pod akumulator, a nie że światła bezpośrednio z prądnicy). :)

Obrazek

gg. 20481530

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ja jak dałem całą elektrykę na aku, to aku po tygodniu siadło, dlatego sobie zrobiłem przełącznik aku/prądnica, i włączam na aku, kiedy jest mi potrzebne, a w trasie to prądnica, bo i ładuje się aku i światła pięknie świecą :D
Bayeriche Motoren Werke

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Ale mi z prądnicy strasznie pali żarówki (nawet H4) ;/
Dam wszystko co się da ledowe. Na dobrą sprawę zostaną tylko długie i krótkie tradycyjne, a je będę włączał jedynie w pochmurne dni, czy po ciemku, więc aku powinno dać radę :)

Obrazek

gg. 20481530

Awatar użytkownika
Olo
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Olo » wt 27 sie, 2013

Policja powinna się przyczepić gdyż nie mają homOLOgacji i jak są dzienne to z tyłu się lampa nie świeci, a jak będą problemy z przeglądem to zapraszam do mnie :D
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Shock/109607
Obrazek[/URL]
Motocykl jest bogiem,
prêdkoœÌ na³ogiem
Pal gumĂŞ i szalej,
nie myÂśl co dalej

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: szymo_97 » wt 27 sie, 2013

Olo, o przegląd to się raczej nie boję, bo jak wiesz w Brzezinach da się wszystko zrobić (np. wymienić oponę bezdętkową za 7zł) <lol2>

A właśnie, bym zapomniał :D. Odebrałem dziś dziada z policji (na której czekałem chyba z 40 minut na Pana, który sobie gdzieś wyszedł mimo tego, że był z nami umówiony) :D
W domu gdy już go miałem na podwórku to sprawdziłem czy jest olej (był), więc zapłon na "ON" (stacyjka wyrwana, zrobiona na krótko), rozkładam kopajkę i KOP! Pierwszy, drugi, trzeci, czwarty... jedenasty... czternasty i BUM, zaskoczył. Ciężko, bo ciężko, ale zaskoczył. Pochodził chwilę, wsiadłem na niego, zarzuciłem bieg, ruszyłem, przejechałem z 300m i zgasł, po czym nie chciał za ch... odpalić. Zapchałem go do domu i co się okazało?
Dziwnym trafem w baku było suchutko (a przy zarekwirowaniu przez policję bak był niemalże pełny)... Co się stało, że nagle w przeciągu tygodnia stania na parkingu policyjnym zniknęły z 4 l paliwa? Nie wnikam, może któryś funkcjonariusz potrzebował paliwa do kosiarki <nerwus>
Ale wracając do tematu. :P Zalałem paliwo, odpaliłem. Silnik chodził paskudnie, tak, że nie dało się tym w ogóle jechać. Okazało się, że złodziejaszki kompletnie nie znali się na regulacji i czyszczeniu gaźnika. Doprowadziłem moto do stanu używalności, wyjechałem na ulicę, przejechałem kolejne 300m i co? Łańcuch spadł (całe szczęście tylko z tylnej zębatki)... Okazało się potem, że był on założony znacznie grubszy niż przewiduje producent zębatek. Całe szczęście akurat nic złego się nie stało...
Wróciłem do domu, postawiłem moto na kostce i... po kilku minutach zrobiła się mała kałuża oleju ;/ Jak się potem okazało (po obmyciu karcherem i odtłuszczeniem wszystkiego) pękł lewy karter przy mocowaniu. Spowodowane było to tym, że jakiś debil nie dokręcił silnika i latał on w ramie jak żyd po pustym sklepie...
Zmartwiło mnie to, gdyż wiem, że części do tego silnika są bardzo słabo dostępne, ale na szczęście znalazłem nowy karter za 160zł. Nie jest to aż tak dużo (spodziewałem się sporo większej ceny).
Najpierw jednak pospawam ten i zrobię dodatkowe dolne mocowanie silnika w ramie. Może nie pęknie drugi raz :). Jutro wyjmuję Zonga z ramy i obczaję dokładnie co mu się tam stało :P

Napisałem się trochę to teraz łapcie kilka zdjęc jak łosiek wygląda w tym momencie...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jego stan zinterpretujcie sobie sami :)

Jak już schowałem moto do garażu to usiadłem przed kompem i zacząłem robić kosztorys dla złodzieja. Rzecz jasna będę się procesował (a właściwie mój tata).

blok silnika lewy - 107 zł + 19 zł = 126 zł
komplet uszczelek silnikowych - 29.90 + 16zł = 45.9 zł
akumulator - 79 zł + 18 zł przesyłka = 97 zł
wiązka elektryczna - 100 zł + 28 zł przesyłka = 128zł
łańcuch - 82 zł + 14 zł przesyłka = 96zł
puszka elektrycznej - 17,50 + 11 zł = 26.50 zł
lusterka - 29zł + 15 zł = 44 zł
stacyjka + blokada kierownicy + korek baku + kluczyki - 83zł + 14 zł = 97 zł
zbtonik paliwa - 184,50zł + 26 zł = 210,50 zł
siedzenie tylne - 54zł + 16zł = 70 zł
siedzenie przednie - 79zł + 21zł = 100 zł
uchwyt akumulatora - 29.99 + 20 zł = 49.99 zł
pokrywa akumulatora - 40zł + 18 zł = 58 zł
kompletny wydech - 145 zł + 20 zł = 165 zł
tylny błotnik - 79.90 zł + 16 zł = 95.90 zł
chlapacz tylnego błotnika - 43 zł + 18 zł = 61 zł
lampka podświetlenia tablicy rejestracyjnej - 26,50zł + 16 zł = 42.5 zl
lampa tylna - 57 zł + 16 zł = 73 zł
komplet kierunkowskazów - 14.99 zł *4 + 20 zł = 79.96 zł
przerywacz kierunkowskazów - 15.50zł + 17zł = 32.50zł
filtr powietrza z obudową - 69zł + 20zł = 89 zł
łozyska główki ramy - 28zł + 8 zł = 36 zł
uszczelniacze przedniego zawieszenia - 19.9zł *2 + 14zł = 53,8 zł
olej do przedniego zawieszenia - 42 zł
czujnik stopu hamulca nożnego - 10.50zł + 15 zł = 25.50zł
filtr paliwa - 5 zł
kranik paliwa - 12 zł + 14 zł = 26 zł
cięgno zmiany biegów = 44zł + 15zł = 59zł

SUMA = 2020.55 z

Do 2020.55zł doliczone zostaną koszty robocizny <lol2> (poproszę znajomego mechanika, żeby wystawił mi jakiś papier, że niby on to robił). Ponadto doliczymy także koszt wyrejestrowania pojazdu (po kradzieży był wyrejestrowany), kolejnego zarejestrowania go (po odnalezieniu), pięniędzy przeznaczonych na paliwo w samochodzie, żeby w końcu odnaleźć odzyskać na dobre lośka (jakieś 100-130km Hondy CRV, która lubi swoje chlapnąć) i będziemy się również procesować o zadośćuczynienie za straty moralne. Myślę, że raczej nie stracę na tej kradzieży, a sprawy tej po prostu nie da się nie wygrać. Złodziej nie ma NIC na swoje uzasadnienie :D

Obrazek

gg. 20481530

Awatar użytkownika
thobi317
Weteran
Weteran

Postautor: thobi317 » wt 27 sie, 2013

no to trochę poleci na tej kradzieży, a jeśli przekaże Ci taką kwotę pieniędzy, będziesz naprawiał tego łośka? swoją drogą, dobrze, że się znalazł, ale wcześniej był w dużo dużo dużo dużo.... lepszym stanie
:)

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » wt 27 sie, 2013

Dowal mu jeszcze z 2 stówki za amorki tylne i stówka za komplet tylnych listw bocznych, lampki i inne popierdółki, niech chujaszek wyskakuje z kasy.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Awatar użytkownika
BarneY
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: BarneY » wt 27 sie, 2013

Żeby takie piękne moto aż tak rozwalić, to koleś był upośledzony chyba :/ Wyciągnij z niego tyle kasy, ile tylko się da. Jeszcze porządny wpie*dol by się zdał :D
JeÂśli pomogÂłem - postaw browarka :D

DziĂŞki :)

Awatar użytkownika
Dominxd
Weteran
Weteran
Pojazd: CBF 500

Postautor: Dominxd » wt 27 sie, 2013

tylko żeby kolo nie okazał się kompletnym gołodupcem bo wtedy gówno z niego ściągniecie, pomijając to że na pewno będzie próbował się wymigać... no ale jakby tyle zapłacił to byłoby spoko :)
Ostatnio zmieniony wt 27 sie, 2013 przez Dominxd, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Nasze motocykle”