• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Składanie sprzęgła

Awatar użytkownika
Białastrzała
Majster
Majster

Składanie sprzęgła

Postautor: Białastrzała » wt 22 maja, 2012

Otóż rozebrałem silnik, zdjąłem sprzęgło i chce wymienić na nowe, razem z zębatką tujeją łożyskiej itp. problem mam bo nowe sprzęgło mam w cześciach, no i tak, wkładam 4 sprężynki duże potem pokrywe, na koszu od środka są strzłki dwie, ale nie wiem po co ?! potem wkładam tarcze nr1. potem metalową tarczę, drugą tarczę sprzęgła i ostatnią tarcze metalową, no i mam problem bo nie mam tyle siły aby wcisnąć wszystko do środka i założyć pierścień, ma ktoś jakiś sposób? rozumiem że drugi komplet sprężynek , tych poziomych wkładam na końcu ?!

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Re: Składanie sprzęgła

Postautor: Lukas995 » wt 22 maja, 2012

Białastrzała, ja w taki sposób to robiłem
Obrazek
ściągacz + kawałek blachy i elegancko wchodziło

Jeśli nie masz ściągacza to możesz też to w imadle zrobić na takiej samej nasadzie tylko że potrzeba pręt kawałek blach i wszystko do kupy dusisz :D
Białastrzała pisze:rozumiem że drugi komplet sprężynek , tych poziomych wkładam na końcu ?!

Tak

Awatar użytkownika
Białastrzała
Majster
Majster

Postautor: Białastrzała » wt 22 maja, 2012

heh, ja wziąłem magnes od głośnika okrągły i wkręciłem całość w imadło aż się zeszło ;p

a takie pytanie, jak mam silnik na biegu/luzie i kręcę sprzęgłem to powinno się kręcić czy być zablokowane?

adrol

Postautor: adrol » wt 22 maja, 2012

jak sprzęgło nie jest wciśnięte to wszystko powinno się kręcić.

Awatar użytkownika
Białastrzała
Majster
Majster

Postautor: Białastrzała » śr 23 maja, 2012

mam tak, ze czy mam bieg, czy luz czy sprzęgło czy bez, magnetem mogę kręcić, ale biegi działają dobrze, zalożylem łańcuch na zębatke zablokowalem silnik i z całej siły pociągnąłem za łańcusz zeby silnik wprowadzić w ruch, to magneto się kręci jak jest napęd, ale wydaje mi się że jak mam na biegu to magneto powinno być sztywno, a ono się kręci LOL

[ Dodano: |23 Maj 2012|, o 13:14 ]
i teraz nie wiem czy zakładać silnik, bo się na***ie i będę musiał od nowa wkładać... przez to że magneto się kręci miałem wczoraj problem z jego zdjęciem, nie mogłem odkręcić śruby bo się magneto kręciło i w jedną i w drugą strone

[ Dodano: |23 Maj 2012|, o 16:07 ]
No dobra, złożyłem włożyłem silnik i niespodzianka.... bolec który wychodzi z obudowy w simeringu wciskam palcem do końca, mimo to nie mam luzu, czyli k***a jakim cudem, skoro sprzęgło składałem część po części tak jak powinno być, bo miałem kolejno ułożone części :/

[ Dodano: |23 Maj 2012|, o 19:44 ]
http://www.youtube.com/watch?v=SRSkku2h ... e=youtu.be

tak złożyłem sprzęgło i nie działa, co zrobiłem źle?

Wróć do „Pomoc”