• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

strasznie się grzeje

max.pl
Uczeń
Uczeń

Re: strasznie się grzeje

Postautor: max.pl » wt 13 sie, 2013

uprzedzam ,ze pisze z telefonu.ja mam swiezo zrobiony 110.sam skladalem. i regulowalem gaznik , bo po 2 km stawal. okazalo sie , ze dostaje za duzo powietrza. mam ustawiona na 2 polobroty i juz tak nie grzeje.na docieraniu pierscieni zrobilem 10 km ciagiem po maxie obrotow i brak efektow negatynych.na zle ustawionym zrobilem z 6 w sumie xD.
Nie ma to jak zamkn¹Ì temat,coby niegodny nie otworzy³ swej parszywej jadaczki.

VonTi

Postautor: VonTi » wt 13 sie, 2013

hmm, a u mnie karterow tez sie nie da dotknac na dodatek silnik cieply jest dalej po ok. 4h

Awatar użytkownika
thobi317
Weteran
Weteran

Postautor: thobi317 » wt 13 sie, 2013

pan dziobak, na początku zalałem mineralnego motula 10w40 i wtedy miałem przełożenia 16/52 i zrobiłem 100km nic robiłem tak po 10-15km gaźnik idealnie ustawiony. Wczoraj wsadziłem 16/38 jeździłęm dalej po 6k obr i jechałem pod górę, i słabie wcisłem sprzęgło z 5k w ciągu mniej niż 1sek zrobiło się 0 obr, no to więc pchłem go trochę, jakieś 15 minut, potem normalnie od pierwszego zapalił, spadku mocy nie czuć, ale na kopcę czuję, że ewidentnie spadło mu na mocy :/ teraz zalazłem jakiś chiński półsyntetyczny 10w40 bo motula była resztka od kuzyna i tak miałem go zmieniać. Teraz mam 14/38 i dalej się grzeje. :c
:)

Awatar użytkownika
pan_dziobak
Majster
Majster

Postautor: pan_dziobak » wt 13 sie, 2013

dziwne. wychodzi na to ze go przytarłeś troche :/ Trzeba było nie kombinować i docierać na tym oleju co byl w silniku jak ci go przysłali. Zębatki tez mogłes zostawić takie jak były. Ja docierałem 150km na tym co miałem w silniku juz "fabrycznie" i na przełozeniach 15/46 potem lałem motula 5100 i dotarł sie dobrze. Docierałem przez 600-700km.
Loud pipes save lives

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » wt 13 sie, 2013

thobi317, mój na dotarciu też się cholernie grzał, odpaliłem, chodził na wolnych a za 2 minuty parowało z niego, ale nigdy tłoka nie chyciło, a nie jeździłem nim delikatnie. A to, że w kopce czuć spadek mocy to normalne :p
U mnie czasem komprecha nogę urywa, a czasem kopka chodzi jak w 50cc. Po prostu trafiłeś na moment, kiedy tłok był u góry i nie silnik nie potrzebował tak dużej siły do odpalenia. A u mnie np. jak się iskrownik spalił to kopka chodzi jak w 50cc, a jak iskrownik sprawny to chodzi bardzo ciężko :D

Co do oleju to leję najtańszy półsyntetyk 10W40, 11zł/litr xD
Ale za 200km wymiana i chciałbym zalać cosik lepszego :)
Bayeriche Motoren Werke

Awatar użytkownika
thobi317
Weteran
Weteran

Postautor: thobi317 » wt 13 sie, 2013

KucaQ, no czasem odbiję komprecha, ale wcześniej jak odbiło to noga na kierownicy się dopiero zatrzymywała, a teraz lżej czuć, ale ręką nie idzie odpalić. Dobra będę jeździł. jak stanie to stanie. Dzięki za pomoc. Po piwku !

VonTi

Postautor: VonTi » śr 14 sie, 2013

Hmm teraz sobie przypomnialem ze przez zbyt uboga mieszanke silnik moze sie bardziej grzac lub przez zla cieplote swiecy.Rowniez gestszy olej moze powodowac ze przez kanaly olejowe nie moze on sie przedostac do elementow silnika I przez co jest niedostateczne smarowanie elemtow silnika I grzeje sie on.
Ostatnio zmieniony śr 14 sie, 2013 przez VonTi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kedzior96
Weteran
Weteran

Postautor: kedzior96 » śr 14 sie, 2013

ja docierałem przy przełożeniach 13/38, i moje 125 nie ma problemów z grzaniem jakieś 200-300km nie przekraczałem 80 a później to jak się ręka odwinęła ;) no fakt faktem ze mam aluminiowy cyl ale to nic, grzeje się jak lecę przez 30km na maxa w upalny dzień bez wiatru tzn np jadę za tirem lub busem to wtedy wskazówka temperatury oleju do 110*c dochodzi
quattro !!
a4 b5 us 2.8 q :] <okok>

Awatar użytkownika
thobi317
Weteran
Weteran

Postautor: thobi317 » śr 14 sie, 2013

czyli mówicie, że od źle ustawionej dawki paliwowej może tak samo się grzać ? bo jak za bardzo wkręcę śrubę to znowu kopci paliwem <simfacepalm>

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » śr 14 sie, 2013

Nowy silnik ma prawo sie grzac, dlatego pierwsze kilometry to naprawde trzeba delikatnie. Jak ktos pisal ze wkreca 110ccm do 6tys na dotarciu to prosze sie nie dziwic ze sie grzeje tlok puchnie i tak dalej. Pierwsze kilometry to najlepiej 5tys nawet nie przekraczac i tak sobie pyrkac. Nie wiem tez z kad panika ze silnik goracy ze dotknac nie idzie. Silnik uzyskuje maksymalna sprawnosc przy 90st. C. Docieranie jest BARDZO WAZNE, od tego jak nakreci sie pierwszy 1000km zalezy jak silnik bedzie chodzil, i nie nalezy dawac mu w palnik.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

lukaszw103
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: lukaszw103 » śr 14 sie, 2013

Powiem wam tyle załozyłem 110cc z uszczelka mls , sam wszystko ustawiłem i po pierwszym odpaleniu max obrotów tylko na dosłownie sekunde czytałem gdzies ze to dobrze, poszło troszke dymu no bo to normalne wiadomo nowe pierscienie , nowy cyl. Juz mam 90km nabite na 110cc docieram delikatnie rzadko wchodzi ponad 5500 rpm/min. i ponad 50 km/h. po 50km zdjąłem głowice , cyl po prostu igiełka , a kompresja jest taka z tym MLS ze jak próbuje odpalic dajac troche gazu to noge idzie uszkodzic , musze odpalac bez gazu bo inaczej kompresja nie daje odpalic silnika po prostu jest odrzut nogi i tyle , a bez gazu to 1/5 kopki i pali ;d Jezdze na oleju Castrol Power One GPS bo jestem zdania ze olej w okresie docierania powinien byc wysokiej jakosci.Co do graznai sie to po trasie 10km w 2 osoby predkosc ok. 40-50km/h nie przekraczajac 1/4 manetki i 5,5 rmp/min. silnik był tylko ciepły nic wiecej.
Ostatnio zmieniony śr 14 sie, 2013 przez lukaszw103, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
thobi317
Weteran
Weteran

Postautor: thobi317 » czw 15 sie, 2013

dzikilopez, ja już zrobiłem koło 150-200km na tym silniczku.

jak myślicie, od złej dawki paliwowej też to może być?

Awatar użytkownika
Kebab_Karim
Weteran
Weteran

Postautor: Kebab_Karim » czw 15 sie, 2013

lukaszw103, dużą różnicę odczułeś po założeniu głowicy 72 i MLS ?
Wszyscy majÂą prawo do szczĂŞÂścia ale nie wszyscy majÂą szczĂŞÂście do prawa :D

lukaszw103
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: lukaszw103 » czw 15 sie, 2013

Głowice mam 110+MLS bo przy 72+MLS tłok walił by po głowicy sam byłem tego swiadkiem w 88cc kiedy to załozyłem głowice 72cc i MLS. Według adrola MLS zwieksza poziom sprezania o ok. 2 bary i zyskuje sie o ok. 15-20% mocy.

Awatar użytkownika
Kebab_Karim
Weteran
Weteran

Postautor: Kebab_Karim » czw 15 sie, 2013

Czyli MLS do mnie wpadnie :) sorry za off :( teraz co do tematu. Moja 110 grzeje się jak poje*ana, ale cóż na dotarciu ma prawo :) Wszystko się musi dopasować do siebie.
Ostatnio zmieniony czw 15 sie, 2013 przez Kebab_Karim, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszyscy majÂą prawo do szczĂŞÂścia ale nie wszyscy majÂą szczĂŞÂście do prawa :D

Wróć do „Pomoc”