• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Moje Salmo - plan przeróbek na nowy sezon.

Zaprezentuj swoją maszynę
to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Moje Salmo - plan przeróbek na nowy sezon.

Postautor: to&owo » czw 31 mar, 2011

piękna trasa.a co do panów policjantów to jak się mówi : "bo żeby grać to trzeba potrafić "
mam pytanie:
mocno silnik był nagrzany (w sensie metal) względem oleju?

Awatar użytkownika
dyzio0394
Weteran
Weteran

Postautor: dyzio0394 » czw 31 mar, 2011

Tylko w Polsce takie numery żeby policja wymuszała pierszeństwo.
A widać że sprzęt jak najbardziej dobrze się spisuje, ja aktualnie w salmo muszę wymienić dętkę żeby pojeździć.
Obrazek
Moje SalmiÂątko ;D
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Salmo/117212
Zapraszam!!! Komentarze mile widziane, na pewno siĂŞ odwdziĂŞczĂŞ. ;)

Awatar użytkownika
Michalk001
Weteran
Weteran

Postautor: Michalk001 » śr 25 maja, 2011

Wysłany: Czw 28 Kwi, 2011

Myślę że metal był tak samo nagrzany jak olej (chodzi o kartery) - w trasie bardzo ładnie się zachowywał, w stronę NDM "trzymał" 76 stopni - potem spadło do 72 bo zerwał się wiatr. Z powrotem nagrzał się do 78 - 79 stopni i całą drogę tak się utrzymywało. A z policją zapewne głupi zbieg okoliczności - może się zagadali - ważne że wszystko się dobrze skończyło.

[ Dodano: Czw 28 Kwi, 2011 ]
Dziś bardzo mi się nudziło i przy okazji czyszczenia filtra powietrza - rozebrałem obudowę filtra.
W Salmo obudowa jest trochę źle przemyślana gdyż zasysane powietrze idzie najkrótszą drogą przez filtr do kanału ssącego gaźnika. Skutkuje to tym że po pierwsze dość głośno słychać odgłosy ssania, a po drugie filtr jest skierowany do przodu i przy mocniejszym wietrze z przodu zamula motorek.

Popatrzyłem i zabrałem się za dorabianie przegród wyciszających.

Efekt przeszedł moje oczekiwania - odgłosy gaźnika bardzo się wyciszyły - jest 2 - 3 razy cichszy, na 4 biegu praktycznie go nie słychać przez szum wiatru. Powietrze do silnika musi teraz trochę pokluczyć w puszce i możliwe że teraz nie będzie go wiatr zamulał. Oczywiście robiłem tak żeby zachować dostateczny przelot i nie zakłócić przepływu powietrza. Poza tym dla bezpieczeństwa wszystkie przegrody są jeszcze przed filtrem.

[ Dodano: Sro 25 Maj, 2011 ]
Odświeżę trochę temat - Salmo jeździ jak marzenie, po prostu nic przy nim nie robię poza jazdą. Codziennie po 30 - 50 km i lecą kilometry. Wskaźniki też spisują się doskonale i nie mam z nimi żadnych problemów nawet jak zostawiam moto - po prostu po wyłączeniu wcale się nie rzucają w oczy i nie kuszą nikogo. Ostatnio zastosowałem patent z wywaleniem z obiegu recyrkulatora spalin - czyli zaślepienie rurki "dopalacza". Podobno nieco podnosi to moc i moto mniej pali. Co do mocy to chyba trochę lepiej się zbiera, a spalanie okaże się jak wyjeżdżę cały bak. Co najlepsze po tym zabiegu zrobił się zdumiewająco cichy - nie sądziłem że silnik spalinowy można tak wyciszyć że na biegu jałowym nie słychać go z czterech metrów. Podczas jazdy też jest niewiele głośniej - bardziej słychać szmery ssania i sprzęgło niż sam wydech - ludzie dziwnie patrzą bo jedzie a hałasu nie słychać. <rotfl> Miny mają bezcenne - ale jest też druga strona medalu, niektórzy potrafią wleźć na jezdnię "bo nic nie słyszą" i trzeba mieć to na uwadze. Ale jestem zadowolony i korzystam ile wlezie. :D
Ostatnio zmieniony śr 25 maja, 2011 przez Michalk001, łącznie zmieniany 1 raz.
Zipp Salmo - przebieg do czasu sprzedaży 63538km:
(sezon 2010 - 3321km)
(sezon 2011 - 6870km)
(sezon 2012 - 7467km)
(sezon 2013 - 8130km)
(sezon 2014 - 8840km)
(sezon 2015 - 6887km)
(sezon 2016 - 7081km)
(sezon 2017 - 3855km)
(sezon 2018 - 9km)

Awatar użytkownika
Olo
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Olo » śr 25 maja, 2011

Jak zatkałeś to rurkę od recyrkulatora spalin, to co się dzieje z tym co tam dmucha?
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Shock/109607
Obrazek[/URL]
Motocykl jest bogiem,
prêdkoœÌ na³ogiem
Pal gumĂŞ i szalej,
nie myÂśl co dalej

Awatar użytkownika
Prelude
Administator
Administator
Pojazd: Corsa C FL
Kontaktowanie:

Postautor: Prelude » śr 25 maja, 2011

Daj jakieś fotki albo poradnik co do wyciszenia tego filtra powietrza, bo bardzo mnie to interesuje :P

Awatar użytkownika
Stunti
Weteran
Weteran

Postautor: Stunti » śr 25 maja, 2011

Gabriel172, już jest taki poradnik
Obrazek

Awatar użytkownika
Michalk001
Weteran
Weteran

Postautor: Michalk001 » czw 26 maja, 2011

Rurkę idącą od cylindra zdjąłem, wyczyściłem z nagaru i dostała do środka sporo poxipolu. Te spaliny co tam szły teraz po prostu uciekają tak jak reszta przez zawór wydechowy do tłumika. Jak się utwardziło to założyłem z powrotem i nie widać że było cokolwiek robione.
Tutaj link do filmu - wydaje się głośniejszy niż jest gdyż stał przy samej ścianie i był efekt odbicia.
http://www.youtube.com/watch?v=FrEOHmI1ItQ
Ostatnio zmieniony czw 26 maja, 2011 przez Michalk001, łącznie zmieniany 2 razy.
(sezon 2010 - 3321km)
(sezon 2011 - 6870km)
(sezon 2012 - 7467km)
(sezon 2013 - 8130km)
(sezon 2014 - 8840km)
(sezon 2015 - 6887km)
(sezon 2016 - 7081km)
(sezon 2017 - 3855km)
(sezon 2018 - 9km)

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » czw 26 maja, 2011

Na ile cylindrów masz nastawiony obrotomierz? I bardzo cicho chodzi :)

Awatar użytkownika
Stunti
Weteran
Weteran

Postautor: Stunti » czw 26 maja, 2011

Tylko cyka :) Zadbany motorek :)
Obrazek

neverix
Uczeń
Uczeń

Postautor: neverix » czw 26 maja, 2011

powinienes jakis dach zamontowac bo w czasie deszczu to ta cala elektronika ci sie zepsuje .

Awatar użytkownika
Michalk001
Weteran
Weteran

Postautor: Michalk001 » pt 03 cze, 2011

Elektronika jest zabezpieczona tak że woda nie dostaje się do środka - jedyne to trochę zaparowują od deszczu. W weekend znajdę stare nieprzemakalne spodnie które już się porwały i zrobię z nich pokrowiec na wskaźniki w którym będzie wszyta przezroczysta część z elastycznej grubej folii. Tak więc nawet po założeniu będzie wszystko widać. Obrotomierz nastawiony jest na 2 cylindry, gdyż nasz zapłon daje iskrę za każdym obrotem wału jak w 2T. Pokazuje idealnie.

A dziś po powrocie do domu odkręciłem korek i spuściłem olej - miał dużo czasu na spłynięcie, gdyż od razu wymieniłem łańcuch. Po uporaniu się z łańcuchem, wlałem nowy olej i mam spokój na dłuższy czas.
___________________________________________________________________________________________
2011-06-05

No i pokrowiec zrobiony - ładny może nie jest ale doskonale zabezpieczy elektronikę przed deszczem.
Obrazek
Poza tym będzie straszyć tylko podczas deszczu. :>
Ostatnio zmieniony ndz 05 cze, 2011 przez Michalk001, łącznie zmieniany 2 razy.
(sezon 2010 - 3321km)
(sezon 2011 - 6870km)
(sezon 2012 - 7467km)
(sezon 2013 - 8130km)
(sezon 2014 - 8840km)
(sezon 2015 - 6887km)
(sezon 2016 - 7081km)
(sezon 2017 - 3855km)
(sezon 2018 - 9km)

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » ndz 05 cze, 2011

Miło to wygląda :)

Awatar użytkownika
Michalk001
Weteran
Weteran

Postautor: Michalk001 » pn 27 cze, 2011

Dziś zapewne przekroczę 6000km przebiegu i z tej okazji zrobiłem wczoraj dość konkretny przegląd.
Zacząłem od wymiany płynu hamulcowego - oczywiście wybrałem sposób bez zapowietrzania układu.
Pomimo że robiłem to 1 raz to wszystko poszło bardzo gładko - zero problemów i w 20 minut było po robocie.
Następnie sprawdziłem klocki:
Obrazek
No cóż zaczynają się prosić o wymianę, ale ja hamuję praktycznie tylko przodem. Na razie zostały bo nie mam nowych, lecz już zamówiłem. Jak przyjdą na dniach to wymienię bo to też banalne jest.
Od razu wykorzystując okazję że plastik zdjęty to nasmarowałem linki - sprzęgło można wciskać jednym palcem - niby chodziło lekko lecz po nasmarowaniu odczuwalna była znaczna poprawa.
Poza tym tak ogólnie wszystko sprawdziłem - luzy zaworowe, i ogólny stan innych elementów.
No i jazda próbna - sprzęt jeździ i hamuje, czuć że hamulec pomimo starych klocków też hamuje lepiej - już było czuć nierównomierne hamowanie - teraz "bierze" lepiej i hamuje równiutko - tak więc można dalej bezpiecznie nabijać kilometry.

Poza tym chciałbym wam powiedzieć coś ku przestrodze - wiele osób ma 72cm i pędzi po 80km/h. Uważajcie na siebie i starajcie się przewidzieć sytuację - ja miałem w poniedziałek tydzień temu niemiłą przygodę - jadąc z listami w deszczu zaledwie 35km/h - weszła mi starsza babcia na pasy bez zatrzymania i sprawdzenia nawet czy nic nie nadjeżdża. Zacząłem hamować tyłem który natychmiast zablokował i motorek zaczął tańczyć. Nie wcisnąłem przodu - gdyż skończyłoby się upadkiem. Hamując w poślizgu starałem się tak kierować żeby jej nie uderzyć - udało się dosłownie o centymetry, a ja stanąłem 2 metry za pasami. Tak więc myślcie też za innych - niektórzy naprawdę zatracili instynkt samozachowawczy i mogą nam narobić sporo kłopotów. Wiadomo - jak coś to motor jest winny a w razie jakbyście kogoś trafili to można mieć problemy za pojemność i prędkość.
Ostatnio zmieniony pn 27 cze, 2011 przez Michalk001, łącznie zmieniany 2 razy.
(sezon 2010 - 3321km)
(sezon 2011 - 6870km)
(sezon 2012 - 7467km)
(sezon 2013 - 8130km)
(sezon 2014 - 8840km)
(sezon 2015 - 6887km)
(sezon 2016 - 7081km)
(sezon 2017 - 3855km)
(sezon 2018 - 9km)

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » pn 27 cze, 2011

widzę ,że dbaasz o moto należycie :) maszyna z czasem staje się coraz piękniejsza .
niestety niektórym brak odpowiedzialności ,wyobraźni .

Awatar użytkownika
Diabolo
Weteran
Weteran

Postautor: Diabolo » sob 02 lip, 2011

No, no bardzo ładny motorek :)
Teraz taki zbajerowany wygląda poprostu super, widać jak się dba to się ma :)
Ja tak samo nie narzekam że chińskie zrobione prawie 9tys a trzyma się jak był by nowy z salonu choć jestem już drugim właścicielem :D
Zazdroszczę tego cichego wydechu w porównaniu do mojego to nieba a ziemia :D
Gratuluję i życzę bezawaryjnych kilometrów ;)
Moja ulubiona pozycja?
To pozycja za kierownicÂą mojego motoru
:D

Moja bestia xD
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/GB/Street/109128

Obrazek

Wróć do „Nasze motocykle”