• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

docieranko :P

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Re: docieranko :P

Postautor: Yautja » czw 09 lut, 2012

Ja nowy silnik docierałem w lutym przy mrozach -5*C i ładnie się dotarł,po prostu trzeba rozgrzać i nie przegrzewać
Obrazek

Awatar użytkownika
Szczepan
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Szczepan » czw 09 lut, 2012

Ja dotarłem w tamtym roku przez styczeń i luty i jak na razie bardzo ładnie chodzi :>

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » pt 10 lut, 2012

przekonaliscie, w weekend postaram się go zalożyć i zacząć powolne 1000km;)

gaźnik.. oczywiscie wolałbym dołożyć i kupic firmowy ale nie ma nic do 100,120 zł.. jakbyście mi taki znaleźli to biore;P jeśli przez dłuższy czas nie będzie żadnej ciekawej oferty to chyba kupie chine no bo co zrobić.. i teraz pytanie.. bo ja do tego silnika chce narazie zamnontowac pz19 z starego silnika i czy wtenczas trzeba dać więcej mieszanki? czy regulować jak zawsze?

Awatar użytkownika
PłanDeK
Specjalista
Specjalista

Postautor: PłanDeK » pt 10 lut, 2012

Yautja, trudno byłoby go w tych temp. przegrzać :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
MotĂłr nie umiera!
MotĂłr jest wieczny!

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » pt 10 lut, 2012

Na dotarciu,przy pierwszych kilometrach można ładnie zagrzać silnik
Obrazek

Awatar użytkownika
Olo
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Olo » pt 10 lut, 2012

michau_ek pisze:przekonaliscie, w weekend postaram się go zalożyć i zacząć powolne 1000km;)

gaźnik.. oczywiscie wolałbym dołożyć i kupic firmowy ale nie ma nic do 100,120 zł.. jakbyście mi taki znaleźli to biore;P jeśli przez dłuższy czas nie będzie żadnej ciekawej oferty to chyba kupie chine no bo co zrobić.. i teraz pytanie.. bo ja do tego silnika chce narazie zamnontowac pz19 z starego silnika i czy wtenczas trzeba dać więcej mieszanki? czy regulować jak zawsze?
Mnie pz19 ze zmiany z 72 na 125 nie potrzebował regulacji.
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Shock/109607
Obrazek[/URL]
Motocykl jest bogiem,
prêdkoœÌ na³ogiem
Pal gumĂŞ i szalej,
nie myÂśl co dalej

Awatar użytkownika
piotrus96
Weteran
Weteran

Postautor: piotrus96 » pt 10 lut, 2012

Ja docierałem swojego ogiego przez 250 km max. Cały czas 45, a przy 250 zmiana modułu i już dzida :p efekty tego są takie, że ogar idzie jak każdy inny. Zero różnicy :p

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » pt 10 lut, 2012

nie no.. dotrzeć jako tako go trzeba przez przynajmniej 500 km.. tego będę się trzymał

Awatar użytkownika
Olo
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Olo » pt 10 lut, 2012

Są różne szkoły. Moim zdaniem lepiej dłużej się pomęczyć przy docieraniu, to wtedy silnik się na pewno odwdzięczy :)
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Shock/109607

Obrazek[/URL]

Motocykl jest bogiem,

prêdkoœÌ na³ogiem

Pal gumĂŞ i szalej,

nie myÂśl co dalej

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » pt 10 lut, 2012

ja tam 50ccm nie oszczędzałem jako tako od początku 45 się jeździło bo więcej nie mogło xd jakoś specjalnie nie zwracałem na odpuszczanie manety uwagi ale oleje to na docieraniu nawet częściej niż trzeba wymieniałem i cyl itd się dotarł jak trzeba :]
Tylko po 5kkm się coś mu z rozrządem po...waliło i nadeszło 110ccm i tamten poszedł jako dawca organów xd co nie znaczy że cyl tłok czy pierścienie były złe bo poza lekkim nagarem był prawie jak nowy xd
a skrzynia i kartery itd to jak nowe były :]
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK
Lewa !!

Awatar użytkownika
Darvix
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: Darvix » sob 11 lut, 2012

wystarczy jezdzić w miare spokojnie. nie przegrzewać i dać czasem w pi*** przez jakis nie duzy odcinek nawet w tych pierwszych 200-300km : ja 72cc tak docierałem :d niby jezdzilme 50-60 ale juz po niecalych 50km na 3 dzien pocisnalem go na prostej do 75 :D i potem dalej w miare spokojnie i znowu za jakis czas tak do 70 i jest ok :) po 300 km wymiana oleju i git :) z calym silnikiem troche inaczej robilem bo mialme moduł zablokowany ale zaluje ze go nie wymienilem bo lepiej moim zdaniem dotarłem to 72cc :D

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » sob 11 lut, 2012

najważniejsze to:
te pierwsze kilka km spokojnie żeby się pierścienie dopasowały w miarę itd (nie mówię że się dopasują tak do 100% ale zawsze coś :D )
Później to taka spokojna jazda ze zmiennymi obrotami i aby nie przegrzać i tyle
tam się niektórzy patyczkują z tym docieraniem jak mnich składający big bena w wersji mini
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » sob 11 lut, 2012

no to nowiutki silniczek już w ramie, pare razy kopłem na sucho, potem jednego mocnego kopa i odpalił pięknie :P gaźnik wstępnie wyregulowany aby trzymał obroty, lecz nie jest jeszcze dobrze,co mi się bardzo podoba to skrzynia do góry luz 1234 w dół, nie będzie mnie kusiło aby w czasie jazdy wrzucić luz xP. dalej ogólnie to co mnie martwi;

-po 3cim czy 4tym odpalaniu zauwarzyłem jakiś "przedmuch" w okolicach cylindra, po mocnym kopnięciu chmura spalin spod silnika, dzieje się tak tylko wtedy kiedy silnik stoi tak z 10 min nie odpalany, jak się odpali go zaraz po zgaszeniu to tego nie ma.. czy należy się tym przejmować?

-gdy pochodził chwilę w ogrzewanym pomieszczeniu, jakies 2 minutki był odrazu ciepły.. mam nadzieje, ze tak ma być..

- w mojej 50tce kopa chodziła gładko.. może to już z braku kompresji itp ale w tej 125tce trzeba było się mocno zaprzeć.. a szczególnie za pierwszym razem.. i tu pytanie czy z czasem ona będzie chodziła lżej, gładko? czy zawsze będę musiał usiąść na motor, podeprzeć się nogą i dopiero kopać? XD

- czy jutro, przy -15,20 po rozgrzaniu silnika nie zaszkodzi mi śmignąć jakieś 5km? -20 to jednak niska temperatura a ja nie chciał bym nic uszkodzić :)

- CZUJNIK BIEGÓW.. kolory kabli są inne.. [takie jakie są na zdjęciach, jedno to kostka silnika, 2gie to instalacja motoroweru.. próbowałem to zrobić "podobnymi kolorami" ale spaliłem tylko 2 z 3ch bezpieczników... Olo, czy ktoś kto ma taki sam silnik.. możecie mi podpowiedzieć który do którego?

Obrazek - kostka z ogara

Obrazek -kostka z silnika

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » sob 11 lut, 2012

Kopka będzie ciężko chodzić bo ma dużą kompresję.
modó³ wm mugen sport cdti

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » sob 11 lut, 2012

i tyle? :D napiszcie mi cos więcej.. np co z tym przegrzewaniem, buchem spalin.. no i z tymi kablami :[

Wróć do „Mechaniczne”