• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

żeliwo 88ccm :D

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Awatar użytkownika
Lukas87
Specjalista
Specjalista

Re: żeliwo 88ccm :D

Postautor: Lukas87 » pn 28 maja, 2012

Mam takie pytanie czy cylinder po ścięciu pasuje czy trzeba też wymieniać łańcuszek??
Czy głowica z zestawów 72ccm jest taka sama jak w 110ccm jeśli inna czy inny łańcuch rorządu trzeba??

Spidi67
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Spidi67 » pn 28 maja, 2012

Lukas87 pisze:Mam takie pytanie czy cylinder po ścięciu pasuje czy trzeba też wymieniać łańcuszek??
trzeba zmienić na łancuszek 84 ogniwa.
Lukas87 pisze:72ccm jest taka sama jak w 110ccm
różnią się tylko z zewnątrz ;p środek ten sam .
<troll>

adrol

Postautor: adrol » pn 28 maja, 2012

ścinane zestawy potrzebują dłuższego łańcuszka, co w efekcie czyni go zbyt długim, jest tak bo tłok jest wyższy.
głowica nieco się różni, ma większe użebrowanie i jest rozfrezowana z 47mm na 52mm, ale tłok jest płaski więc nie ma problemu, zawory i kanały są takie same i nie trzeba zmieniać.

Awatar użytkownika
Lukas87
Specjalista
Specjalista

Dziwi mnie to iż tłok 110ccm od srodka sworznia do denka ma 19mm a tłok 72ccm ma 18mm (na wypukleniu tloka) czyli wychodzi na to iż tłok z 110 jest tylko 1mm wystarczy stoczyc go 1mm i powinno byc dobrze??

adrol

tłok 110 jest płaski więc zmierz sobie do krawędzi tłok od 72ccm,
W jednym temacie była o tym dyskusja i mówiłem, że jeśli jest to różnica 1 mm to można go obtoczyć na brzegach (nawet pokazałem zdjęcie przykładowe) i będzie większa kompresja i nie będzie potrzeby zmiany łańcuszka, ale nie wiem dokładnie jaka jest różnica pomiędzy tłokami, bo mnie to po prostu nie interesowało.

Awatar użytkownika
Lukas87
Specjalista
Specjalista

chyba kupie taki cylinder i pokombinuje bo tokarke mam pod reką :)

adrol

jak chcesz się bawić to ścinaj od dołu omijając tuleję. A z tym tłokiem to gdzieś na forum sa zdjęcia, ale nie pamiętam w jakim temacie.

Awatar użytkownika
Lukas87
Specjalista
Specjalista

Postautor: Lukas87 » wt 29 maja, 2012

Jeszcze mam pytanie czy kartery trzeba rozwiercać do 110ccm jako 88ccm bo widziałem na jednej aukcji że trzeba?? Jestem bliski kupna cylindra 110ccm i dlatego pytam żeby przeróbki ograniczyć

adrol

Postautor: adrol » wt 29 maja, 2012

Nie musisz rozwiercać karterów, tylko w przypadku gdy montujesz tłok 54mm i gdy masz kartery hondy 6v.

Awatar użytkownika
Lukas87
Specjalista
Specjalista

właśnie sprawdzałem różnice między tłokami 50 a 72 i 72 juz jest wyzszy wzgledem sworznia a denkiem jutro jade do sklepu porownac 50 i 72 z 110

fotka porownujaca 50 a 72

Obrazek
Ostatnio zmieniony wt 29 maja, 2012 przez Lukas87, łącznie zmieniany 1 raz.

adrol

ale jak widać krawędzie są na równi więc nie ma problemu, bo tutaj właśnie chodzi o różnicę na krawędziach.
Jakbyś mógł to zmierz jaka jest różnica (ile mm dokładnie)

Awatar użytkownika
Lukas87
Specjalista
Specjalista

Denko tłoka 50tki jest wklęsłe ale mierząc od najwyższej krawędzi to różnica około 1,5mm względem 72. Teraz czy te łezki są konieczne chodzi mi o tłok z 110??

adrol

mierzysz od krawędzi do krawędzi i wtedy nie ma różnicy, samo denko może wystawać ponad cylinder i tak jest w przypadku 72ccm, ale wtedy krawędzie nie wystają i tak powinno być czy jeśli jakiś tłok jest wklęsły a drugi wypukły to mierzysz najniższy punkt denka tłoka czyli krawędź z krawędzią tłoka wklęsłego.
Jeśli tłok ma środek denka tłoka wyżej niż krawędzie to potrzebne są wcięcia na zawory, jeśli jest wklęsły to nie ma takiej potrzeby.
Ile razy mam to jeszcze tłumaczyć?

Awatar użytkownika
Lukas87
Specjalista
Specjalista

adrol pisze:mierzysz od krawędzi do krawędzi i wtedy nie ma różnicy, samo denko może wystawać ponad cylinder i tak jest w przypadku 72ccm, ale wtedy krawędzie nie wystają i tak powinno być czy jeśli jakiś tłok jest wklęsły a drugi wypukły to mierzysz najniższy punkt denka tłoka czyli krawędź z krawędzią tłoka wklęsłego.
Jeśli tłok ma środek denka tłoka wyżej niż krawędzie to potrzebne są wcięcia na zawory, jeśli jest wklęsły to nie ma takiej potrzeby.
Ile razy mam to jeszcze tłumaczyć?

Wytłumaczyłeś i dzięki wielkie zamieszczam wymiary tłoków 110 a 72 co adrol, na to powiesz?? da się to spokojnie obtoczyć ??

Obrazek

adrol

Lukas87, Ja bym spróbował, jest 1,5mm materiału do zebrania, nie wiem jeszcze jak mają się odległości pomiędzy ostatnim pierścieniem a krawędzią, ale można dać tylko o 0,5mm dłuższy cylinder od 50ccm co powinno wystarczyć na jazdę bez zmiany łańcuszka, a tłok na krawędzi zjechać na 1mm i 2/3mm w głąb, ale w takim wypadku może tłok uderzać w głowicę, ale nie powinno być tego problemu na głowicy od 110, ewentualnie wystarczy przerobienie komory spalania na wzór tej z 110.
Ostatnio zmieniony wt 29 maja, 2012 przez adrol, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Mechaniczne”