• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Japońskie 75cc z płaskim tłokiem

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Re: Japońskie 75cc z płaskim tłokiem

Postautor: Yautja » pn 29 cze, 2015

Sama soczewka też nie wystarczy dlatego nie warto kombinować
Obrazek

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: Boszu » wt 30 cze, 2015

Pilo pisze:Tłok 47mm (72cm3 "80") do chińskich skuterów 4T jest wklęsły ...
Skoro miał 72, to czemu w serwisie podmienili mu głowicę na 50?
Natomiast jak wyglądała ta góra "w rezo" w porównaniu do zwykłej naszej 72?

Miał 72ccm, ale jak pisałem, zatarł... ;) (silnik parzył, a ten mu do odcięcia dawał i pewnie któryś zawór nie zdążył się schować)
I w serwisie musieli mu zmienić całą górę (tłok, cylinder, głowica, zawory, świeca, a nawet mówił że "podobno" zmienili wał)
I co do tego tłoka, przyglądałem mu się jeszcze i jest nieco krótszy niż zwykły typowy u nas tłok do 72ccm. (dół tłoka jest bardziej podcięty, może zrobię temu zaraz foto i podrzucę bo mam na stanie pod ręką nowy tłok 72ccm który będę innemu znajomemu zakładał)

A co do tego "rezo"... Było nieco gorsze niż na całym zestawie 72+72ccm. Gdyż na tym zestawie 72+50 w "rezo" nie dało się wycisnąć więcej jak 60km/h. A na pełnym zestawie 72+72ccm jak się przejechałem po złożeniu i przepaleniu, no to 70km/h było i silnik się jeszcze rozpędzał. Ale nie chciałem go już wkręcać na najwyższe obroty, bo silnik świeżo złożony i miał przejechane z 5 kilometrów + wcześniej ok. 10 minut pracy na biegu jałowym.
A sam kolega twierdzi że to niebo a ziemia w porównaniu do tamtej konfiguracji 72+50...

Ale sądzę że to 72+50ccm jest lepsze od 50+50ccm. ;) Ale raczej nie ma sensu kupować takiego zestawu jeżeli jest typowo Chiński, tylko lepiej kupić 72+72ccm ^^
Ostatnio zmieniony wt 30 cze, 2015 przez Boszu, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam na mĂłj kanaÂł na YT:
Link do kanaÂłu.
Znajdziecie tam Motovlogi, filmy ze ZlotĂłw, Stuntu i Testy motocykli/motorowerĂłw.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » wt 30 cze, 2015

Yautja, No nie wiem, według mnie wystarczy bo w samochodzie masz soczewkę w środku żarnik i nic po za tym.
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » wt 30 cze, 2015

W samochodzie masz jeszcze spryskiwacze i układ autopoziomowania świateł w zależności od obciążenia
Obrazek

Pilo
Majster
Majster

Postautor: Pilo » wt 30 cze, 2015

Boszu pisze: co do tego tłoka, przyglądałem mu się jeszcze i jest nieco krótszy niż zwykły typowy u nas tłok do 72ccm.
Te od skutera są właśnie krótsze.

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: michalkm » wt 30 cze, 2015

@ReallY, wszelkie pomysły typu żarówki z samochodu, przeróbki na H4, xenony itp. nie mają sensu z prostego powodu: będzie to a.) nielegalne b.) potencjalnie niebezpieczne. Tak więc nie ma sensu nawet iść dalej z rozważaniami w tym kierunku. Jeśli lampa jest w całości do chrzanu, to jedynym legalnym rozwiążaniem jest podłączenie innej homologowanej lampy z odpowiednimi dla niej żarówkami. Stąd pomysł na własną kompozytową czaszę.

@Boszu, nie mogę znaleźć w tej chwili wymiarów tłoka Kitaco, ale on minimalnie wystawał z cylindra w GMP, a UPG była mocno nietypowa, z grubym metalowym pierścieniem, a że tu ułamek milimetra robi konkretną różnicę, to na 100% różni się kompresją od patentu z tłokiem od skutera. Nie mówię że ma wyższą, czy niższą, tylko że znów to jest coś, czego nie da się porównać na podstawie samego podobieństwa kształtu.

Dziś wreszcie znalazłem czas na strojenie przy pomocy colortune. Powiem Wam, że było to pouczające doświadczenie, bo ustawienia, które wydawały mi się odpowiednie, nie były nawet w pobliżu optymalnych, było totalnie za bogato. Konieczne było podniesienie iglicy o jeden rowek (na środek), no i doregulowanie obrotów jałowych. Ciekawostka, że - inaczej, niż się spodziewałem - pomiędzy mieszanką zbyt bogatą a zbyt ubogą jest całkiem spory zakres, na pewno większy niż pełny obrót śruby od mieszanki.
Ostatnio zmieniony wt 30 cze, 2015 przez michalkm, łącznie zmieniany 1 raz.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy

Postautor: to&owo » śr 01 lip, 2015

dasz link do colortune ?

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: michalkm » śr 01 lip, 2015

Kupowałem tu: http://goo.gl/xepAu6
Taniej jest na ebay, ale biorąc pod uwagę koszty przesyłki różnica nie jest warta ew. problemów z wymianą, gdyby było coś nie tak.

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: szymo_97 » śr 01 lip, 2015

Pierwszy raz widzę coś takiego. Jak to działa? :D
GuoWe'i 125 > WSK 125 > CBR 125R > Benzer Texas > Suzuki RG 125 F > Honda CB-1 400 :D

Obrazek

gg. 20481530

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Najkrócej mówiąc, tam, gdzie w normalnej świecy jest biała ceramika, w której jest osadzona elektroda, to w tej ta ceramika jest przejrzysta, w związku z czym widać przez nią błyski zapłonów - a te różnią się kolorem w zależności od składu mieszanki i związanych z tym parametrów, głównie temperatury. I tak:

- zbyt bogata mieszanka spala się na żółto, jak w płomieniu świecy
- mieszanka o prawidłowym składzie spala się niebieskim płomieniem takim, jak na kuchence gazowej
- mieszanka zbyt uboga spala się płomieniem jasnoniebieskim, w ekstremalnych przypadkach prawie białym.

Skład mieszanki na jałowych reguluje się uzyskując żółty kolor, a następnie schodząc z dawką paliwa aż pokaże się niebieski (powinien być stale niebieski, ale jak najbliżej ustawień, gdzie był jeszcze żółty).
Skład mieszanki na średnich obrotach sprawdza się odkręcając powoli manetkę - powinien się trochę rozjaśnić, ale generalnie zostać niebieski, a przy odpuszczeniu zrobić na chwilę żółty.
Można też sprawdzić prawidłowy dobór dyszy, ale to już wymaga doświadczenia, bo odkręcić do pełna można tylko na ułamek sekundy.

Rzecz w tym, że wszystko to widać i nie trzeba nic zgadywać - raz, dwa, trzy i ustawione.
Ostatnio zmieniony śr 01 lip, 2015 przez michalkm, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » śr 01 lip, 2015

michalkm, Z tym że ja nie mam na myśli żarówek z samochodu bo promień jest inaczej kierowany, z oryginalnej lampy zostanie tylko ,,szybka" a odbłyśnik można wywalić ( mam tu na myśli wkładanie soczewek ) piotrus bardzo chwalił swoje lampy, uważam że ustawiając je odpowiednio nie raziły by innych kierowców ale to moje zdanie ;)
Specjalizacja:

RzeÂźbienie w metalu

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Wiem, @ReallY, i zapewne ktoś zdolny mógłby to zrobić tak, że byłoby lepiej niż z fabrycznymi, ale w razie wypadku byłoby nie do obronienia. Co było przyczyną? przerabiana lampa - i nawet jeśli nie będzie to miało sensu, to nie udowodnię, że nie. Tajne 75cc jakoś przejdzie, zwłaszcza, że to i tak tylko na chwilę, bo mam zamiar jeszcze w tym roku przerejestrować moto na A i wtedy założyć cały silnik Daytona albo Takegawa, ale kombinowana lampa to by był strach przy każdej jeździe. A jeżdżę w takim miejscu, gdzie kilka razy dziennie ktoś próbuje mnie zabić, dzieci i psy wybiegają bez ostrzeżenia, rowerzyści traktują użycie hamulców czy zatrzymanie na czerwonym jako niezmywalną hańbę, taksówkarze urządzają wyścigi tuż przed światłami itp. itd. Aha, i gdzie przejechanie 13km zajmuje 40-50 minut, pomimo, że wszyscy jadą 80km/h.

Pomysł na czachę lepioną z tkaniny węglowej dziś zmieniłem na lepszy: czacha oryginalna razem z lampą od jakiejś Yamahy, a boczki lepione. O wiele łatwiej je będzie zrobić niż czachę.
Ostatnio zmieniony śr 01 lip, 2015 przez michalkm, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: Boszu » czw 02 lip, 2015

Ja tam mam nie oryginalną żarówkę, misiaczki się jej przyglądali, ale nic złego nie powiedzieli... Wszystko zależy od homologacji. ^^ A takie soczewki raczej nie bardzo będą chciały przejść, chodź... W motorowerach tak szczerze mało kiedy czepiają się nawet podczas wypadku o takie rzeczy!

Kolega miał wypadek/stłuczkę gdzie koleś samochodem zaczął go wyprzedać w momencie, kiedy on skręcał w lewo... Kierunek był włączony i kumpel na kamerce miał to nagrane. W tym że kierunki to była tania China z allegro bez homologacji itd. I misiaczki się tego nie doczepili, tylko władowali mandat kolesiowi z samochodu. A fakt faktem, u niego te kierunki świecą jak gdyby nie mogły! Bo jest AŻ 6 ledów. -_- Gdzie u mnie jest o ile pamiętam 12 ledów i też to kiepsko widać! I zastanawiam się nad zmianą na jeszcze większe (o ile można dorwać)
Tak że, możliwe że o taką soczewkę by się nie doczepili. ^^

A wracając do tłoka, zrobiłem mu kilka fotek dla porównani:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ten wklęsły jest o ok. 0,8-1,0mm niższy (odległość od sworznia do góry tłoka) w porównaniu od zwykłego 72ccm, ogólnie sporo krótszy i ogólnie obydwa tłoki jak położyć jeden na drugim w ten sposób:
Obrazek
To niemal idealnie się zgrywają! <rotfl>

A tak po za tym, nadal nie kumam jak tak mogą robić w serwisie?! Rozumiem jakiegoś prywatnego mechanika jak np. Ja. Gdzie się kombinuje aby komuś zwiększyć jakoś moc po groszowych kosztach... Ale że tak robi serwis... <glupek>

A co do colortune... Fajne! Ale drogie! ^^ Co nie zmienia faktu że w moim garażu przydało by się takie cacuszko, by móc serwisując moto ustawić w 95% dobrą dawkę, a nie tylko w 60%? Albo i nawet mniej... ;)
Bo do dziś dnia nie spotkałem się z silnikiem wyregulowanym według takich właśnie urządzeń, i nie mam opcji porównania sobie jak to Ma pracować. ^^
I od razu mam pytanie, nadal występuje dołek przy odkręceniu pełnej manetki przy 0,5-2,0 tyś obrotów? Bo każdy komu reguluję silnik, zawsze się gryzie że mu to przeszkadza i że mu z tym źle, i przestawiam gaźnik tak, aby dało się odkręcić manetkę już przy 1,0-1,5 tyś obrotów. Co wydaje mi się że nie jest jednak chyba do końca prawidłową regulacją?!
Zapraszam na mĂłj kanaÂł na YT:

Link do kanaÂłu.

Znajdziecie tam Motovlogi, filmy ze ZlotĂłw, Stuntu i Testy motocykli/motorowerĂłw.

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: michalkm » czw 02 lip, 2015

Boszu pisze:A co do colortune... Fajne! Ale drogie! ^^ Co nie zmienia faktu że w moim garażu przydało by się takie cacuszko, by móc serwisując moto ustawić w 95% dobrą dawkę, a nie tylko w 60%? Albo i nawet mniej... ;)

Tak jak ja to widzę, to ustawić w 95% dobrze da się wyłącznie na daną chwilę (wilgotność, ciśnienie, temperaturę), za to zakres tolerancji jest naprawdę duży - prawidłowy niebieski płomień u mnie utrzymywał się przez znacznie więcej, niż jeden pełny obrót śruby. Po ustawieniu wkręca się może minimalnie lepiej, a może i tak samo, ale przynajmniej wiem na 100%, że ustawione jest prawidłowo i jeśli np. szukam przyczyny słabych dołów (o czym niżej) to mam szukać gdzieś indziej. A moc? nie widzę istotnej różnicy, niż przy ustawianiu na słuch, za to przypuszczam, że paliwożerność jest teraz najmniejsza.

Boszu pisze:I od razu mam pytanie, nadal występuje dołek przy odkręceniu pełnej manetki przy 0,5-2,0 tyś obrotów?

Wiesz, ja dopiero dwa razy dosłownie na kilka sekund odkręciłem na full i było to podczas szybkiej jazdy. Tak więc jeszcze nie wiem. Ale w zakresie niskich obrotów to ja mam nie dołek, tylko głęboką dziurę, dopiero gdzieś od 3 tys. zaczyna dobrze ciągnąć. Teraz po tych regulacjach mam jałowe obroty ustawione na nieco powyżej 1000rpm (dokładnie nie wiem, bo obrotomierz w Zippach jest totalnie rozkalibrowany i nie mam dobrze działającego pod ręką) i kiedy odpuszczam stopniowo gaz podczas jazdy, to płynnie zwalnia, ale kiedy obroty schodzą poniżej tych 3k, czuć wyraźny wzrost siły hamującej - tak, jakbym nagle lekko zacisnął klamkę. Podobnie jak startuję, to na samym początku jest muł i nagle rusza z kopyta.

Co ciekawe, około 3 tys. rpm jałowych ustawiał mi zawsze serwis i zawsze trochę się dziwiłem, że tak wysoko, ale myślałem, że tak właśnie ma być. Może mam od początku jakiś problem, o którym jeszcze nie wiem, a oni go w ten sposób omijali.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy

Postautor: to&owo » czw 02 lip, 2015

nie. serwisanci mają taką wiedzę i umiejętności. czasem mam wrażenie, że to ludzie totalnie bez pomysłu na siebie i tego co robią.
słaby dół to pewnie wina twojego zestawu i wysokiej kompresji :)
Ostatnio zmieniony czw 02 lip, 2015 przez to&owo, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Mechaniczne”