• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

jak podlaczyc chłodnice oleju 4t

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
bazyl815
Majster
Majster

Re: jak podlaczyc chłodnice oleju 4t

Postautor: bazyl815 » czw 20 cze, 2013

dzieki !!:)
Naked 120cc rr OGIEÑ!!!

; ))http://polskajazda.pl/Motocykle/Motorowery/143185

Awatar użytkownika
meGaS
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

Postautor: meGaS » czw 20 cze, 2013

ja radziłbym żeby wąż od dolnej śruby na głowicy poszedł wyżej na chłodnicy, bo to właśnie z dołu jest pompowany olej i ta pompka będzie miała lżej, bo olej będzie spływał z góry na dół w chłodnicy. A takto cały olej będzie pompowała do góry, aż do tego górnego węża.
Gdy pomogłem daj "pomogł" lub "piwko"
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Filmik - ogar 900 150 cm3: https://www.youtube.com/watch?v=3xDroaMLsAw
Moja maszyna na moto-4t: http://forum.moto-4t.pl/ogar-900-by-megas1994-vt63.htm
Moja maszyna na pj: http://polskajazda.pl/Motocykle/Romet/Ogar-900/81214

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » pt 21 cze, 2013

Co to za różnica? Olej i tak trafia tam pod ciśnieniem i tak, więc to bez różnicy ;)
Bayeriche Motoren Werke

Partyzant
Uczeń
Uczeń

Postautor: Partyzant » pt 21 cze, 2013

Różnica jest ogromna. Jak jej nie dostrzegasz to rozrysuj sobie drogę, którą tłoczony olej przebywa do granicznego punktu, w którym zaczyna pomagać siła grawitacji (szczytu układu, w tym przypadku najwyższego punktu chłodnicy). Okaże się, że ów droga jest dwu albo nawet trzykrotnie dłuższa, co obciąża pompę dwukrotnie większą ilością oleju tłoczonego w górę.
W efekcie wolniejszy przepływ oleju, większe różnicę w temp oleju na wyjściu i wejściu do chłodnicy oraz bardziej obciążona pompa.

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » sob 22 cze, 2013

Zadam takie pytanie, co za różnica czy pompuję na 10 metrów pionowo czy po skosie. Wysokość słupa ta sama. Więc jeden grzyb jak to się podłączy, a dwa pompa oleju jest zębata i da sobie rade.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Awatar użytkownika
turbo1988
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Postautor: turbo1988 » sob 22 cze, 2013

Też mam pytanie, czy jak kupuje się taką nową chłodnicę to jest jakaś instrukcja podłączenia ?
bo w tej chwili to w sumie tylko spekulujemy jak ma to być
WHAT'S THE PRICE OF A MILE

Jawa 350 639 "Kiara"
2X Jawa 90 Roadster
Jawa Mustang 50 "OHC"

Partyzant
Uczeń
Uczeń

Postautor: Partyzant » sob 22 cze, 2013

dzikilopez pisze:Zadam takie pytanie, co za różnica czy pompuję na 10 metrów pionowo czy po skosie. Wysokość słupa ta sama. Więc jeden grzyb jak to się podłączy, a dwa pompa oleju jest zębata i da sobie rade.

10m wysokości przy ukośnym przewodzie da sumę długości przewodu ponad 10m (twierdzenie pitagirasa). Chyba, że 10m to długość przewodu.
Otóż przy ukośnym przewodzie, część siły grawitacji (Fg= M*G) będzie kompensować siła reakcji podłoża (N=M*G*sinL)
Wraz z zwiększającym się kątem pochylenia L siła normalna będzie rosła (bo sin(0 st.) = 0 a sin (90st)=1) przypadku poziomego przewodu (kąt pochylenia 90st) siła grawitacji zrówna się z siłą ciężkości.

Poza tym mechanika płynów mówi o oporach przepłwu. A te w dużym uproszczeniu dla przewodu są kilkakrotnie mniejsze jak dla 180* kolanek jakie znajdują się w chłodnicy oleju i jest ich kilka.
Poza tym olej ma dużo większą lepkość kinematyczna niż woda. W grę wchodzą oczywiście przepływy uwarstwione, laminarne.

Wiem, że trudno wam to sobie wyobrazić ale podam wam banalny przykład, może wam to zobrazuje sprawę.
Spróbuj przetoczyć kamień po płaskim podłożu a spróbuj wtoczyć go pod górę. Przy wtaczaniu pod górę przeszkadza nam siła grawitacji. Tak samo przy tłoczeniu oleju w górę. Dodajmy do tego spore opory przepływu w chłodnicy.
Jeżeli w chłodnicy olej będzie spływał to pomoże siła grawitacji.
Jeżeli będzie tłoczony, to siła grawitacji będzie przeszkadzać.

Na koniec dodam, że możecie sobie zakładać to jak chcecie i mnie to nie interesuje, ale nie mówcie, że nie ma to żadnego wpływu.
Pompa nie wytrze się, ale wydajność układu zmaleje.

Awatar użytkownika
Billy Corgan
Specjalista
Specjalista
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: Billy Corgan » sob 22 cze, 2013

Spuentuję to mówiąc że przy tak małych objętościach nie ma to dużego znaczenia jak podłączysz tą mini chłodniczkę. Gorący olej jest bardzo rzadki i nawet najgorsza pompa da radę wtoczyć go pod gigantyczną ukośną górę 15 cm nad silnikiem - zamiast 3 cm wyżej tak by grawitacja nie przeszkadzała jak twierdzisz. To nie gaźnik z komorą pływakową tylko prosty układ zamknięty i przytaczanie tu wielkich słów typu "przepływy uwarstwione, laminarne, lepkość kinematyczna" to już chyba lekkie zboczenie albo chęć rozpalenia gwiazdy w sobie i w oczach innych. Be.

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » sob 22 cze, 2013

Partyzant, ale wiesz ę przez chłodnice popyla tylko część oleju idąca na głowice ?
Po za tym pomijasz jedną ale bardzo ważną kwestię a ja próbowałem cię nakierować.
Pompa zębata to pompa rotacyjna wyporowa specjalnie skonstruowana do pompowania gęstych cieczy. Pompy takie dają bardzo wysokie ciśnienia i dla pompy najważniejsze jest jak wysoko będzie pompować. A czy tłoczysz najpierw tak czy tak to jej wsioradno.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

pajchrowski
Uczeń
Uczeń

Postautor: pajchrowski » pn 01 lip, 2013

Mam pytanie trochę z innej beczki, gdzie można kupić węże/przewody do chłodnicy oraz na co zwrócić szczególną uwagę?

Wróć do „Mechaniczne”