• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Ośki kół - Smarowanie

Patenty na dane problemy
fake4r

Ośki kół - Smarowanie

Postautor: fake4r » pt 06 lip, 2012

Chciałbym wszystkim przypomnieć o smarowaniu osi kół przednich i tylnych, gdyż widziałem już kilkakrotnie że nowe motorki które kupujecie mają tam po prostu sucho :|
W moim i 2 motorkach kumpli, po prostu nie było tam niczym nasmarowane przez co zużywa się oś i piasta koła wewnątrz, a także opór toczenia jest wtedy duży, przez co tracicie trochę na osiągach. A jak wiadomo tarcie tam jest bardzo duże. Zresztą sami wiecie o podobnych przypadkach, gdy coś nie było dokręcone, coś źle zmontowane itd. I później każdy sam sobie poprawia swój pojazd po Chińczykach :)
Jak ktoś rozbiera i składa koło niech pamięta by smarować jakimś smarem np grafitowym, albo do przegubów np.
A jeżeli ktoś jeszcze nie ściągał kół, niech sprawdzi to sobie dla świętego spokoju.
A Ci co składali ale nie smarowali niczym tylko wytarli pięknie ośki do sucha to wiedzą co mają robić.
Takie małe przypomnienie dla dobra ogółu. :)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt 06 lip, 2012 przez fake4r, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
atlasik
Majster
Majster

Re: Ośki kół - Smarowanie

Postautor: atlasik » pt 06 lip, 2012

no ja sciagalem kola bo zmienialem opony tyl przod ma chinskiego 4T i powiem ze oski nie byly do konca suche ale za duzo smaru tez na nich nie bylo wiec troche dalem i tak jak kolega napisal warto posmarowac bo na suchym baku i oskach daleko nie zajedziecie ;) <rotfl>
BS-4T-125 Âłapie chwile ulotne jak ulotka!

Awatar użytkownika
Maciek
Weteran
Weteran

Postautor: Maciek » pt 06 lip, 2012

tylko nie smarujcie gwintów, bo może się wam śruba zluzować
Obrazek

Awatar użytkownika
Lukas87
Specjalista
Specjalista

Postautor: Lukas87 » pt 06 lip, 2012

ośki kół smarować <glupek> jak ośka wchodzi do łożyska więc bez sensu taki zabieg wręcz odwrotny efekt

fake4r

Spoko Ty nie musisz możesz jeździć na suchej :)
Głupoty piszesz poczytaj najpierw a potem się wypowiadaj masz tu dla przykładu http://www.scigacz.pl/Wymiana,kola,w,mo ... ,7947.html
Jakbyś miał tzw. pasowanie ciasne wtedy pod wpływem temperatury i praski się montuje, a u nas jest pasowanie luźne więc trzeba smarować.

Awatar użytkownika
Lukas87
Specjalista
Specjalista

piszesz brednie nie z tej ziemi że oś się zużywa od czego że jest sucha i co z tego jak ona fizycznie jest włożona w łożyska a to one się kręcą razem z ośka i się wymienia łożyska a nie ośke a smar miedziany się daje po to żeby ośka się nie zapiekła a nie po to że ma smarować w celu zmniejszenia oporów

fake4r

Nie będę się z Tobą kłócił bo widzę że nie ma sensu.
Jakbyś miał idealnie wpasowaną oś w łożysko wtedy była by nieruchomo i kręciła by się razem z wewnętrzną stroną łożyska. Wtedy nie ma tam żadnego tarcia. A tak nie jest !!! Mamy tu luz który zużywa oba elementy.
Bywaj zdrów :)
Uwaga przykład: w wałku rozrządu masz pasowanie ciasne łożyska, łożysko siedzi twardo na wałku, a w kole możesz z luzem wkładać ośkę przez łożysko tam i z powrotem. Przez co jest tam luz, a jak wiadomo dwa elementy metalowe które nie mają smarowania szybciej się zużywają.

PS. idź się piwa napij ja stawiam <okok>
Ostatnio zmieniony pt 06 lip, 2012 przez fake4r, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Lukas87
Specjalista
Specjalista

fake4r pisze:Jakbyś miał idealnie wpasowaną oś w łożysko wtedy była by nieruchomo i kręciła by się razem z wewnętrzną stroną łożyska. Wtedy nie ma tam żadnego tarcia. A tak nie jest !! ! Mamy tu luz który zużywa oba elementy.
Bywaj zdrów :)
Uwaga przykład: w wałku rozrządu masz pasowanie ciasne łożyska, łożysko siedzi twardo na wałku, a w kole możesz z luzem wkładać ośkę przez łożysko tam i z powrotem.

kolego to zaspawał łożyska żeby się nie kręciły albo najlepiej je wywal a daj samą tulejkę :] bo wg twojej głupiej gadki łożyska stoją

fake4r

No to się cofnij do podstawówki, gdzie uczy się dzieci czytania ze zrozumieniem.

Awatar użytkownika
Lukas87
Specjalista
Specjalista

fake4r pisze:Jakbyś miał idealnie wpasowaną oś w łożysko wtedy była by nieruchomo i kręciła by się razem z wewnętrzną stroną łożyska. Wtedy nie ma tam żadnego tarcia. A tak nie jest !! ! Mamy tu luz który zużywa oba elementy.

Ty naucz się czytać ze zrozumieniem swojej wypowiedzi sam piszesz że jeśli ośka była by spasowana to by się kręciła razem z łożyskiem wg Ciebie stoją bo ośka jest niespasowana czyli łożyska się nie kręcą. A tu proszę artykuł o zużywaniu się łożysk.
http://spec.pl/motoryzacja/naprawa-i-ek ... -motocykla
Wracaj do szkoły na fizykę jak działa łożysko i jaki nacisk robi ośka na łożysko :) jeśli łożysku ulegnie zatarciu wtedy ośka będzie się wyrabiać bo się będzie kręcić tak jak by była w tulejce :]
Ostatnio zmieniony pt 06 lip, 2012 przez Lukas87, łącznie zmieniany 1 raz.

fake4r

Stary już mnie wku***asz.
Nie napisałem że łożyska się nie kręcą sam tak twierdzisz.
Łożyska się kręcą tylko występuje luz między ośką a łożyskiem, minimalny ale występuje, no chyba że ty wbijasz ośkę do koła na siłę ?
Jakby oś była idealnie spasowana z łożyskiem nie trzeba by smarować jej gdyż nie było by nawet miejsca na smar. Mówię między osią a łożyskiem. A tak to oś wchodzi bez większego oporu gdy ją wkładasz w koło czyli jest ku**a luz, między tymi elementami. Czytaj.

Aha i co najważniejsze, łożyska masz tylko po zewnętrznych stronach koła, a w środku jest zwykły otwór gdzie wkładasz oś i koło się obraca na tej osi, więc wewnętrzna strona piasty ma kontakt z osią i jest tam tarcie, więc trzeba smarować. Jeśli dalej nie rozumiesz to ubolewam.

Żeby Ci to wyjaśnić potrzeba by chyba kilku dni, a ja nie mam czasu ani nerwów na takich jak ty, bo i tak nie rozumiesz podstawowych pojęć. Czytać i rozumować także nie umiesz.
Zaniżasz poziom forum.
Żegnam Cię OZIĘBLE.
Koniec tematu.
Nie chcesz nie smaruj, ale nie wprowadzaj w błąd innych.
Ostatnio zmieniony pt 06 lip, 2012 przez fake4r, łącznie zmieniany 1 raz.

_ANIOŁ_
Majster
Majster

Postautor: _ANIOŁ_ » sob 07 lip, 2012

Osobiście też pierwszy raz słyszałem o takiej czynności jak smarowanie ośki kół. To co ile Twój serwis przewiduje takie smarowanie???

fake4r

Postautor: fake4r » sob 07 lip, 2012

Jeżeli ściągam koło i wyjmuję oś wtedy czyszczę te elementy i smaruję od nowa.
A tak to jak masz założone to możesz jeździć spokojnie dość długo, tam jest wszystko ładnie skręcone i brud raczej się nie dostaje.
A dowiedziałem się o tym jak dałem swoją oś do przegwintowania gdy ukręciłem gwint.
I to nie do pana Zdziska z fabryki, tylko byłem u znajomego w profesjonalnym serwisie moto, i powiedział wtedy żeby smarować bo widać leciutkie ślady zużycia, i faktycznie lekko było widać.
Na szczęście to było po małym przebiegu więc nic wiele się nie stało.

Awatar użytkownika
Lukas87
Specjalista
Specjalista

Postautor: Lukas87 » sob 07 lip, 2012

fake4r pisze:Łożyska się kręcą tylko występuje luz między ośką a łożyskiem, minimalny ale występuje, no chyba że ty wbijasz ośkę do koła na siłę ?
Jakby oś była idealnie spasowana z łożyskiem nie trzeba by smarować jej gdyż nie było by nawet miejsca na smar. Mówię między osią a łożyskiem. A tak to oś wchodzi bez większego oporu gdy ją wkładasz w koło czyli jest ku**a luz, między tymi elementami. Czytaj.

Luz taki żeby wsadzić ośkę ale nigdy w życiu ośka nie kręci się osobno niż łożysko tylko i wyłącznie z środkiem łożyska no chyba że łożysko się zatrze to wtedy ośka będzie się obracać w tulejce łożyska.

fake4r pisze:Aha i co najważniejsze, łożyska masz tylko po zewnętrznych stronach koła, a w środku jest zwykły otwór gdzie wkładasz oś i koło się obraca na tej osi, więc wewnętrzna strona piasty ma kontakt z osią i jest tam tarcie, więc trzeba smarować. Jeśli dalej nie rozumiesz to ubolewam.

W środku koła ośka wisi w powietrzu tylko się opiera na bokach czyli na łożyskach :)

Mam ponad 13tys przejechane i zmieniałem opony, żadnego zużycia ośki bo jak ma się zużywać skoro łożyska są od tego a oś się smaruje tylko w przypadku wyciągania ośki żeby na przyszłość się nie zapiekła. Zrozum to <lol> <lol>

_ANIOŁ_
Majster
Majster

Postautor: _ANIOŁ_ » sob 07 lip, 2012

Generalnie to zawsze się smaruje łożyskowanie koła z osią jak się ściąga, stary kotlet :)

Wróć do „Tutoriale”