• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Przeróbka Routera WS na STUNT Psa ;)

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
MatQTK
Praktykant
Praktykant

Przeróbka Routera WS na STUNT Psa ;)

Postautor: MatQTK » sob 14 lip, 2012

Witam waham się nad decyzją ze router będzie przerobiony na stunt psa i mam kilka pytań . Czy szeroka kierownica i pegi zamiast podnóżków pasażera ochronią przed mocniejszymi glebami silnik ? Jak zrobić HB aby hamulec na kierownicy i w pod nogą działał ? czy gdzieś dodatkowo trzeba będzie zamontować crash pady ?

Awatar użytkownika
BarneY
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Przeróbka Routera WS na STUNT Psa ;)

Postautor: BarneY » sob 14 lip, 2012

MatQTK, HB z tego co wiem robi się tak, że dokłada się dodatkowy zacisk na tylnej tarczy hamulcowej. Masz tarczę, czy bęben?
Crash pady pewnie najlepiej byłoby na tylnym zawiasie, widełkach i jakoś koło silnika. + jakaś klatka na silnik by się przydała :)
JeÂśli pomogÂłem - postaw browarka :D

DziĂŞki :)

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » sob 14 lip, 2012

stary weź kup jakiegoś simsona i go lekko przerób i lepiej na tym wyjdziesz ;)
router w żadnym stopniu nie nadaje się do stuntu...
trzeba caluśką ramę wzmacniać, tą kierownice od razu możesz wyrzucić, klatkę silnika możesz zrobić przyspawaną (odpowiednio powyginaną) poziomo rurką "przechodzącą" przez środek boku silnika

ile upadków wytrzymają lagi tego również nie wiem...
tylne amorki są za miękkie i pochłaniają zbyt dużo energii przy stawianiu wheelie
itd itd itd...

do tego zdało by się odpowiednie ogumienie przynajmniej na tył by był w miarę stabilny, mocniejszy łańcuch bo oryginalny to guma od majtek, gum zabieraka kupionych na zapas i wg lepszego sprzętu to stuntu!
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK
Lewa !!

Awatar użytkownika
Pawlos312
Weteran
Weteran

Postautor: Pawlos312 » sob 14 lip, 2012

Według mnie to zostaw tego WS na niedzielne przejażdżki, a kup jakieś moto bez papierów, nawet simsona a jak wyrwiesz coś z AM6 to już będzie git.
Obrazek

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

hb i bęben to ciężka robota...
obydwa hamulce trzeba przerobić na linki (hb i oryginalny tylny)
przy przelotce muszą być obie linki (jedna z hb druga z nożnego) gdy wciskasz 1 dryga linka będzie się zaginać przez co pracują ci 2 hamulce...
można zobaczyć jak by to działało na lince bezpośrednio klamka przy kierownicy - bęben...

ja kombinowałem coś takiego http://ssmbasia.mojemoto.pl/#photo:a9ab024f15aeb2f5
jest to dźwignia która łączy 2 linki z hb
jak wiadomo dźwignia ułatwia wykonaną pracę i teoretycznie to powinno działać
w praktyce zdziałało i to całkiem mi się spodobało puki i klamka hamulca od roweru nie została mi w ręce... jeśli bym miał dalej to ustrojstwo i kontynuował projekt to bym dalej tak zrobił ale projekt close w ekspresowym tempie i rozpocząłem kolejny :>
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
wiesmak24
Specjalista
Specjalista

Postautor: wiesmak24 » sob 14 lip, 2012

A tak wogle jakbyś już dłużej mógł jechać na kole to silnik by nie wytrzymał. W pionowej pozycji smarowanie znikome. A do Budowy to zaszczep lepiej koło od racinga masz tam tarcze albo od TZR szerszy laczyk będzie na niej.

I daj crahs pady na kierownicę jak jeden człowiek z forum mowił o takowych właśnie.

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

smarowanie przy wheelie nie jest jeszcze takie najgorsze wiesmak24, mówiąc tu o tego typu silnikach ;)
nie żebym zachęcał do stuntu na tych silnikach ale tu kilometrami się nie jedzie na kole...
co prawda można by pomyśleć nad dodatkową przegrodą ale wątpię żeby ktoś takową wykonywał ;)

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
wiesmak24
Specjalista
Specjalista

Albo zalac olejem pod korek. <lol> <lol> ze 2 miechy temu było coś ze któryś z nas przytarł prawdopodobnie przez jazde na żwirowni na pochyłościach ale nie wiem jak to w końcu było.

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

jak zalejesz za dużo to ciśnienie wzrośnie i coś w końcu "pójdzie" jakaś uszczelka itp i ten olej wysadzi ;P

co za dużo to nie zdrowo ;)

a jak przytarł na pochyłościach to są 3 opcje (które mi aktualnie siedzą w głowie)
1. ciulowy olej
2. mało oleju
3. zbyt małe ciśnienie oleju (pompa oleju nawala ;) )

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
michal14
Weteran
Weteran

Postautor: michal14 » sob 14 lip, 2012

Co do smarowania to byłem dzisiaj na Stunt GP i dzieci, które mają 10-12 lat właśnie latali na jednym hondami z takim samym silnikiem co w naszych chińczykach jest i się nie zatarły, więc o smarowanie nie ma co się martwić.

Awatar użytkownika
wiesmak24
Specjalista
Specjalista

Tosz z tym lejem to była ironia. A no być moze. albo moze przegrzał tylko. Ale koniec ot. Miało byc o stuncie psa.

Awatar użytkownika
michal14
Weteran
Weteran

Postautor: michal14 » sob 14 lip, 2012

Co do hb na bębnie to kiedyś o tym czytałem i znalazłem jeszcze na kompie zdjęcie jak ma koleś hb zrobione.

Obrazek

Awatar użytkownika
wiesmak24
Specjalista
Specjalista

Cieżko będzie chcodzic. Nie poręcznie. Najlepiej właśnie na tarczy.

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

wiesmak24, lepszy ryc niż nic
tarczy nie ma i mieć nie będzie bo to za ciężkie pieniążki by to zrobić a na ciężkie chodzenie są różne sposoby ;)

michal14, o takie coś mi chodziło ale mi się wydaje że gościu ma to źle zrobione tylko z powodu że ma linkę + drut...
jak dla mnie to coś takiego ale na 2 linki ponieważ:
ten gościu gdy wciska hb to tam automatycznie popycha ten drut i popycha całą dźwignię w dół jakbyśmy normalnie hamowali nogą...
z tym że przy dźwigni jest sprężyna więc automatycznie hb nam ciężej chodzi...
na 2 linki mi się wydaje że patent jest dobry ponieważ gdy wciska się jeden hamulec druga linka się po prostu zagina i nie wpływa to na pracę obu hamulców...

Grunt to porządna dźwignia przy kierownicy ;)

[ Dodano: |14 Lip 2012|, o 14:15 ]
zrobić taką przelotkę tylko że na 2 linki i zrobić taką przelotkę przy dźwigni by dźwignia oryginalnego hamulca podciągała linkę ;)
a zestrojenie przelotek do długości linek to już musi zrobić sam wykonawca ;)

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
MatQTK
Praktykant
Praktykant

Postautor: MatQTK » sob 14 lip, 2012

Ogumienie mam na tył solidne ;) 110/90 starczy ;) em Łańcuch D.I.D wzmocniony więc to raczej guma od majtek nie jest ^^ gumy zbieraka mam z 3 zapasowe bo szybko się męczą , amorki na tył gazowe z regulacją twardości niedługo będą , zawias przód taki wcale badziewny nie jest , co do smarowania to pompa daje nieźle , a przegrzanie też raczej jakoś odpada to chłodnica jest a poza tym cały dzień by to trzeba katować. Największy według mnie problem to gdzie crash pady dać i jak się dobrze je rozstawiło to klatka nie potrzebna według mnie , a drugi problem to HB żeby to jakoś chodziło , nad kołami od TZR właśnie się zastanawiałem....

Wróć do „Pomoc”