• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Strasznie się przegrzewa

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
varos4545
Majster
Majster

Strasznie się przegrzewa

Postautor: varos4545 » pn 02 lip, 2012

Witam Forumowicze :)
Potrzebuję natchnienia bo już nie mam żadnych pomysłów co może być przyczyną przegrzewania się silnika. Wyczyściłem (czysty) gaźnik, wyczyściłem filtr powietrza, zaworki perfekto wyregulowane, gaźnik regulowany tysiące razy, wymieniłem świecę, no i przed chwilą wymieniłem uszczelkę pod głowicą, z której przy odpalaniu leciał dymek i czaaasami spadły ze dwie kropelki oleju. Myślałem, że uszczelka jest winowajcą przegrzewania się, niestety po złożeniu i zalaniu świeżym olejem; odpalam, silnik pracował nie całą minutę, i para zaczęła lecieć z niego.

Awatar użytkownika
Bumek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Strasznie się przegrzewa

Postautor: Bumek » pn 02 lip, 2012

tzn, przegrzewa sie czy tlok puchnie? bo jak to 2 to raz go przegrzales i bedzie juz tak zawsze, musisz go zmienic :)
Obrazek

Awatar użytkownika
varos4545
Majster
Majster

nie puchnie tłok, przegrzewa się po prostu

fake4r

Postautor: fake4r » pn 02 lip, 2012

Co to znaczy że się przegrzewa, mierzyłeś i temperatura za wysoka czy co bo nie rozumiem w czym masz problem ?

Awatar użytkownika
varos4545
Majster
Majster

kłęby pary, po minucie pracy silnika na wolnych obrotach + oparzona łapa bo zanim zaczęła lecieć para dotknąłem wydechu (ok. 30 sekund po odpaleniu)

fake4r

To że wydech jest gorący zaraz po odpaleniu to normalne.
Mi też leciała para, ale to było w zimie. Może masz w tłumiku wody gdzieś i paruje ?
Albo to nie para a inny dymek.

Awatar użytkownika
Bubles
Weteran
Weteran

Postautor: Bubles » pn 02 lip, 2012

varos4545 pisze:oparzona łapa bo zanim zaczęła lecieć para dotknąłem wydechu (ok. 30 sekund po odpaleniu)

Obrazek

Błagam... Tłumik robi się ultra gorący już po minucie pracy silnika... Więc się nie dziw że łapka boli, a poza tym przy tej pogodzie i temp. powietrza silnik dostaje po du*** i nic na to nie poradzisz bez chłodnicy...

Awatar użytkownika
varos4545
Majster
Majster

Mamy lato a nie zimę, tłumik jest suchy bo nie mam nieszczelnego garażu więc nie mam pojęcia skąd miałaby w nim stać woda. Może inny dymek? Może, ale to chyba nie jest normalne żeby ten 'inny dymek' leciał kłębami po minucie pracy silnika.

[ Dodano: |2 Lip 2012|, o 15:59 ]
Bubles, z jakieś 500km wcześniej normalnie mogłeś dotknąć nawet po dwóch minutach, więc coś tu jest chyba nie tak ;]

Awatar użytkownika
Bubles
Weteran
Weteran

varos4545, Nie zjada Ci oleju?

[ Dodano: |2 Lip 2012|, o 16:00 ]
Pantofelku, a pamiętasz chociaż jaka była pogoda i temp. 500km temu?

fake4r

A coś się dzieje więcej z silnikiem, źle pracuje czy coś ?

Awatar użytkownika
varos4545
Majster
Majster

Bubles, Nie mądralo nie zjada, zamiast pomóc to piszesz pierdoły, mówię że tak nie powinno być, więc podsuń pomysł dlaczego tak jest, a nie zgrywasz głupiomądrego i nic pożytecznego nie wnosisz do tematu.

fake4r, zanim wymieniłem uszczelkę to owszem, źle pracował no ale to wiadomo przy puszczającej uszczelce, teraz odpalił na starter bez gazu równo pracował, trzymał obroty nic nie zgrzytało, nic nie hałasowało, nic nie stukało i raptem ni z gruchy ni z pietruchy: para. No to zgasiłem go.

Awatar użytkownika
Bumek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Bumek » pn 02 lip, 2012

Z tym olejem dobrze powiedzial, sprawdz czy ci go nie ubywa, ja innego pomyslu nie mam :)
Chyba ze do paliwa na stacji szczą albo leja wode i paruje tym gownem xd
Ostatnio zmieniony pn 02 lip, 2012 przez Bumek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

EmTe :D

Postautor: EmTe :D » pn 02 lip, 2012

A patrzałeś czy bierze olej ?

Awatar użytkownika
Bubles
Weteran
Weteran

varos4545 pisze:Bubles, Nie mądralo nie zjada, zamiast pomóc to piszesz pierdoły, mówię że tak nie powinno być, więc podsuń pomysł dlaczego tak jest, a nie zgrywasz głupiomądrego i nic pożytecznego nie wnosisz do tematu.

Jedyną osobą która tutaj coś zgrywa to Ty. Podniecasz się jak świeca na wietrze. Człowiek grzecznie z Tobą rozmawia a Ty od razu reagujesz negatywnie.

Skąd masz kurna wiedzieć czy zjada czy nie zjada jak Ty się boisz nim przejechać bo Ci para z tłumika bucha? A jaki to jest kolor dokładnie? Sprawdzałeś pod latarką albo światłem dziennym? Przykładałeś szmatkę? Jaki zapach ma ta "para" ?
Zamiast podzielić się jakimiś konkretnymi danymi to ludzie muszą zgadywać, a jak Tobie się to nie spodoba to skaczesz jak wsza na grzebieniu. Ja się więcej już tu nie udzielam... Bo nic nie wnoszę.

pamiętaj ,że rozmiawiasz z innym użytkownikiem forum, więc ogarnij nieco temperament //speeder

Ja? No chyba speeder kolacji jeszcze nie jadłeś... :D Ja mam temperament łagodny i spokojny, jak kwiat lotosu na tafli jeziorka. Ale drażnią mnie prośby o wróżenie z gów** na patyku.

Ten typ niżej powinien dostać "High-Five" krzesłem w twarz.
Laski popychaczy?
BTW: Równie dobrze mogłem też napisać "Para leci z silnika" A wiesz że może lecieć z silnika i odmą i tłumikiem? A stąd wziąłem tłumik że napisałeś że z silnika a nie z odmy czy tam z odpowietrznika. Nazywasz coś ogólnie i jeszcze się marszczysz że ktoś Cię nie zrozumiał... Nadal jesteś dla mnie śmieszny, bo Ci się silnik przegrzewa... Do ch** PANA! Pojazd stoi w miejscu, zostawiasz go na jałowych to się dziwisz że łapie dużą temperaturę... Chłodzenie powietrzem, coś CI TO MÓWi? A zważywszy na pogodę to u mnie 110cc po 1km jazdy jest tak gorące że jak otworzę korek od wlewu oleju to widać mały jasny dymek... Więc przestań panikować. Ode mnie tyle. Więcej się tu nie udzielę, nawet nie przeczytam Twojej odpowiedzi.

"Mydełko FA... U"
Ostatnio zmieniony pn 02 lip, 2012 przez Bubles, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
varos4545
Majster
Majster

nie spytałeś o żadne szczegóły, nazwałeś mnie 'pantofelkiem' co wcale mi się nie spodobało więc nie dziw się mojej reakcji a i sam nie gadaj że "grzecznie ze mną rozmawiasz" Napisałem że para leci z silnika, więc skąd wziąłeś TŁUMIK?

Co do KULTURALNYCH użytkowników to regularnie sprawdzałem olej i nie ubywało, żadnego dymu z tłumika.

Rozmawiałem jakieś pół godzinki temu ze znajomym mechanikiem i stwierdził że winą przegrzewania się mogą być laski(?) popychaczy zaworów (podkreślił że nie zna się na tym silniku, powiedział po prostu ogólnie). I teraz pytanie, czy prawdopodobne jest ta teoria, że coś nie tak jest w głowicy?

Do kulturalnego pana wyżej: do tej pory tak nie było więc stąd moja "panika". Podałem za mało szczegółów? Przepraszam mój błąd; ale ciężko jest dopytać z którego miejsca leci dym? jaki kolor? jaki zapach? Zamiast tego lepiej wklejać jakieś memy i nazywać pantofelkiem. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony pn 02 lip, 2012 przez varos4545, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Pomoc”