• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Praca silnika 110cc

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
adam94pp
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Praca silnika 110cc

Postautor: adam94pp » śr 14 gru, 2011

Witam.Dzis dokonczylem skladanie mojeg silnika 110cc uradowany od razu wlozylem go do ramy.Podpialem wszystko i tu sie zaczyna.Musialem sie troche nakopac zeby odpalil.Zalapal na ssaniu na sek i dziwny dzwiek wydawal troche sie przestraszylem ale dalej staralem sie go odpalic no i w koncu sie udalo lecz nie tak jak chcialem bylo slychac szuranie jakby cos ocieralo na dodatek jakby brakowalo mu iskry zadko kiedy reagowal na gaz musialem sporo manetke trzymac zeby nie zgasl.Pomyslalem ze rozrzad ok patrze znak T i glowica minimum 1z nad wcieciem no to mysle pewnie zle (nie da sie ustawic idealnie na wcieciu,u mnie na 72cc bylo 1z ponizej wciecia)ok ustawiam 1z ponizej no i jeszcze gorszy efekt slychac zawory...Podczas gdy skladalem rozbieralm glowice,wybieralem walek koniki itp.Czy istnieje mozliwosc ze zle wlozylem walek rozrzadu? magneto? dodatkowo powiem ze w mojej glowicy pomiedzy glowica a konikami jest taka blaszka z kolkiem ktore sie rusza nie wiem po co to jest ale zlozylem wszystko wedlug fotek ktore zrobilem podczas rozbierania zreszta jak zawsze ze wszystkim caly silnik tez a czy moze to byc sprzeglo? gdy obracam magnetem tylko w 1 miejscu slychac szorowanie...HELP! bo naprawde nie wiem co mam zrobic :(
kilka fotek z rozrzadu i filmik jak dziala silnik
http://www.youtube.com/watch?v=Jem1NjEA ... e=youtu.be

Obrazek Obrazek

marcinhorbowicz
Praktykant
Praktykant

Re: Praca silnika 110cc

Postautor: marcinhorbowicz » śr 14 gru, 2011

U mnie to łańcuszek tak hałasuje. Jak go składałem to musiałem go na siłę naciągać, myślałem że tak trzeba.
Jakiś czas chodził dobrze i właśnie zaczął wydawać takie dźwięki.
Weź zobacz śrubokrętem na pokrywie rozrządu czy jest luźny.

Awatar użytkownika
agentmariusz
Praktykant
Praktykant

Postautor: agentmariusz » śr 14 gru, 2011

zobacz na zębatkę od rozrządu jaka ją szoruje... z pewnością nie masz podkładki i za mocno dokręciłeś ten dekielek...

110 ma inną kompresje i możesz mieć już za dużą przerwę na świecy, albą już trochę starą i po prostu ją gasi...

Regulacja gaźnika... chodź w sumie u siebie tez muszę kopnąć 8razy dopiero odpala ;/

Awatar użytkownika
adam94pp
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Ale ewidentnie slychac jak albo tlok wali o zawor albo nie wiem ale trzeba go trzymac na gazie swieca jest nowka IRYDOWA na 72cc miodzio bylo

[ Dodano: |14 Gru 2011|, o 21:14 ]
marcinhorbowicz, Jest luzny mozna normalnie lekko nakladac na walek..nie wiem dziwnie pracuje strasznie jak widzicie na filmiku co jakis czas wchodzi na obr i spada i tak wkolko mimo ze manetka gazu do polowy jest

Awatar użytkownika
mateusz167
Weteran
Weteran

Postautor: mateusz167 » śr 14 gru, 2011

nie może być taki luźny .. To pewni on tak nawala , ale czemu z tych obrotów schodzi , tego nie wiem .

Awatar użytkownika
adam94pp
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Jest tak ze normalnie nie musze podwazac aby go zalozyc ale jesli np spadl z zebatki od pompki to nie bylo by oleju bo poprostu by nie dzialala ale dziala wiec to nie od tego.Nie wiem co sie stalo ale hmmm u was jest tak ze jest napiety jak struna czy troszeczke taki luzny? u mni jest taki troche luzny ale nie strasznie napiety..zobacze jutro czy np napinacz dziala bo moze byc ta ze lancuszek nie idzie po kolko napinacza lancuszka wiec z tad ten dzwiek

Awatar użytkownika
agentmariusz
Praktykant
Praktykant

Postautor: agentmariusz » śr 14 gru, 2011

w 110 masz bezkolizyjny tłok

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » śr 14 gru, 2011

Ewidentnie łańcuszek wali. Jakby tłok walił to by było słychać non stop ten dźwięk. A może odwrotnie wsadziłeś napinacz?

Awatar użytkownika
adam94pp
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Napinacz jest ok napewno
Obrazek

Awatar użytkownika
mariusz1140
Praktykant
Praktykant

Postautor: mariusz1140 » śr 14 gru, 2011

Założyłeś klin na wał? i czy dobrze włożyłeś magneto?

Awatar użytkownika
adam94pp
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Klin na wal wlozylem magneto mozna wlozyc tylko w 1 pozycji

Awatar użytkownika
stepien0601
Weteran
Weteran

Postautor: stepien0601 » śr 14 gru, 2011

Może to dziwne, ale jak siebie wkręcę śrubkę od regulacji mieszanki paliwowo powietrznej to słychać też taki szorowanie jak ją wykręcę to nie słychać. Sprawdź.

Awatar użytkownika
PablOoS_88
Majster
Majster

Postautor: PablOoS_88 » czw 15 gru, 2011

mi tak strzela własnie jak jest zimny i nie mogę ujechać musi się rozgrzać a spróbuj ze ssaniem
junak xD
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dargas
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Dargas » czw 15 gru, 2011

stepien0601, PablOoS_88, Ludzie, o czym wy piszecie? Nie słyszycie napieprzania w silniku? To jest zile złożony silnik lub usterka.

Ogólnie nie mogę przez jeden filmik wywąchać usterki, ale mogę powiedzieć przyczyny.
Za słabo przykręcone sprzęgło do wału, przez co puka o pokrywę. Za słabo lub wystająca niedokręcona śrubka od pokrywki sprzęgła. Nie jestem pewny czy wtedy był silnik na biegu czy nie, ale możliwe ze zile złożona skrzynia lub kopniak. Jeśli silnik kopci to możliwe, że coś z tłokiem. Nie wiem czy masz kompresie duża czy taką średnia, jeśli taka słaba to coś z tłokiem lub zaworkami. Pisałeś coś o iskrze. Patrzyłeś czy magneto jest dobrze osadzone może masz krzywy wał i bije. Przez co ociera o pokrywę cewek lub cewki. Sprawdzi czy nie ma porysowanej pokrywy. Sprawdzi tez luzy zaworowe. Ale takie ocieranie może być spowodowane zile założyłem łańcuszkiem rozrządu. Zdjęcie pokazałeś nie wiem czy to jest aktualne zdjęcie czy po odpaleniu. Ale myślę ze masz zrzucony łańcuszek z kółka prowadzącego w cylindrze i wpadł po miedzy cylinder a kółko. Możliwe tez, że odłamał ci się kawałek aluminium z dekielka od wałka rozrządu i wpadł w kółko prowadzące. Najlepiej zrzuć cylinder i luknij sprawdzi czy nie bije ci wal.

Awatar użytkownika
adam94pp
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: adam94pp » czw 15 gru, 2011

Dargas, zdjecie jest z momentu gdy skladalem wiec do cylka poszlo te kolko.Patrzylem magneto i nic w nim nie szoruje.Gdy obracam magnetem dokladnie w 1 miejscu przez ok 1cm szoruje pozniej nie i tak wkolko dzwiek jakby pochodzi z wnetrza silnika ale nie jestem pewien.Dzis postaram sie na czuja ustawic rozrzad jesli sie nie uda silnik idzie na stol operacyjjny ponownie.Napewno to nie gaznik poniewaz to inny dzwiek niz zasysania powietrza

[ Dodano: |15 Gru 2011|, o 14:20 ]
Silnik byl wtedy na luzie dodam ze jak kopie to mi sie kreci kolo tak samo gdy mam odpalony silnik ale mozna je reka trzymac.Sprzeglo napewno zlozylem dobrze docisnalem mocno tak samo pokrywke od sprzegla.

[ Dodano: |15 Gru 2011|, o 14:57 ]
Jeszcze takie male pytanko czy walek rozrzadu mozna wlozyc odwrotnie?
i kolejne pytanie: jak jest walek to jest tak ze przez pewien czas oba zawory sa zamkniete a zebatak mozna swobodnie obrocic kilka cm i znow zapiera sie i trzeba mocniej pokrecic zeby przekrecilo i zawor sie otworzyl i teraz pytanie do was czy u was jest tak ze jak macie ustawiony rozrzad na znaki to czy macie wlasnie na srodku tego cyklu ( tzn te 2cm swobodneo ruszania walkiem)?? bo u mnie jak mam na znak to juz jest wlasnie na pograniczy otwierania sie zaworu czyli jak mam na T to zawor jest juz gotowy do otwarcia i chyba nie powinno tak byc.
Ostatnio zmieniony czw 15 gru, 2011 przez adam94pp, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Pomoc”