• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Spadek mocy.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
razor500
Specjalista
Specjalista

Spadek mocy.

Postautor: razor500 » czw 22 wrz, 2011

Od kilku dni wydaje mi się, że przyspieszenie jest gorsze niż wcześniej, a po za tym wskazówka kiedyś szła do 75km/h jak głupia, a przy wyższej prędkości już ciut wolniej, a teraz przy nie całych 70km/h zdaje mi się, że przyspiesza ciut gorzej. Nie wiem co jest grane. Raczej to nie jest to, że mi się tylko wydaje, że słabiej przyspiesza. Aha i jeśli chodzi o vmax to raczej jest taki sam. Przez kilka dni jeździłem bez filtra powietrza bo mi się zepsuł i myślałem, że dlatego gorzej przyspiesza. Przedwczoraj założyłem już go i to nic nie dało. Aha i mnie denerwuje jedno, że jak jadę ze stałą prędkością to co jakiś czas motor szarpie(nie dzieje się to często, bo powiedzmy raz na 1km). Też myślałem, że to przez brak filtra powietrza, ale nie.
Aha i jeszcze mniej ważna sprawa. Jak odpalam zimny motor to odpala super na 1 kopa i przez pierwsze z 10-15 sekund chodzi nie równo, a później przez kilka minut można powiedzieć idealnie równo.(cały czas chodzi na wolnych obrotach). A jak się przejadę, czy się silnik rozgrzeje(nie wiem od czego to zależy) to chodzi w miarę równo, ale nie idealnie równo. Jeśli się przyda taka informacja to silnik jak jest zimny to ma minimalnie wyższe obroty niż jak się rozgrzeje.

zipp shock
Specjalista
Specjalista

Re: Spadek mocy.

Postautor: zipp shock » czw 22 wrz, 2011

Może zaczyna ci zawór wydechowy przepuszczać kąpresję mi sie to zdażyło drugi raz. A mam mniej mocy z wolnych obrotów np jak ruszasz?
DR.ALBONista rzÂądzi

Awatar użytkownika
Diabolo
Weteran
Weteran

Postautor: Diabolo » czw 22 wrz, 2011

razor500, przeczyść dokładnie gaźnik i go dobrze ustaw, wyreguluj zaworki, sprawdz dopływ paliwa, świeca :)
Ostatnio zmieniony czw 22 wrz, 2011 przez Diabolo, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja ulubiona pozycja?
To pozycja za kierownicÂą mojego motoru
:D

Moja bestia xD
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/GB/Street/109128

Obrazek

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » czw 22 wrz, 2011

Tzn. teraz z wolnych obrotów minimalnie dłużej się wkręca na wysokie, ale prawdopodobnie, że mam dużo niższe wolne obroty niż kiedyś, ale tak mam już dość długo. Jak np. lekko odkręcę manetkę, żeby miał wyższe obroty i później odkręcę manetkę na full to się wkręca szybko. Jeśli chodzi o przyspieszenie to na 1 i 2 jest normalnie na 3 może i też normalnie, w każdym bądź razie jak jest gorzej to jest to minimalna różnica. Bym musiał sprawdzić, bo już nie pamiętam. Z kolei na 4 wyraźnie czuję, że jest słabszy. To najpierw może spróbuję przeczyścić ten gaźnik. Jeśli chodzi o świecę to mam prawie nową(NGK CR7HSA). Zrobiłem na niej kilkaset kilometrów. I jeszcze dzisiaj kupiłem nową fajkę(również NGK), bo stara mi się rozpadła.

Awatar użytkownika
lukasz
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900 '09
Podziękował : razy

Postautor: lukasz » pt 23 wrz, 2011

Awatar użytkownika
kriss3000
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Postautor: kriss3000 » pt 23 wrz, 2011

sprawdź ciśnienie w oponach
Wszystko na swoje priorytety, niestety...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Goger
Specjalista
Specjalista

Postautor: Goger » pt 23 wrz, 2011

razor500, a może ci się przytyło ?

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » pt 23 wrz, 2011

Jutro się tym wszystkim zajmę, ale dzisiaj miałem coś mi się przydarzyło. Jeżdżę motorem do szkoły i jakiś kretyn coś mi przestawił w gaźniku(tzn. tak mi się wydaje, że w gaźniku, najprawdopodobniej mieszankę). Jak odpaliłem motor, to odpalił i po chwili zgasł. Zwykle zimny odpalał i miał wtedy średnie obroty, a później im cieplejszy był tym obroty niższe. Lekko podkręciłem obroty i miał niskie, ale jak się trochę rozgrzał to na tyle niskie, że nie trzymał wolnych. Poza tym strasznie nierówno chodzi. Ale już mniejsza o to, bo i tak jutro gaźnik muszę rozebrać cały do czyszczenia, to i tak będę musiał ustawić go.
Jak już wcześniej pisałem(tzn. na ustawieniu gaźnika zanim mi go przestawili) na zimnym silniku miał nierówne obroty przez kilka sekund, potem trzymał idealnie równe, a po rozgrzaniu już w miarę równe, ale nie idealnie równe. I czy jakoś tak na logikę da się stwierdzić, czy w takiej sytuacji dać więcej paliwa do mieszanki czy więcej powietrza? Już zapomniałem jak to było, ale zimny silnik potrzebował więcej paliwa, żeby odpalić bez problemu, a jak jest cieplejszy to potrzebuje mniej paliwa. I skoro ładnie pali zimny, ładnie trzyma obroty, ładnie równo chodzi, czyli dostaje tyle paliwa ile potrzeba, i jak by dać mniej paliwa, to na rozgrzanym silniku dostawałby tyle paliwa ile mu potrzeba(mniejsza o to, że może wtedy gorzej chodzić jak jest zimny, ale jak się zagrzeje, żeby równiutko chodził). Da się to jakoś tak przewidzieć jak ustawić? Jak ostatnio kręciłem tą śrubką od mieszanki to jakoś nie mogłem ustawić tak, żeby równo chodził(ustawiałem na ciepłym silniku) i dlatego zadaję takie dziwne pytanie.

Awatar użytkownika
Michalk001
Weteran
Weteran

Postautor: Michalk001 » sob 24 wrz, 2011

To że po odpaleniu nierówno chodzi to norma - one mają długi króciec ssący i na początku nie ma wystarczającej ilości paliwa, dopiero po chwili jak zassie odpowiednią ilość to zaczyna równo pracować. Poza tym jak jest zimny to paliwo na zimnym króćcu częściowo się skrapla i stąd te nierówne obroty. Po niedługim czasie złapie trochę temperatury i obroty się stabilizują. Ja mam tak samo, ale mi to nie przeszkadza - i tak po odpaleniu czekam 1-2 minutki żeby pompa podała olej do wszystkich elementów silnika i żeby zaczął dobrze reagować na gaz. Ważne żebyś ustawił zawory i żeby ładnie chodził po rozgrzaniu. Poza tym lej paliwo na dobrych stacjach, to też sporo daje - ja nawet jeszcze od nowości nie odkręciłem gaźnika i nic nie wskazuje żebym na razie musiał to robić - a zobacz mój przebieg.
Ostatnio zmieniony sob 24 wrz, 2011 przez Michalk001, łącznie zmieniany 3 razy.
Zipp Salmo - przebieg do czasu sprzedaży 63538km:
(sezon 2010 - 3321km)
(sezon 2011 - 6870km)
(sezon 2012 - 7467km)
(sezon 2013 - 8130km)
(sezon 2014 - 8840km)
(sezon 2015 - 6887km)
(sezon 2016 - 7081km)
(sezon 2017 - 3855km)
(sezon 2018 - 9km)

Awatar użytkownika
adamss6411
Uczeń
Uczeń
Kontaktowanie:

Postautor: adamss6411 » pn 26 wrz, 2011

A ja podejrzewam pierścienie na wykończeniu .

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » pn 26 wrz, 2011

A przed ściągnięciem filtra było wszystko dobrze? Jeśli tak to prawdopodobnie się zabrudził i jak wyczyścisz to będzie wszystko dobrze.

Wróć do „Pomoc”