Posiadam jedną z odmian Rometa Ogara 900 z silnikiem 139 fmb i w zasadzie od samego początku użytkowania mam problem z ładowaniem. Ostatnio po pokonaniu około 60 km zauważyłem, że na światłach (pozycyjne) ładowanie spada do 13,8V, gdzie wcześniej na pozycji przy tych samych obrotach miałem 14,7V, oczywiście nie ma mowy o jeździe na światłach mijania, ponieważ wtedy nie ma w ogóle ładowania. Problem był też tego typu (gdy przejechałem około 60 km), że jak wyłączyłem światła to ładowanie było 15-15,1V, co nie zdarzało się wcześniej, czy to mogłoby oznaczać, że regulator może być już do wymiany, albo po dłuższej jeździe jest tak nagrzany, że nie może już odbierać tyle ciepła ? Ładowanie u mnie odbywa się na akumulator i światła idą z tego co się orientuję z akumulatora. Sprawdziłem ostatnio regulator napięcia i z tego co się zorientowałem to mam regulator z białą 4 pinową kostką i jak mierzyłem piny na nim ze sobą to kabel żółty był zwarty do masy, żaden inny nie miał zwarcia (są kable żółty, czerwony, biały zielony), poniżej zamieszczam wskazania jak mierzyłem cewki ze sobą (wychodzą z niej przewody (5): Zielony - sądzę że masa, żółty, Biały, (żółty i biały wygląda, że są chyba połączone razem) Niebieskobiały, Czarnoczerwony)
Mierzenie na test diody (jak zwarcie to piszczy) NA NIE ROZGRZANYM SILNIKU.
Zielony z Żółtym było zwarcie wskazało 5
Zielony z Niebieskobiałym wskazało 124
Zielony z Białym było zwarcie wskazało 25
Zielony z Czarnoczerwonym wskazało 641
Czarnoczerwony z Żółtym wskazało 645
Czarnoczerwony z Niebieskobiałym wskazało 759
Czarnoczerwony z Białym wskazało 644
Czarnoczerwony z Zielonym wskazało 642
Biały z Zielonym wskazało 27 zwarcie
Biały z Żółtym wskazało 35 zwarcie
Biały z Niebieskobiałym wskazało 129
Biały z Czarnoczerwonym wskazało 640
Niebieskobiały z Zielonym wskazało 123
Niebieskobiały z Żółtym wskazało 123
Niebieskobiały z Białym wskazało 123
Niebieskobiały z Czarnoczerwonym wskazało 754
Żółty z Zielonym zwarcie wskazało 5
Żółty z Niebieskim biały wskazało 121
Żółty z Białym wskazało 28
Żółty z Czarnoczerwonym wskazało 638
Sprawdziłem też omy na zakresie 200:
Biały z żółtym 2.3
Biały z zielonym 2.8
Biały z białoniebieskim 119
Biały z czarnoczerwonym nic nie wskazało
Czerwony czarny brak połączenia z przewodami
Zielony z białym 17.8
Zielony z niebieskobiałym 117
Zielony z żółtym 1.8
Żółty z białym 1.3
Żółty z białoniebieskim 117
Żółty z zielonym 1.8
Reszta brak przejścia.
Z tego wynika, że mam cewki zmasowane ? (Zielony, żółty i biały wychodzące z cewek mają ze sobą zwarcie)
Czy te wskazania są ok ?, co wymienić i co zrobić, aby w końcu mieć ładowanie ?. Widziałem, że są także regulatory napięcia z czarną wtyczką, a nie białą one czymś się od siebie różnią ?
Czy dałoby się zrobić tak w elektryce, aby światła szły np. przez kabel żółty bezpośrednio z cewek, a ładowanie akumulatora z białego kabla ?
Nigdzie nie mogę znaleźć jakiegoś poradnika jak zrobić, żeby w końcu było ładowanie, mam nadzieję, że pomożecie, aby motor został w rodzinie, ponieważ bez naprawy raczej będę musiał się z nim rozstać
.Regulator napięcia mam taki: https://gmoto.pl/regulator-napiecia,603 ... PSEALw_wcB
Cewki są tego typu (6 cewek) https://gmoto.pl/stator-iskrownik-bez-k ... 10642.html