• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Bardzo słabe ładowanie Ogar 900 - 139 FMB

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
ppppp123

Bardzo słabe ładowanie Ogar 900 - 139 FMB

Postautor: ppppp123 » wt 29 lip, 2025

Cześć,

Posiadam jedną z odmian Rometa Ogara 900 z silnikiem 139 fmb i w zasadzie od samego początku użytkowania mam problem z ładowaniem. Ostatnio po pokonaniu około 60 km zauważyłem, że na światłach (pozycyjne) ładowanie spada do 13,8V, gdzie wcześniej na pozycji przy tych samych obrotach miałem 14,7V, oczywiście nie ma mowy o jeździe na światłach mijania, ponieważ wtedy nie ma w ogóle ładowania. Problem był też tego typu (gdy przejechałem około 60 km), że jak wyłączyłem światła to ładowanie było 15-15,1V, co nie zdarzało się wcześniej, czy to mogłoby oznaczać, że regulator może być już do wymiany, albo po dłuższej jeździe jest tak nagrzany, że nie może już odbierać tyle ciepła ? Ładowanie u mnie odbywa się na akumulator i światła idą z tego co się orientuję z akumulatora. Sprawdziłem ostatnio regulator napięcia i z tego co się zorientowałem to mam regulator z białą 4 pinową kostką i jak mierzyłem piny na nim ze sobą to kabel żółty był zwarty do masy, żaden inny nie miał zwarcia (są kable żółty, czerwony, biały zielony), poniżej zamieszczam wskazania jak mierzyłem cewki ze sobą (wychodzą z niej przewody (5): Zielony - sądzę że masa, żółty, Biały, (żółty i biały wygląda, że są chyba połączone razem) Niebieskobiały, Czarnoczerwony)
Mierzenie na test diody (jak zwarcie to piszczy) NA NIE ROZGRZANYM SILNIKU.
Zielony z Żółtym było zwarcie wskazało 5
Zielony z Niebieskobiałym wskazało 124
Zielony z Białym było zwarcie wskazało 25
Zielony z Czarnoczerwonym wskazało 641

Czarnoczerwony z Żółtym wskazało 645
Czarnoczerwony z Niebieskobiałym wskazało 759
Czarnoczerwony z Białym wskazało 644
Czarnoczerwony z Zielonym wskazało 642

Biały z Zielonym wskazało 27 zwarcie
Biały z Żółtym wskazało 35 zwarcie
Biały z Niebieskobiałym wskazało 129
Biały z Czarnoczerwonym wskazało 640

Niebieskobiały z Zielonym wskazało 123
Niebieskobiały z Żółtym wskazało 123
Niebieskobiały z Białym wskazało 123
Niebieskobiały z Czarnoczerwonym wskazało 754

Żółty z Zielonym zwarcie wskazało 5
Żółty z Niebieskim biały wskazało 121
Żółty z Białym wskazało 28
Żółty z Czarnoczerwonym wskazało 638

Sprawdziłem też omy na zakresie 200:
Biały z żółtym 2.3
Biały z zielonym 2.8
Biały z białoniebieskim 119
Biały z czarnoczerwonym nic nie wskazało

Czerwony czarny brak połączenia z przewodami

Zielony z białym 17.8
Zielony z niebieskobiałym 117
Zielony z żółtym 1.8

Żółty z białym 1.3
Żółty z białoniebieskim 117
Żółty z zielonym 1.8

Reszta brak przejścia.

Z tego wynika, że mam cewki zmasowane ? (Zielony, żółty i biały wychodzące z cewek mają ze sobą zwarcie)

Czy te wskazania są ok ?, co wymienić i co zrobić, aby w końcu mieć ładowanie ?. Widziałem, że są także regulatory napięcia z czarną wtyczką, a nie białą one czymś się od siebie różnią ?

Czy dałoby się zrobić tak w elektryce, aby światła szły np. przez kabel żółty bezpośrednio z cewek, a ładowanie akumulatora z białego kabla ?

Nigdzie nie mogę znaleźć jakiegoś poradnika jak zrobić, żeby w końcu było ładowanie, mam nadzieję, że pomożecie, aby motor został w rodzinie, ponieważ bez naprawy raczej będę musiał się z nim rozstać :(.

Regulator napięcia mam taki: https://gmoto.pl/regulator-napiecia,603 ... PSEALw_wcB

Cewki są tego typu (6 cewek) https://gmoto.pl/stator-iskrownik-bez-k ... 10642.html

ppppp123

Re: Bardzo słabe ładowanie Ogar 900 - 139 FMB

Postautor: ppppp123 » czw 07 sie, 2025

Widzę, że forum już chyba wymarło :( Albo zbyt szczegółowo się rozpisałem i nikomu nie chce czytać się moich wypocin :)

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » pt 08 sie, 2025

miałem podobny problem. zrobiłem tak, że całość świateł idzie z aku, żółty został swobodny i tyle.
fakt, że zawsze palę na kopniak, bo mam wywalony rozrusznik, żeby koło magnesowe było lżejsze. i jest idealnie, aku zawsze po jeździe ma ok 12.9V. na posotojowych u mnie na wolnych miał 13.7, jak dawałem gazu t ok 14.5v. na mijania i odpalonym silniku było 12.7, ja dawałem gazu potrafiło skoczyć do 14,5v

ppppp123

Postautor: ppppp123 » wt 12 sie, 2025

Czyli jak żółty odłączę od instalacji to powinno działać to lepiej ?

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » ndz 17 sie, 2025

nie wiem czemu, u mnie żółty nigdy nie ma więcej niż 8v i jak były pod niego światła podpięte były wiecznie problemy, byle jakie światła, świrowanie z ładowanie.
teraz wszystko jest pod aku i ładowanie jest super, zresztą mało kiedy akumulator po jeździe ma mniej niż 12,9v. fakt, że ja mam instalcję zrobioną od zera, i z przodu mam jedną okrągłą lampę zamiast 2 żarówek, nie mam licznika, tam też było 5w na podświetlenie i 5w na kontrolkę biegu. jak policzyć do kupy to mam pewnie ok 20w obciążenia mniej niż ty.

ppppp123

Postautor: ppppp123 » pt 22 sie, 2025

Ja też już wszędzie gdzie się dało powyjmowałem żarówki, a na kontrolki biegów dałem ledy. Jak włączę pozycyjne to jeszcze jest ładowanie, ale jak już dam mijania to patrzę tylko jak spada wskazówka woltomierza, dodam, że na wolnych obrotach też nie ma ładowania dopiero jak trochę dodam gazu. spróbuję rozpiąć całkiem żółty od instalacji (wypnę z złączki pod siedzeniem) i sprawdzę, czy coś to dało.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » ndz 24 sie, 2025

na wolnych obrotach jak będzie 12.9 to jest ok.

Wróć do „Pomoc”