• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Problem z obrotomierzem

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
NaNosiewicz
Pojazd: Barton ranger 50

Problem z obrotomierzem

Postautor: NaNosiewicz » ndz 25 lip, 2021

Siema, w moim bartonie ranger Classic 50 (139fmb) od ok 200/300km nie działa obrotomierz, a właściwie nie działa poprawnie. Chodzi o to, że kręci się ale do max. Ok 5,5 tyś obrotów i się "blokuje". Ostatnio zaczął blokować się nawet wcześniej w okolicach 5/4,5 tyś obr. Nie wiem czym to może być spowodowane, na necie nic zbytnio nie znalazłem na ten temat.
Po drugie, to chciałbym się zapytać czy wydostający się olej z takich małych pokrywek zaworów to normalne? Mam już tam dość mocno, że tak powiem "urzygane" i zastanawiam się czy wszystko ok. Były te pokrywki raz rozkręcane jak sprawdzałem czy luzy zaworowe są dobre. Z tego co pamiętam to nie było tam żadnych uszczelek. Zakręciłem to tak z wyczuciem, dość mocno, ale tak żeby nie urwać gwintu.
I tak jeszcze swoją drogą, to czy można cały silnik polewać wodą podczas mycia motorowera? Jest to mój pierwszy pojazd z tym silnikiem i właśnie nie wiem czy nie dostanie się tam gdzieś woda.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator
Pojazd: YAMAHA XJ600N
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Problem z obrotomierzem

Postautor: JOSEMORALES » pn 26 lip, 2021

Witaj, w tycz pokrywkach powinny być o-ringi. A co do obrotomierza to kiedyś miałem podobny problem z licznikiem i wyszło na to że w środku odkręciła się śrubka i złapało ją do elektromagnesu w środku i blokowało, sprawdź więc w środku czy i tobie coś się nie odkręciło i nie blokuje . Pozdrawiam Arek

Kuaczozor
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Kuaczozor » pn 26 lip, 2021

Obrotomierz może też źle działać z powodu problemów z ładowaniem albo poluzowanych/zaśniedziałych styków.
Najłatwiej byłoby podłączyć inny i zobaczyć czy problem tkwi w urządzeniu, czy instalacji.

,,Blokowanie" występuje tylko podczas jazdy, czy również na postoju?

NaNosiewicz pisze:I tak jeszcze swoją drogą, to czy można cały silnik polewać wodą podczas mycia motorowera? Jest to mój pierwszy pojazd z tym silnikiem i właśnie nie wiem czy nie dostanie się tam gdzieś woda.

Jeżeli nie ustawisz strumienia wody tak, żeby wlewać ją od dołu prosto w przewód odmy - nic nie powinno się stać.

NaNosiewicz

Postautor: NaNosiewicz » pn 26 lip, 2021

Kuaczozor pisze:Obrotomierz może też źle działać z powodu problemów z ładowaniem albo poluzowanych/zaśniedziałych styków.
Najłatwiej byłoby podłączyć inny i zobaczyć czy problem tkwi w urządzeniu, czy instalacji.

,,Blokowanie" występuje tylko podczas jazdy, czy również na postoju?

NaNosiewicz pisze:I tak jeszcze swoją drogą, to czy można cały silnik polewać wodą podczas mycia motorowera? Jest to mój pierwszy pojazd z tym silnikiem i właśnie nie wiem czy nie dostanie się tam gdzieś woda.

Jeżeli nie ustawisz strumienia wody tak, żeby wlewać ją od dołu prosto w przewód odmy - nic nie powinno się stać.
Blokuje się on też na postoju (swoją drogą on chyba działa tak, że zlicza zapłony świecy i podaje na tarczy obrotomierza więc jazda nie ma tu chyba wpływu).
Jeszcze nie rozkręciłem i nie sprawdziłem czy coś go blokuje ale dzięki za pomoc odnośnie instalacji. Niestety nie mam innego obrotomierza żeby sprawdzić.

Kuaczozor
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Kuaczozor » wt 27 lip, 2021

NaNosiewicz pisze: Blokuje się on też na postoju (swoją drogą on chyba działa tak, że zlicza zapłony świecy i podaje na tarczy obrotomierza więc jazda nie ma tu chyba wpływu).

Przy sprawnym obrotomierzu nie powinna mieć wpływu, ale gdyby problemem były styki luzujące się od wibracji jest szansa, że efekt pojawiałby się tylko w trakcie jazdy.

Wygląda na to, że bez rozbierania zegarów się nie obejdzie.

NaNosiewicz

Postautor: NaNosiewicz » wt 27 lip, 2021

Kuaczozor pisze:
NaNosiewicz pisze: Blokuje się on też na postoju (swoją drogą on chyba działa tak, że zlicza zapłony świecy i podaje na tarczy obrotomierza więc jazda nie ma tu chyba wpływu).

Przy sprawnym obrotomierzu nie powinna mieć wpływu, ale gdyby problemem były styki luzujące się od wibracji jest szansa, że efekt pojawiałby się tylko w trakcie jazdy.

Wygląda na to, że bez rozbierania zegarów się nie obejdzie.
Ok dzięki za pomoc.

Wróć do „Pomoc”