• Administrator
  •  

    Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>
     

brak mocy 139fmb 110 4t

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
piotr333
Posty: 7
Rejestracja: śr 14 kwie, 2021
Pojazd: kinroad

brak mocy 139fmb 110 4t

Postautor: piotr333 » czw 15 kwie, 2021

Witam, mam problem z moim 110 a mianowicie problem polega na tym że silnik wkręca się do końca ale trochę mułowato 11,5k obrotów lecz brakuje mu mocy i jego v max z górki to zaledwie 70km/h i to nie przez przełożenia (zębatka przód 14z a tył 48z koło tył 18) lecz przez to że brakuje mu mocy i momentu bo wstaje ten silnik jak by mu się nie chciało więc sprawdziłem kompresje i wyszło coś około 10 bar na chińskim manometrze ściągnąłem cylinder i głowice ale tłok i cylinder jak nowy pierścienie też lecz postanowiłem rozebrać głowicę i na zaworach się zrobiły takie duże grzyby chociaż nie stukały i były dobrze wyregulowanie i teraz nie da ich się wyciągnąć.
wał się obraca zapłon nowy dwie cewki tłumik ful przelot gaźnik pz22 i moduł odblokowany tylko chyba łożysko od sprzęgła jest zatarte bo po wciśnięciu sprzęgła szumi.

proszę o pomoc każda podpowiedź się przyda.

kinroad xt50gy


Korba13
Posty: 4
Rejestracja: czw 06 sie, 2020
Pojazd: Kinroad xt50

Re: brak mocy 139fmb 110 4t

Postautor: Korba13 » czw 15 kwie, 2021

Jeździć obserwować może samo się naprawi ;p

piotr333
Posty: 7
Rejestracja: śr 14 kwie, 2021
Pojazd: kinroad

Re: brak mocy 139fmb 110 4t

Postautor: piotr333 » czw 15 kwie, 2021

wątpię :(

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator
Posty: 1044
Rejestracja: sob 04 cze, 2016
Pojazd: YAMAHA XJ600N
Otrzymał podziękowań: razy

Re: brak mocy 139fmb 110 4t

Postautor: JOSEMORALES » pt 16 kwie, 2021

Jak możesz to wrzruć zdjęcie tych "Dużych grzybów" bo nie czaję co się tam mogło stać. A co do zaworów to jak najbardziej mogą być sprawcą spadku mocy.

piotr333
Posty: 7
Rejestracja: śr 14 kwie, 2021
Pojazd: kinroad

Re: brak mocy 139fmb 110 4t

Postautor: piotr333 » ndz 18 kwie, 2021

JOSEMORALES pisze:Jak możesz to wrzruć zdjęcie tych "Dużych grzybów" bo nie czaję co się tam mogło stać. A co do zaworów to jak najbardziej mogą być sprawcą spadku mocy.

Nie umię ich podesłać niestety plik jest za duży


Awatar użytkownika
lukasz
Junior Administrator
Junior Administrator
Posty: 594
Rejestracja: czw 14 lip, 2011
Lokalizacja: okolice Gniezna
Pojazd: Ogar 900 '09
Podziękował : razy

Re: brak mocy 139fmb 110 4t

Postautor: lukasz » ndz 18 kwie, 2021

piotr333 pisze:Nie umię ich podesłać niestety plik jest za duży

Polecam fotosik.pl viewtopic.php?f=17&t=371
Jeśli chcesz, aby zdjęcie Twojej maszyny znalazło się na forumowym fanpage'u:
-dodaj je tutaj: viewtopic.php?t=7255&postdays=0&postorder=asc&start=15
-lub wyślij do mnie na lukasz_298@wp.pl

piotr333
Posty: 7
Rejestracja: śr 14 kwie, 2021
Pojazd: kinroad

Re: brak mocy 139fmb 110 4t

Postautor: piotr333 » pn 19 kwie, 2021


Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator
Posty: 1044
Rejestracja: sob 04 cze, 2016
Pojazd: YAMAHA XJ600N
Otrzymał podziękowań: razy

Re: brak mocy 139fmb 110 4t

Postautor: JOSEMORALES » pn 19 kwie, 2021

Nie wiem jaki był luz zaworowy aby tak trzonki zaworów rozklepać, takie klepanie zaworów musiało być słyszalne z kilometra. Zawory do wymiany, teraz ciekawe jak wyglądają koniki.

piotr333
Posty: 7
Rejestracja: śr 14 kwie, 2021
Pojazd: kinroad

Re: brak mocy 139fmb 110 4t

Postautor: piotr333 » pn 19 kwie, 2021

Dobra hyba wyjaśnione zawór wydechowy odmówił posłuszeństwa https://we.tl/t-lExve2uH2f

Kuaczozor
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 325
Rejestracja: wt 30 sty, 2018

Re: brak mocy 139fmb 110 4t

Postautor: Kuaczozor » pn 19 kwie, 2021

JOSEMORALES pisze:Nie wiem jaki był luz zaworowy aby tak trzonki zaworów rozklepać, takie klepanie zaworów musiało być słyszalne z kilometra. Zawory do wymiany, teraz ciekawe jak wyglądają koniki.



Masakra. Zapisuję na pamiątkę.

piotr333
Posty: 7
Rejestracja: śr 14 kwie, 2021
Pojazd: kinroad

Re: brak mocy 139fmb 110 4t

Postautor: piotr333 » wt 20 kwie, 2021

Koniki są praktycznie całe i zdrowe https://we.tl/t-LSuqoEHxzf a luzy jakie tam były to 0,05 i 0,07 więc nie wiem czym to było spowodowane ale dobrze że sprawa się rozwiązała

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator
Posty: 1044
Rejestracja: sob 04 cze, 2016
Pojazd: YAMAHA XJ600N
Otrzymał podziękowań: razy

Re: brak mocy 139fmb 110 4t

Postautor: JOSEMORALES » wt 20 kwie, 2021

Rozwiązała albo i nie bo przy takim ustawieniu zaworów nic nie mogło się wydarzyć, chodzi mi o zaistniały stan rzeczy. Więc lepiej się dowiedzieć co było powodem bo sytuacja może się powtórzyć.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Posty: 5330
Rejestracja: pt 12 lis, 2010
Lokalizacja: Mazowsze
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Re: brak mocy 139fmb 110 4t

Postautor: to&owo » wt 20 kwie, 2021

Wymień sobie te koniki. Albo chociaż śruby regulacyjne.

piotr333
Posty: 7
Rejestracja: śr 14 kwie, 2021
Pojazd: kinroad

Re: brak mocy 139fmb 110 4t

Postautor: piotr333 » czw 22 kwie, 2021

Wrzucam inną głowicę po regeneracji i powinno być wszystko w porządku jutro się okaże

Kuaczozor
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 325
Rejestracja: wt 30 sty, 2018

Re: brak mocy 139fmb 110 4t

Postautor: Kuaczozor » czw 22 kwie, 2021

Jak właściwie koniki albo śruby regulacyjne miałby wpłynąć na taki efekt?
Tu musiałaby być przyłożona większa siła niż przewidywana, albo zawory zrobione z gównostopu. Choć trudno założyć, że akurat oba były wadliwymi egzemplarzami.



Wróć do „Pomoc”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Created by Matti from StylesFactory.pl modified by Moto-4t
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
phpBB Xmas © PhpBB3 BBCodes
modified by Prelude
©2010-2019 Moto-4t.pl