• Administrator
  •  

    Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>
     

139fmb kompresjaó

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Mateusz555222
Posty: 3
Rejestracja: śr 17 lut, 2021
Pojazd: Kingway

139fmb kompresjaó

Postautor: Mateusz555222 » śr 17 lut, 2021

Witajcie. Moja żona stwierdziła że chce odpalac swojego kingwaya chopper z rozrusznika. Z racji że jej 154fmi nie posiada rozrusznika to przyszła pora na zmianę silnika na 139fmb. Mam taki na oku tylko właściciel niewiele o nim wie. Chciałbym przy zakupie chociaż sprawdzić kompresję. Ile powinna wynosic kompresja w tym silniku na zimno i kręcąc go z rozrusznika? Jest to pon 125 ponoc


Kuaczozor
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 302
Rejestracja: wt 30 sty, 2018

Re: 139fmb kompresjaó

Postautor: Kuaczozor » śr 17 lut, 2021

139FMB to 50cm³

Być może ktoś zmieniał cylinder i tłok, ale w takim wypadku trudno ocenić pojemność nie mierząc średnicy i skoku, ponieważ na allegro są różne scamy a domorośli mechanicy nie zawsze wiedzą do końca co robią.

Mateusz555222
Posty: 3
Rejestracja: śr 17 lut, 2021
Pojazd: Kingway

Re: 139fmb kompresjaó

Postautor: Mateusz555222 » czw 18 lut, 2021

Zakładając że jest zrobione jak powinno to ile powinien mieć kompresji?

Kuaczozor
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 302
Rejestracja: wt 30 sty, 2018

Re: 139fmb kompresjaó

Postautor: Kuaczozor » czw 18 lut, 2021

seler1500 pisze:
a). silniki czterosuwowe z zapłonem iskrowym

Pspr = 0,125 x ε

b). silniki czterosuwowe z zapłonem samoczynnym

Pspr = 0,21 x ε

gdzie:

Pspr – ciśnienie sprężania w (MPa)

ε – stopień sprężania badanego silnika

0,125 i 0,21 – wartości stałe


https://zssplus.pl/publikacje/publikacje37.htm

Lifan 163FML ma ε = 9,0:1 czyli 9

9 x 0,125 = 1,125 MPa czyli 11,25 Bar



139FMB i podobne, większe mają podobne stopnie sprężania (źródło), więc może tutaj jest też taki, ale pewności nie będzie póki nie znajdziesz specyfikacji, albo sam nie zmierzysz.

Mateusz555222
Posty: 3
Rejestracja: śr 17 lut, 2021
Pojazd: Kingway

Re: 139fmb kompresjaó

Postautor: Mateusz555222 » pt 19 lut, 2021

Dobrze. A teraz pytanie z innej beczki. Przy moim 154fmi od Magenta wychodzi jedna wiązka kabli A przy 139fmb wychodzą 2 wiązki... jedna podpinam jak przy wcześniejszym silniku A ta druga pasuje mi pod modul... jak to przerobić żeby było dobrze? Ktoś coś?


Kuaczozor
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 302
Rejestracja: wt 30 sty, 2018

Re: 139fmb kompresjaó

Postautor: Kuaczozor » pt 19 lut, 2021

Musiałbym to zobaczyć, ale obstawiam, że to wiązka czujnika do wyświetlacza biegów.
Przecież w poprzednim silniku też masz moduł. Jak miałby działać gdyby ,,pierwsza" wiązka z nim nie łączyła?



Wróć do „Pomoc”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości


Created by Matti from StylesFactory.pl modified by Moto-4t
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
phpBB Xmas © PhpBB3 BBCodes
modified by Prelude
©2010-2019 Moto-4t.pl