• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Spada łańcuch

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
polo
Weteran
Weteran
Pojazd: Złomosaki DIYedyszyn
Kontaktowanie:

Spada łańcuch

Postautor: polo » pn 29 sie, 2011

Cześć.

Mam dość poważny (niebezpieczny) problem.

Chodzi o to, ze przy skręcie w lewo- zwykły, długi zakręt- łańcuch mocno trzeszczy, przeskakuje i strzela. Motor traci stabilność i strach jechać dalej.

Większy problem zaczyna się przy skręcaniu w lewo na skrzyżowaniu. Jak stoję sobie na krzyżówce i ruszam, to przy mocniejszym dodawaniu gazu (żeby zachować jakąś dynamikę) łańcuch spada.
Dokładnie jest tak: Ruszam, wbijam 2 i się wychylam na lewo, dodaję gaz i TRACH! :|

Od nowości miałem zębatki i koło przestawione względem siebie o jakieś 2cm, dopiero kilka dni temu wpadłem na to, żeby zamienić miejscami tulejki dystansowe na ośce koła... ale dalej jest to samo.

Macie jakieś pomysły czemu tak się dzieje? Dopóki robię próby na krętej dróżce obok wsi nic szczególnego się nie dzieje poza niestabilnością w zakręcie i spadaniem na krzyżówkach, ale jak wyjadę na miasto i padnie napęd, albo się wywrócę, to będzie lipa :D

Pomocy!!! muszę to zrobić, bo planuje mocniejszy silnik.
#PRzRacingTeam
Obrazek....Obrazek....Obrazek

Awatar użytkownika
Brunon K ver. 205
Weteran
Weteran

Re: Spada łańcuch

Postautor: Brunon K ver. 205 » pn 29 sie, 2011

Spróbuj naciągnąć łańcuch, bo może być zbyt luźny.
Obrazek
EMO

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » pn 29 sie, 2011

LOL łańcuch się naciąga. Spoko mogłeś nie wiedzieć, luzujesz koło, i naciągasz napinacze, łańcuch ma mieć 1-2cm luzu. Pozdro ;)
modó³ wm mugen sport cdti

Awatar użytkownika
TaHa
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Postautor: TaHa » pn 29 sie, 2011

Ja miałem podobnie. Pierwsze co to łańcuch do wymiany i zębatki jeśli masz starte. Na sam początek sprawdź czy masz naciągnięty łańcuch dobrze. Potem ustaw nie względem kresek na wahaczu a tak na czysty rozum łańcuch musi iść prosto i koniec. Postaw motor i patrz czy masz prosto i tyle. Jeśli naciągniesz i będzie spadać a zębatki masz dobrze to tak jak mówię. Po przez ciągłe spadanie łańcuch się wykrzywił a gdy przyspieszasz się mocuje co powoduje spadnięciem. Przez takie coś niszczysz tylną zębatkę i przednią przy okazji. Nie ma co podsumowując: nowy łańcuch będzie pewnie potrzebny, do tego zębatki jeśli masz zjechane i tyle. Od razu mówię jeśli kupisz najtańszy łańcuch licz się z tym że problem będzie znowu za miesiąc nawet...

Zaopatrz się najlepiej w dobry firmowy łańcuch:
http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... nge_view=1

Taki jak kupisz nie ma nic lepszego, cały sezon przejedziesz a naciągniesz go 3-4 razy... Drugi też przejedziesz jak będzie o niego dbał <luzik>

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » pn 29 sie, 2011

Można zainwestować w D.I.D. ;)
modó³ wm mugen sport cdti

Awatar użytkownika
Wilku1122
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Wilku1122 » pn 29 sie, 2011

Łańcuch naciągnij sprawdź zębatki i ogólnie jak łancuch chodzi po nich i nie zamieniaj żadnych tulejek tylko naciągnij łancuch sprawdź zębatki ustaw porządnie koło i musi robić no chyba ze masz dwu ślada ;P
PIEC!
Obrazek
Obrazek

zipp shock
Specjalista
Specjalista

Postautor: zipp shock » wt 30 sie, 2011

ja tak miałem po 10000km na oryginalnych zębatkach i to ta zębatka przy silniku miała ząbki zjechane i też tak miałem,zmień zębatke zadawczą i sprawdź czy ztyłu masz równo koło wyregulowane.
Ostatnio zmieniony wt 30 sie, 2011 przez zipp shock, łącznie zmieniany 1 raz.
DR.ALBONista rzÂądzi

Awatar użytkownika
polo
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: polo » pt 02 wrz, 2011

Nie no panowie, nie róbcie zemnie idioty <lol>

Tulejkę zamieniłem, bo koło było przestawione w bok i moto szło bokiem...
Koło tylne jest ustawione idealnie prosto. Na zębatce przedniej zrobiłem max 100km, tylna ma ok 5000km i muszę stwierdzić, że widziałem bardziej zużyte :P

Ogólnie problem polega na tym, ze teoretycznie jest wszystko OK, a jednak łańcuch spada... i właśnie dla tego chciałem poradzić się na forum.

Myślałem, ze może przy dodawaniu gazu silnik się rusza... ale siedzi ciasno (z resztą łańcuch spadałby w dwie strony, a nie tylko przy skręcie w lewo).

Myślicie, że luźne łożyska w piaście mają aż tak duże znaczenie? Ostatnio rozkręciłem wszystko do zera i łożysko z koła wypadło mi jak obróciłem koło... idzie do wymiany. Wiecie jakie łozyska powinny tam iść w Yamasaki?
#PRzRacingTeam

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » pt 02 wrz, 2011

Polo z tego co zauważyłem to Yamasaki (nie tylko mój) mają poustawiane tylne koło trochę na lewo względem nadkola. Mi się to nie podobało i postanowiłem koło ustawić tak aby było prosto względem nadkola, ale wtedy zaczęły się problemy z tylnym hamulcem i spadającym łańcuchem. Spróbuj zrobić tak jak ja: odkręciłem całkiem nakrętki od napinaczy łańcucha, przesunąłem koło do przodu, a potem po trochę na zmianę dokręcałem nakrętki od napinaczy łańcucha. Po takim zabiegu u mnie hamulec odzyskał sprawność, a łańcuch przestał spadać. Tylko, żeby Ci łańcuch za bardzo nie wisiał, bo wtedy będzie spadał, no ale pewnie wiesz jak prawidłowo powinien być naciągnięty łańcuch. Aha i nasmaruj łańcuch jak masz suchy, bo mi kiedyś też spadał, jak był suchy, ale teraz wszystko jest ok i nie spada. Mam nadzieję, że pomogłem.

Awatar użytkownika
polo
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: polo » sob 03 wrz, 2011

Razor, masz rację, ale jest haczyk, już to zrobiłem wcześniej :D

Przypomniała mi się pewna- być może ważna- rzecz. Kiedy jeszcze słuchałem rodziców i (niechętnie) oddawałem moto do napraw gwarancyjnych podobno goście w Popowie coś tam ruszali przy kole. Yamasaki był oddawany właśnie z powodu przestawionego tyłu.
Jak się później okazało "szpecjalisty" z centrali chcą wyeliminować ruchy zębatki wywalili cały zabierak tzn gumki z piasty, a zamiast nich przykręcili zębatkę na sztywno śrubami... <glupek>

Co z tego? Właśnie sobie wymyśliłem teorię. Wcześniej zębatka miała możliwość lekkiego przestawiania się i ustawiania względem łańcucha. Teraz będąc przykręconą na sztywno koło jest prosto, ale zębatka nie może się ruszać i łańcuch nie zawsze trafia w zęby... To zawiłe, ale chyba możliwe.
Najlepsze jest to,z ę zebatka nie jest zwichrowana, a więc oznaczałoby to, zę ustawienie silnika jest kompletnie do niczego, bo mając idealnie ustawione koła łąńcuch idzie bokiem :|

I takim sposobem sam sobie odpowiedziałem na własne pytanie <troll>

Jak się kompletnie nie wk^^^ to kiedyś wezmę się za wywalenie silnika i wstawienie do nowa... Piszcie swoje sugestie, może aż tak drastyczne przeróbki nie będą konieczne.
#PRzRacingTeam

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » sob 03 wrz, 2011

Polo, u mnie zębatka zawsze była i jest sztywna i nie ma możliwości ruchu, a mimo tego łańcuch nie spada. Mam ją mocno przykręconą na 4 śruby do koła.

Wróć do „Pomoc”