• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

brak świateł :/

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Electrici

brak świateł :/

Postautor: Electrici » pn 10 mar, 2025

siemka :) dzisiaj rano złożyłem do kupy silnik tzn. założyłem nowe 72cc i.... Nie mam świateł :c po wsadzeniu silnika na miejsce i podpięciu go do elektryki włączam światła i są, no ok... pojechałem się przejechać, wracam i świateł już nie ma. Okazało się że światła miałem tylko dzięki akumulatorowi bo był naładowany dobrze ale padł. Jeśli wykręcę akumulator i go odpalę to powinienem mieć światła a ich nie ma :/ Brak ładowania? bo w trakcie jazdy akumulator nie powinien paść prawda? Co mogę sprawdzić??

wojtulaaa
Uczeń
Uczeń
Pojazd: Toyota Corolla

Re: brak świateł :/

Postautor: wojtulaaa » śr 27 sie, 2025

Wygląda na to, że problem jest w ładowaniu akumulatora. Skoro światła działają tylko przy pełnym akumulatorze, a podczas jazdy akumulator się rozładowuje, to najprawdopodobniej alternator, stator lub regulator napięcia nie działają poprawnie. Spróbuj zmierzyć napięcie akumulatora przy włączonym silniku – powinno być w okolicach 13,5–14,5 V. Jeśli jest niższe, to układ ładowania nie ładuje. Sprawdź też wszystkie połączenia od alternatora do akumulatora, czasem luźny przewód powoduje brak ładowania. Jeśli wszystko wygląda dobrze, problem może być w regulatorze napięcia lub samym statorze. Generalnie, jeśli akumulator jest naładowany, a przy jeździe napięcie spada, to nie jest wina samego akumulatora, tylko układu ładowania.
________________________________________________________________________________________________________
Najpiękniejsza muzyka to ryk silnika
Zabudowy meblowe z Krakowa jako sposób na zwiększenie miejsca w mieszkaniu

Wróć do „Pomoc”