• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Silnik 110cc - coś straszliwie rzęzi przy 40-50km/h.

Sp3r
Majster
Majster

Silnik 110cc - coś straszliwie rzęzi przy 40-50km/h.

Postautor: Sp3r » pn 19 mar, 2012

Witam wszystkich serdecznie! Jak widać jestem nowym użytkownikiem na forum, zwracam się do Was, ponieważ ja już nie mam pojęcia o co chodzi. Tak więc bez owiniaja w bawełnę przejdę do rzeczy.

Więc od wakacji 2011 roku jestem posiadaczem chińskiego crossa Enduro KinRoad, to samo co Yamasaki, Hyosung, Magnus Corda. Kupiłem go bez tylnego koła, a z tego co widziałem, to do KinRoada nie ma tylnego koła, tylko koło na przód, a jest to samo co Yamasaki, więc koło od niego równiez pasuje, tylko kosztuje 500zł, więc kupiłem koło od Yamahy DT za 100zł, trzeba było je trochę przyszlifować, żeby pasowało. Tak, wielka chwila, podniecenie, że będę jeździł. Zaraz gdy wrzuciłem drugi bieg dręczyło mnie okropne rzęzenie! Co się okazało w październiku były zerwane uchwyty silnika, także leżał on na ramie. Zostały solidnie przyspawane, podłożone gumowe podkładki, przez ten czas motorek przeszedł wiele zmian, ale mniejsza. Teraz gdy pogoda się poprawiła postanowiłem jechać w strasę, co się okazało wszystko cacy, cacy, a dalej rzęzi! Plastiki są tak przymocowanie, że to na pewno nie one, gdy na drugim biegu czy też trzecim jadę 40/50 km/h i się schylę, to słysze to rzęzenie w okolicach silnika, jakby cylinder czy głowica, lecz ja nie mam pojęcia co to może być. Dodam również, że gdy jadę 60/70, to aż tak straszliwie nie rzęzi, nie słychać prawie tego, ale i tak coś rzęzi. Tak więc moje pytanie jest następujące - spotkał się ktoś kiedyś z takim czymś? Do serwisu, ani naprawy oddawał nie będę, ponieważ zrobię to sam z ojcem. Po prostu przed rozkręceniem silnika pytam czy ktoś może podejrzewa gdzie pierw zajrzeć. Co tak może rzęzić? Łańcuszek od startera, zawory? No nie mam pojęcia, a chciałbym jeszcze powiedzieć, że mam mniejszego crossa Lifan 125, ten na kółkach 17" i 14". Obojętnie jakby nie jechać, to nic nie stuka, ani nie puka. Naprawdę, jeżeli ktoś wie co to może być, to proszę o pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam

Awatar użytkownika
piotrus96
Weteran
Weteran

Re: Silnik 110cc - coś straszliwie rzęzi przy 40-50km/h.

Postautor: piotrus96 » pn 19 mar, 2012

a może podnóżki trzaskają o rurę od tłumika? U mnie tak było :)

Sp3r
Majster
Majster

Postautor: Sp3r » pn 19 mar, 2012

Niee :P To jest Enduro, może fotke wstawię.

Obrazek
(wiem, wiem - błotnik i owiewka kijowe, ale nowa owiewka będzie już we wtorek ^^ )
Ostatnio zmieniony pn 19 mar, 2012 przez Sp3r, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » pn 19 mar, 2012

Sp3r, Zdejmij pokrywę magneta, może spadł ślizgacz łańcuszka rozrusznika. Spróbuj określić z której strony silnika wydobywa się dźwięk.
modó³ wm mugen sport cdti

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » pn 19 mar, 2012

najlepiej to by było jak byś jeszcze spróbował nam to nagrać ;)
nie mówię tu o super jakości ale jak byś nagrał i by było cokolwiek słychać to było by nam o wiele łatwiej ;)
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK
Lewa !!

Sp3r
Majster
Majster

Postautor: Sp3r » wt 20 mar, 2012

Alp3n, Tam już zaglądałem, łańcuszek cały, siedzi jak należy, tylko może lekko luźny - nie mam pojęcia. Dzisiaj spróbuję coś nagrać i ew. wrzucić foty.

fake4r

Postautor: fake4r » wt 20 mar, 2012

U mnie też rzęzi w pewnym przedziale obrotów i wtedy następują też największe drgania, może to nic groźnego a normalka skoro motor ładnie Ci jeździ pali ?

PS. Mi również koło tylne siadło - straszny szmelc, też kupiłem od japońca tyle że od suzuki dr 400 tak że może będzie się trzymać :)
Ostatnio zmieniony wt 20 mar, 2012 przez fake4r, łącznie zmieniany 1 raz.

Sp3r
Majster
Majster

Postautor: Sp3r » wt 20 mar, 2012

fake4r, No wiesz, według mnie, to raczej tak nie powinno być... Drgania/wibracje w każdym motorze/motorowerze są i będą raczej. Ale to rzęzenie jest nie do zniesienia :P W drugim crossie tak nie mam, a owych tematów na forach nie widzę. Także wydaję mi się, że to napewno jest coś nie tak. A z tego co widzę, to masz identycznie jak ja ^^ Jeżeli byś miał czas, to nagrasz filmik jaki to dźwięk? Ja też niedługo spróbuję coś nagrać.

Awatar użytkownika
przemoxsx
Majster
Majster

Postautor: przemoxsx » wt 20 mar, 2012

rozbierz silnik, jak ci sie cos rzuci w oczy podejrzanego to to wymien, bo co my ci mamy powiedzieć na odległość jak nawet tego nie widzimy.
JeÂśli pomogÂłem kliknij pomĂłgÂł lub postaw piwo.

50ccm- 760 km
72ccm- 2650 km
125ccm- 0km

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » wt 20 mar, 2012

i nie słyszymy :D
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

adrol

Postautor: adrol » wt 20 mar, 2012

Zadzwoń do lekarza i powiedz że coś Cię boli na ciele, z pewnością nie będzie miał pojęcia co to jest, podobnie jest z twoim opisem.
Zobacz czy nie ma jakiś luźnych elementów, zobacz czy łańcuch jest prosto i jest nasmarowany, podokręcaj wszystkie śrubki, przymocuj "latające" elementy, jeśli to dla Ciebie za duże wyzwanie, leć do mechanika, bo jeśli ktoś nie ma pojęcia o mechanice i zaczyna sie uczyć na swoich chińskich sprzętach to potem narzeka, że się psuje.

Sp3r
Majster
Majster

Postautor: Sp3r » śr 21 mar, 2012

adrol, adrol, Bez przesady, dobra? Przeczytaj jeszcze raz temat zanim napiszesz coś takiego. ja rozumiem, że trudno jest ocenić takie coś będąc przykładowo 500km ode mnie... Ale napisałem "Jeżeli ktoś się spotkał z podobnym problemem, to może wie o co chodzi". Film będzie na 100% dziś lub jutro. Jak wspomniałem śrubki, plastiki, nakrętki, podkładki itp. itd. to nie są na 101%. A po co mam iść do mechanika skoro mogę to zrobić z ojcem? A co do "chińskich sprzętów", to ja nie narzekam. Psuć się nie psuje jak wspomniałem, tylko okropnie rzęzi. I bardzo proszę, jeżeli możesz, to na przyszłość powstrzymaj się od tego typu tekstów, bo widzę, że źle zrozumiałeś co napisałem. Ja tutaj nie szukam zaczepek, lecz pomocy. A piszę temat, ponieważ zanim wsadzę "łapy" w silnik, to może uzyskam odpowiedź na zadawane pytanie. Widzisz - już jedna osoba się znalazła co ma "identyczny" problem. I mam nadzieję, że nie rozumiałeś tego jako atak na Ciebie :P W ogóle nie miałem nic takiego na myśli, po prostu chciałem sprostować.
Ostatnio zmieniony śr 21 mar, 2012 przez Sp3r, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
przemoxsx
Majster
Majster

Postautor: przemoxsx » śr 21 mar, 2012

A zobacz pokrywe zebatki zdawczej bo ja tak miałem, przy pewnej predkosci bylo slychac. Skonczyło się jak sie dekiel wytarł.
JeÂśli pomogÂłem kliknij pomĂłgÂł lub postaw piwo.

50ccm- 760 km

72ccm- 2650 km

125ccm- 0km

Sp3r
Majster
Majster

Postautor: Sp3r » czw 22 mar, 2012

No to tak. Wczoraj zostały regulowane zawory. Jeszcze raz sprawdzane wszystkie śrubki, podkładane podkładki. Silnik przesunięty trochę do przodu - troszkę dalej od ramy, przespawane mocowania. Podłozone podkładki pod śruby i tak. Jak jest górne mocowanie na śrube od silnika, to jest dobrze, po odkręceniu dolnej śruby nie było takich drgań, ani rzęzenia. A gdy ją dokręciłem to znowu to samo. Gumowe podkładki są podłożone, lecz dalej to samo. Myślałem, że coś z silnikem, lecz w 99% jestem pewien, że to przez tą śrube... <wnerw> Rzęzenie trochę się zmieniło po przesunięciu silnika, lecz dalej rzęzi. Ogólnie wydaje mi się, że temat można zamknąć i do kosza. Bo chyba nic innego nie da się zrobić :| A przyczyna jest już jasna.

Wróć do „Kosz”