Potrzebne narzędzia:
Klucz 19
Klucz 22
Klucz nasadowy 14 (najlepiej grzechotka)
Śrubokręt płaski (ważne aby był wytrzymały)
Śrubokręt 'gwiazdka'
Ściągacz magneta 27x1mm gwint lewy. (pasuje ściągacz wirnika od skuterków 2t china)
No to jedziemy.
1. Ściągamy pokrywę magneta i zębatki (niestety foto nie mam ale chyba każdy wie jak odkręcić
)
Widok jaki ujrzymy:
2. Blokujemy magneto poprzez włożenie płaskiego (jak wcześniej wspominałem, wytrzymałego) śrubokręta, wkładamy go miedzy cewki, na talerzu jest taki próg, o niego właśnie blokujemy.
3. Magneto mamy już zablokowane więc odkręcamy je, pamiętajmy iż musimy mocno trzymać śrubokręt i energicznie ciągnąć za klucz (w moim przypadku to grzechotka).
4. Wkręcamy ściągacz magneta w gwint na magnecie, przypominam iż jest lewoskrętny czyli wkręcamy w lewą stronę a nie w prawą.
Gdy już wkręciliśmy to blokujemy go kluczem 22 i kręcimy śrubą w środku ściągacza w prawą stronę.
Widok po zdjęciu magneta:
Pamiętajcie ze na wale jest klin! Nie można go zgubić ani wyrzucić z myślą iż to rzecz niepotrzebna!
5. Odpinamy kable od elektryki.
6.Odkręcamy 2 śrubki (u mnie gwiazdkowe, w różnych modelach mogą się różnić), jednej z nich dotykam śrubokrętem.
7. Ściągamy talerz z cewkami:
Jeżeli nie chce zejść to podważamy go śrubokrętem (tam gdzie są palce, pamiętamy aby nie uszkodzić impulsatora)
Widok po zdjęciu talerza z cewkami:
To by było na tyle. Ja na razie nie zakładam nowych części więc nie opiszę jak złożyć wszystko z powrotem do kupy, lecz to jest banalnie proste, po prostu przykręcamy nowy talerz w miejsce starego, zakładamy magneto, podpinamy elektrykę i tyle.
Zakładając magneto celujemy rowkiem (foto 1) w klin na wale (foto 2). Nie należy pchać na siłę, dopiero gdy po kilkunastu próbach magneto nie wchodzi to można spróbować na siłę.
FOTO 1
FOTO 2
Pozdro for all.

Może i mi kiedyś też 

![;]](https://forum.moto-4t.pl/images/smilies/krzywy.gif)