• Administrator
  •  
    Wspomóż nas i wyłącz blokowanie reklam :)
     

rhon lh50qt-9/kingway koyot problem ze światłami

pawelswdn95
Uczeń
Uczeń
Posty: 26
Rejestracja: czw 27 paź, 2016
Lokalizacja: świdwin
Pojazd: Rhon lh50qt-9

rhon lh50qt-9/kingway koyot problem ze światłami

Postautor: pawelswdn95 » wt 01 lis, 2016

Witam! przedwczoraj nabyłem skuter marki rhon (chiński 4t) po okazyjnej cenie, który wstępnie był nie na chodzie, jednak po kupnie i powrocie do domu, udało Mi się go uruchomić po jakichś 15-20 minutach grzebania. Skuter to praktycznie to samo co Kingway Koyot. Jednak mam problem z instalacją elektryczną, a konkretnie ze światłami. Otóż, gdy na przełączniku mam wyłączone światła, to świeci się tylne światło, jak przełączę pozycyjne i mijania to mam tylne, a przednie mam bardzo słabe i muszę trzymać przełącznik od zmiany świateł na krótkie/długie, gdy trzymam ten przełącznik to tylne światło mam słabsze trochę i gdy są włączone światła na luzie to przygasa podświetlenie licznika. Gdy tylko dodam więcej gazu lub np jadę to światło przednie przygasa i podczas jazdy światła przedniego niema, jest tylko tylne. Światło przednie jest tylko wtedy jak skuter pracuję na wolnych obrotach i jak trzymam przełącznik, jednak to światło jest bardzo słabe, tylne światło mam niezależnie od ustawienia na przełączniku. Mi się wydaję, że jest to problem z regulatorem napięcia, żarówki są nowe, o takiej samej mocy jakie były gdy kupiłem ten pojazd, może ktoś z was wie w czym może być problem? jeśli tak to proszę o odpowiedzi pod tematem. Z góry dzięki!


Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 175
Rejestracja: wt 25 cze, 2013
Lokalizacja: Trzebnica
Otrzymał podziękowań: razy

Re: rhon lh50qt-9/kingway koyot problem ze światłami

Postautor: Smolarek » wt 01 lis, 2016

Wszystko było by jasne gdyby wiadomo było jaki masz rodzaj instalacji, a przede wszystkim jak lecą światła z aku czy prądnicy . I tak jeżeli po przekręceniu kluczyka masz tylko kierunki i hamulec to masz światła ze statora/prądnicy i do odpalenia reszty potrzeba włączyć silnik - przy takim założeniu światło przenie leci po za regulatorem i to wyklucza twoją teorię o walniętym reglu , zapewne ,masz gdzieś zware lub zaśniedziałe styki zimny lut bądź przełącznik do czyszczenia lub wymiany - oczywiście nie wykluczany ingerencji osób trzecich w instalację i ich brak wiedzy w temacie- to na tyle jeżeli chodzi o światła z prądnicy/ statora. Opcja świateł z akumulatora to taka kiedy po przekręceniu kluczyka możesz włączyć wszystko , jeżeli tak masz to twoja usterka po za tym co masz to może być walnięty regel, uszkodzone aku . Do każdej opcji dochodzi brak porządnej masy na ramie , uszkodzony stator . Jak widzisz problem jest dość zawiły , to co ci proponuję to zacząć od zera . czyli po pierwsze multimetrem sprawdzić ładowanie , zbadaj też masę na rożnych punktach ramy czy zamyka obwód, jeżeli wynik ładowania na obrotach od jałowego do około 4 tyś dochodzi do 13-14 na multimetrze to jest ok , w takim wypadku pozostaje ci jechać kabelek po kabelku zaczynając od silnika czy coś nie jest zepsute.

pawelswdn95
Uczeń
Uczeń
Posty: 26
Rejestracja: czw 27 paź, 2016
Lokalizacja: świdwin
Pojazd: Rhon lh50qt-9

Re: rhon lh50qt-9/kingway koyot problem ze światłami

Postautor: pawelswdn95 » wt 01 lis, 2016

Instalacja jest 12V, w tej chwili nie mam podłączonego akumulatora, gdyż w miejscu na aku jest tylko jakaś kostka i nie ma kabli do których podłącza sie aku. Światła i kierunki mam tylko wtedy jak skuter pracuje, więc wynika z tego, że światła są zasilane z iskrownika, światła stop nie mam, gdy wcisnę hamulec, więc raczej ono jest wtedy, gdy jest podłączony akumulator. Dodam, że skuter u poprzedniego właściciela długo stał i może dlatego tak się dzieje

pawelswdn95
Uczeń
Uczeń
Posty: 26
Rejestracja: czw 27 paź, 2016
Lokalizacja: świdwin
Pojazd: Rhon lh50qt-9

Re: rhon lh50qt-9/kingway koyot problem ze światłami

Postautor: pawelswdn95 » śr 09 lis, 2016

Dodam tylko, że gdy włączę kierunkowskaz to światło tylne miga tj kierunek i jak włączę przednie światło, które jest słabe jak trzymam przełącznik od zmiany świateł drogowe-mijania to mam słabe światło tylne i jak włączę kierunkowskaz to zarówno tylne jak i przednie mruga tj kierunkowskaz, czy to coś z przerywaczem? proszę o odpowiedź!

speeder
Junior Administrator
Junior Administrator
Posty: 5164
Rejestracja: pt 12 lis, 2010
Lokalizacja: Mazowsze
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Re: rhon lh50qt-9/kingway koyot problem ze światłami

Postautor: speeder » śr 09 lis, 2016

Masa, konkretnie zwarcie na niej jest. Albo ktoś gdzieś przymocował plusa do ramy, lub plus dotyka ramy. Szukaj zwarcia, w kablach, kostkach
Wiara czyni cuda.

pawelswdn95
Uczeń
Uczeń
Posty: 26
Rejestracja: czw 27 paź, 2016
Lokalizacja: świdwin
Pojazd: Rhon lh50qt-9

Re: rhon lh50qt-9/kingway koyot problem ze światłami

Postautor: pawelswdn95 » pt 11 lis, 2016

Mam kolejny problem z tym pojazdem, podejrzewam, że to przez te problemy ze światłami się stało, otóż skuter odpalał, a gdy go zgasiłem to już przestał odpalać i w ogóle nie ma iskry, nie wiem, czy to czasem nie padł moduł, albo może cewka? bo jak kopie to tylne światło trochę łapie, czyli prąd z iskrownika dochodzi, jeśli ktoś miał podobnie to proszę o odpowiedzi

speeder
Junior Administrator
Junior Administrator
Posty: 5164
Rejestracja: pt 12 lis, 2010
Lokalizacja: Mazowsze
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Re: rhon lh50qt-9/kingway koyot problem ze światłami

Postautor: speeder » pt 11 lis, 2016

Kolego...rozbierz to i zacznij sprawdzać. Nie czaje dlaczego się tak uparłeś i odpalasz go ciągle, "klikasz" światła itd. To nie naprawi pojazdu.
Wiara czyni cuda.

pawelswdn95
Uczeń
Uczeń
Posty: 26
Rejestracja: czw 27 paź, 2016
Lokalizacja: świdwin
Pojazd: Rhon lh50qt-9

Re: rhon lh50qt-9/kingway koyot problem ze światłami

Postautor: pawelswdn95 » pt 09 gru, 2016

Witam ponownie! otóż problem ze światłami został rozwiązany, po wymianie regulatora napięcia światła działają jak należy. Do wymiany pozostały tylko przełączniki. Piszę to dlatego, że w tym temacie zasugerowano, że regulator napięcia nie ma wpływu na światła, a jednak ma, przynajmniej w moim skuterze, na poprzednim paliło tylną żarówkę a przednia tylko się żarzyła i wraz ze wzrostem obrotów gasła, po wymianie regulatora napięcia problem znikł, tak więc piszę to po to, by inni wiedzieli na przyszłość.

speeder
Junior Administrator
Junior Administrator
Posty: 5164
Rejestracja: pt 12 lis, 2010
Lokalizacja: Mazowsze
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Re: rhon lh50qt-9/kingway koyot problem ze światłami

Postautor: speeder » pt 09 gru, 2016

Nasz błąd. Dziękujemy, że informujesz jaka była przyczyna. To bardzo miłe z Twojej strony.
Jeżeli chcesz to mam tanio dobre przęłączniki z mojego Rometa.
Wiara czyni cuda.

pawelswdn95
Uczeń
Uczeń
Posty: 26
Rejestracja: czw 27 paź, 2016
Lokalizacja: świdwin
Pojazd: Rhon lh50qt-9

Re: rhon lh50qt-9/kingway koyot problem ze światłami

Postautor: pawelswdn95 » pt 09 gru, 2016

A ile byś chciał za nie? musiałbym sprawdzić najpierw u siebie, jakie mam kostki, żeby były takie same, bo z tego, co widzę, nie każdy przełącznik ma takie same, musiałbym sprawdzić jeśli masz od ogara 900 to na pewno kostki nie będą pasować, gdyż też posiadam od ogara 900 i kostki nie pasują, chyba, żeby na kabelki podłączyć, to może i by działało

speeder
Junior Administrator
Junior Administrator
Posty: 5164
Rejestracja: pt 12 lis, 2010
Lokalizacja: Mazowsze
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Re: rhon lh50qt-9/kingway koyot problem ze światłami

Postautor: speeder » pt 09 gru, 2016

wyciagasz kabelki, przekladasz do starej kostki i ogień :p
Wiara czyni cuda.

pawelswdn95
Uczeń
Uczeń
Posty: 26
Rejestracja: czw 27 paź, 2016
Lokalizacja: świdwin
Pojazd: Rhon lh50qt-9

Re: rhon lh50qt-9/kingway koyot problem ze światłami

Postautor: pawelswdn95 » sob 10 gru, 2016

Może i masz racje. Zobaczę jak mam u siebie, chociaż nie wiem, czy to będzie pasować., chodzi mi o to, że w kostce jest miejsce na ileś tam kabli i w przełączniku od ogara jest ich chyba więcej, ale jak sprawdzę to będę wiedział na 100 i napisze tu

speeder
Junior Administrator
Junior Administrator
Posty: 5164
Rejestracja: pt 12 lis, 2010
Lokalizacja: Mazowsze
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Re: rhon lh50qt-9/kingway koyot problem ze światłami

Postautor: speeder » sob 10 gru, 2016

za cały komplet cenię sobie 40zł, masz tam cięgło ssania, czujnik sprzęgła itd. Sprawdź, jeżeli chcesz, służę pomocą przy podlączeniu.
Wiara czyni cuda.

pawelswdn95
Uczeń
Uczeń
Posty: 26
Rejestracja: czw 27 paź, 2016
Lokalizacja: świdwin
Pojazd: Rhon lh50qt-9

Re: rhon lh50qt-9/kingway koyot problem ze światłami

Postautor: pawelswdn95 » sob 10 gru, 2016

Ja mam taką kostkę, jak na zdjęciu w tym linku http://iv.pl/images/96957923779155487394.jpg, a w ogarze jest trochę inaczej, wiem, bo mam taki przełącznik od ogara, trzeba by było wszystko przelutować to by wtedy działało może. Dałem link do zdj bo nie moge tu zdj dodać.

speeder
Junior Administrator
Junior Administrator
Posty: 5164
Rejestracja: pt 12 lis, 2010
Lokalizacja: Mazowsze
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Re: rhon lh50qt-9/kingway koyot problem ze światłami

Postautor: speeder » sob 10 gru, 2016

A tylko jedną kstkę masz? To prościzna jest. Bo to wszystko i tak działa na tej samej zasadzie. Szkoda, że nie mieszkasz bliżej bo bym Ci to z radością zamontował.
Wiara czyni cuda.


Wróć do „Pomoc”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości

Created by Matti from StylesFactory.pl modified by Prelude & pavaczek
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
phpBB Xmas © PhpBB3 BBCodes
modified by Prelude
©2010-2018 Moto-4t.pl