• Administrator
  •  

    Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>
     

Moto 125 przerywa po zmianie modułu DC CDI.

Kufik
Uczeń
Uczeń
Posty: 26
Rejestracja: wt 29 wrz, 2015
Pojazd: Gb street

Moto 125 przerywa po zmianie modułu DC CDI.

Postautor: Kufik » wt 17 maja, 2016

Podczas jazdy zgasł mi motocykl. Powrót do domu diagnoza- uszkodzony moduł. Doraźnie kupiłem moduł dc cdi od qada 250 podpiolem iskra jest wszystko pięknie odpala od razu ale przerywa na wolnych a jak dodam gazu to kompletnie gaśnie. Świeca kompletnie czarna a motocykl zachowuje się dokładnie jakby był na ssaniu. Wyczyscilem gaźnik ustawiłem zawory sprawdziłem rozrząd i dalej nic. Wiem że powiecie żebym zmienił moduł na oryginalny ale nie wydaje mi się żeby to była przyczyna.Nie mam akumulatora a napiecie na szynie +12 zamyka analogowy woltomierz z zakresem 0-15V. Na cyfrowym sa zaklocenia. iskra koloru fioletowego. Dzięki z góry za każdą pomoc. Będę na bieżąco informować bo cały czas przy nim dlubie.


speeder
Junior Administrator
Junior Administrator
Posty: 5243
Rejestracja: pt 12 lis, 2010
Lokalizacja: Mazowsze
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Moto 125 przerywa po zmianie modułu DC CDI.

Postautor: speeder » wt 17 maja, 2016

a ten modul ma takie samo wyprzedzenie zaplonu jak fabryczny? Bo o to moze sie rozbijac cala sprawa. Gaznik regulowales?

Kufik
Uczeń
Uczeń
Posty: 26
Rejestracja: wt 29 wrz, 2015
Pojazd: Gb street

Re: Moto 125 przerywa po zmianie modułu DC CDI.

Postautor: Kufik » wt 17 maja, 2016

Motocykl to cbr 125 a moduł od qada 250cc nie wiem jakie maja katy wyprzedzenia zaplonu.


Dodano o 11:04
Gaznik przed zmiana byl wyregulowany aczkolwiek teraz tez probowalem.
Dodam ze wczesniej tak samo zachowywal sie ale na ssaniu gaznik czyszczony tloczek od ssania prawidlowo chodzi.


Proszę edytować swój post w przypadku dodawania informacji, nie tworzyć kolejnego pod spodem. //lukasz

Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 175
Rejestracja: wt 25 cze, 2013
Lokalizacja: Trzebnica
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Moto 125 przerywa po zmianie modułu DC CDI.

Postautor: Smolarek » wt 17 maja, 2016

Prawie pewne że to cewka zapłonowa ta co jest na kablu wysokiego ,ale ją szlak trafia w momencie jak szlak trafi stator. W sumie od niego zacznij , sprawdź najpierw wizualnie czy cewy nie przy jarane, jak nie widać to już pozostaje sprawdzić cewkę wysokiego i przy okazji święcę wymień tylko tą z opornikiem bierz. Przynajmniej takie objawy u mnie dały taką diagnozę . Daj znać co wyszło.

Kufik
Uczeń
Uczeń
Posty: 26
Rejestracja: wt 29 wrz, 2015
Pojazd: Gb street

Re: Moto 125 przerywa po zmianie modułu DC CDI.

Postautor: Kufik » śr 18 maja, 2016

Zasilanie idzie z regulatora 12v nie ma osobnej cewki cdi ~80v. Napięcie +12 raczej poprawne trochę podwyższone. Cewkę wn sprawdzę spróbuję założyć od skutera. Jaka oporność ma cewka pierwotna to sprawdzę miernikiem. Niewykluczone że jest przebicie.


Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 175
Rejestracja: wt 25 cze, 2013
Lokalizacja: Trzebnica
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Moto 125 przerywa po zmianie modułu DC CDI.

Postautor: Smolarek » śr 18 maja, 2016

Szczerze ci powiem, że nie przyszło mi do głowy mierzenia tej oporności z prostych przyczyn - części są tak tanie, że jak podejrzewałem usterkę podzespołu to po prostu wymieniałem na nową.

Kufik
Uczeń
Uczeń
Posty: 26
Rejestracja: wt 29 wrz, 2015
Pojazd: Gb street

Re: Moto 125 przerywa po zmianie modułu DC CDI.

Postautor: Kufik » czw 19 maja, 2016

No cewke mam oryginalna z GB Street regulator tez ale oryginalny modul do cbr swoje kosztuje. <rotfl>

Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 175
Rejestracja: wt 25 cze, 2013
Lokalizacja: Trzebnica
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Moto 125 przerywa po zmianie modułu DC CDI.

Postautor: Smolarek » czw 19 maja, 2016

Japonia fakt ma cene, ale takie usterki za często sie nie trafiają, nie zwuciłem uwagi ze to cbr. Ja mam chine wiec na ceny nie narzekam. A moze moze jakiś przeszczep z niego sprzeta tylko trzeba by wiedziec jak to idzie w oryginale co by kable prawidlowo wpiąć.

Kufik
Uczeń
Uczeń
Posty: 26
Rejestracja: wt 29 wrz, 2015
Pojazd: Gb street

Re: Moto 125 przerywa po zmianie modułu DC CDI.

Postautor: Kufik » czw 19 maja, 2016

Myslalem ze zaloze modul od qada 250 to bedzie chodzic ale wyglada na to ze na tym module nie pojedzie jutro jeszcze usiade i pomierze w koncu Technik Elektronik <lol>

Kufik
Uczeń
Uczeń
Posty: 26
Rejestracja: wt 29 wrz, 2015
Pojazd: Gb street

Re: Moto 125 przerywa po zmianie modułu DC CDI.

Postautor: Kufik » pn 23 maja, 2016

Nie chce zapeszac ale prwdopodobnie to wina regulatora w srode podlacze i dam znac



Wróć do „Pomoc”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Created by Matti from StylesFactory.pl modified by Moto-4t
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
phpBB Xmas © PhpBB3 BBCodes
modified by Prelude
©2010-2018 Moto-4t.pl

 

 

cron