• Administrator
  •  

    Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>
     

Aprilia RS50

DariuszRS50
Posty: 2
Rejestracja: ndz 17 kwie, 2016
Pojazd: Aprilia RS50

Aprilia RS50

Postautor: DariuszRS50 » ndz 17 kwie, 2016

Witam. Otóż niedawno, bo jakiś tydzień temu zatarła mi sie aprilia z niewiadomych przyczyn. Zawiozłem do mechanika a on następnie cylinder do szlifowania. Udało sie i siadł 1 szlif czyli 0.25mm. Następnie nowy wał, króciec ssący, wszystkie płyny ustrojowe, czyszczenie gaźnika i filtra powietrza. Odpalił pochodziła 2x40minut po czym zadzwonił do mnie by ją odebrać. Standardowo motocykl na dotarciu wiec nie szarzowałem wróciłem do domu i następnego dnia chciałem jechać do sklepu. Odpaliłem pojechałem i gdy wracałem nagle stanęła przez chwile nie mogła odpalić gdy odpaliła i wkreciłem ją do ok. 8tyś obr/min znowu zgasła tak jakby tłok blokował się w kanale. Przy jeździe też takie coś się dzieje i troche boje sie zeby nie zgasł mi na zakręcie bo gdy gaśnie odrazu blokuje tylne koło i to mogło by się zakończyć szlifem. Po kilku sekundach odpali i jedzie normalnie ale czasem i tak gaśnie. Kompresja jest, mocy też jej nie brakuje ;) i teraz mam pytanie do Was. Dodam że mieszanke robie sam bo dozownik nie działa i przez niego też mi sie raz zatarła i od tamtego czasu nie używam. Co to może być?

Dane:
Aprilia RS 50
2004r
Aluminiowa rama
Wszystko seria, oprócz rozwierconej dyszy i szlifowania gaźnika


Awatar użytkownika
MAGIK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 631
Rejestracja: śr 13 lut, 2013
Lokalizacja: ZS

Re: Aprilia RS50

Postautor: MAGIK » ndz 17 kwie, 2016

tłok spuchł ?
Honda Wallaroo > Romet Trial City & Motorynka & Audi A4 2.5 TDI ,


Szacunek za szacunek a ÂśmierĂŚ za ku***stwo
Gdyby byÂło tak naprawdĂŞ to trup by tu padaÂł gĂŞsto

DariuszRS50
Posty: 2
Rejestracja: ndz 17 kwie, 2016
Pojazd: Aprilia RS50

Re: Aprilia RS50

Postautor: DariuszRS50 » ndz 17 kwie, 2016

Rentgenu w oczach nie mam :D ale nowy tłok zaraz po szlifie? Ona zachowuje sie tak jakby jej odcinało dopływ paliwa

speeder
Junior Administrator
Junior Administrator
Posty: 5245
Rejestracja: pt 12 lis, 2010
Lokalizacja: Mazowsze
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Aprilia RS50

Postautor: speeder » ndz 17 kwie, 2016

jak lipny tlok to mógł odrazu spuchnąć. dziwnie to wygląda, bo jakby paliwo odcinało to by przerywała i dopiero gasła, to samo zapłon, nirówno by chodziła. na dzień dobry to wsadź dobrą dyszę, bo dysz się nie rozwierca, tylko ew. wkręca większy rozmiar. ale raczej są jakieś anomalie ze strony układu tlokowo-korbowego.

Awatar użytkownika
Mirek
Weteran
Weteran
Posty: 256
Rejestracja: czw 03 paź, 2013
Lokalizacja: RBR

Re: Aprilia RS50

Postautor: Mirek » wt 19 kwie, 2016

Pamiętaj by na dotarciu dać jej trochę więcej oleju ale nie za dużo. Spróbuj wyregulować gaźnik, i pozostaje też kwestia tłoka czy markowy czy firmy krzak. Być może delikatnie puchnie i go lekko łapie. W sumie u kolegi po szlifie było podobnie i ustało mu to z czasem.
Zapraszam do tematu o moim Torosie viewtopic.php?t=10371

Zapraszam do tematy o mojej Motorynce viewtopic.php?p=140430#140430



Wróć do „Pomoc”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Created by Matti from StylesFactory.pl modified by Moto-4t
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
phpBB Xmas © PhpBB3 BBCodes
modified by Prelude
©2010-2018 Moto-4t.pl